Είναι φυσιολογικό οι πολίτες να θέλουν η πολιτική ζωή να κινείται σε ήπιους τόνους, με τις λιγότερες δυνατόν εντάσεις, με την επίτευξη συναινέσεων στα μεγάλα ζητήματα. Συνεπώς, το συναινετικό κλίμα είναι καταγεγραμμένο με θετικό πρόσημα στη συνείδηση της κοινής γνώμης.
Βέβαια, η συναίνεση προϋποθέτει πως και οι δύο πλευρές την επιθυμούν. Αν η μια πλευρά τείνει το χέρι της, για να έχει αποτέλεσμα αυτή η χειρονομία θα πρέπει και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί αναλόγως. Αν η άλλη πλευρά προσπαθεί να κόψει το προτεταμένο χέρι, τότε είναι ανώφελο και πολιτικά αντιπαραγωγικό να μιλούμε για οποιαδήποτε συναίνεση.
Είναι γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε την επεδίωξε όταν κυβερνούσε. Δηλαδή όταν ήταν ισχυρός. Ακόμα και στην επίλυση του Μακεδονικού επέλεξε να βαδίσει μόνος του, αποβλέποντας να προκαλέσει εσωκομματικό ζήτημα στη Νέα Δημοκρατία και όχι να επιτύχει την καλύτερη λύση για τα ελληνικά συμφέροντα, εξασφαλίζοντας συγχρόνως μια ευρεία συναίνεση.
Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη πλευρά προσπάθησε σε μερικά κρίσιμα ζητήματα να βρει μια χρυσή τομή με την αντιπολίτευση, κάτι που εκ του αποτελέσματος απέβη σε βάρος της.
1.Προσπάθησε να ψηφίσει έναν εκλογικό νόμο που θα έχει και τη συγκατάθεση του ΚΙΝΑΛ. Τι πέτυχε; Ο εκλογικός νόμος του κλιμακωτού bonus αποδείχθηκε προβληματικός, καθώς καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αυτοδυναμία που επιζητεί η Νέα Δημοκρατία. Οι δε σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ σήμερα βρίσκονται σε εντελώς αρνητική φάση. Το ίδιο έγινε και με το νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ο αριθμός των 3/5 των βουλευτών ήταν υποχρεωτικός για την ισχύ του νόμου. Φυσικά, αυτό που ψηφίστηκε και θα εφαρμοστεί, καλύπτει ελάχιστες περιπτώσεις. Είναι ως μη γενόμενος.
2.Αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2021 η κυβέρνηση επιχείρησε τον τομέα της πολιτικής προστασίας να τον αναλάβει πρώην υπουργός της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ώστε σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα να μην υπάρχουν κομματικές έριδες για τους χειρισμούς του υπουργού. Απέτυχε παταγωδώς, μετά τις παλινωδίες του υποψηφίου υπουργού και τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα: χρεώθηκε και μια επικοινωνιακή ήττα, άνευ λόγου και αιτίας.
3.Σήμερα, προσπαθεί να πετύχει συναίνεση για το νόμο που θα απαγορέψει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εθνικές εκλογές. Τα κόμματα της Αριστεράς θέλουν να περιορίσουν την ισχύ του στον χώρο του νεοναζισμού, αφήνοντας απέξω συλλογικότητες και μορφώματα της άκρας Αριστεράς που επαγγέλλονται καταστατικά τη βία και έχουν διακριθεί σε τέτοιες συμπεριφορές.
Επιτέλους η κυβέρνηση ας νομοθετήσει με βάση τις δικές της θέσεις. Αν η Αριστερά απορρίπτει τη θεωρία των δύο άκρων, η Νέα Δημοκρατία ας προβάλλει επιτέλους τη δική της θέση -αν έχει.
Η συναίνεση δεν είναι πανάκεια και κυρίως δεν έχει νόημα, στο τέλος της τετραετίας, να ζητείται από αυτούς που δεν την προσέφεραν ούτε καν στα εθνικά θέματα. Η κυβέρνηση όσες φορές την επεδίωξε τελικά αυτή βγήκε, επί του πεδίου της πολιτικής, ζημιωμένη.