Μέχρι στιγμής από τον δημόσιο διάλογο για τις ευρωεκλογές λείπει η Ευρώπη. Δε γνωρίζω τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή αν κι εκεί οι συζητήσεις αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Τα κόμματα στην Ελλάδα συμπεριφέρονται λες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προβλήματα ή λες και στις ευρωεκλογές να κρίνεται η εξουσία στην Ελλάδα. Βέβαια, σχεδόν πάντα αυτό συνέβαινε. Οι ευρωεκλογές έχουν αποκτήσει τα χαρακτηριστικά των εθνικών εκλογών, χωρίς να είναι. Και αν κατά το παρελθόν, όταν οι εσωτερικές πολιτικές διακυβεύσεις ήταν έντονες, αυτό μέχρις ενός βαθμού γινόταν κατανοητό. Σήμερα, με δεδομένη τη διαφορά που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει καμιά διακύβευση.
Από την άλλη πλευρά είναι οι πρώτες ευρωεκλογές που διεξάγονται εν μέσω της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ένα τοπίο που θέτει πλέον άλλες προτεραιότητες. Μέχρι στιγμής, τρείς εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, τα ελληνικά κόμματα ατάραχα ζουν στον μικρόκοσμό τους, μοιράζοντας λεφτά και υποσχέσεις, σα να επρόκειτο την επόμενη μέρα να κυβερνήσουν.
Πριν από 15 περίπου ημέρες ο Ρόμπερτ Γκρίνγουεϊ, μιλώντας σε podcast του Politico, έθεσε κάποια ζητήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Γκρίνγουεϊ; Επί προεδρίας Τραμπ ήταν ο αρχιτέκτονας των Συμφωνιών του Αβραάμ και διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας στο The Heritage Foundation. Δηλαδή είναι ένα άτομο που, πέραν όλων των άλλων, από το 2025 ενδέχεται να βρίσκεται και πάλι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων των ΗΠΑ.
Ο Ρ. Γκρίνγουεϊ απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ένα ζήτημα. Επεσήμανε πως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το 2023 δαπάνησαν 341 δισεκατομμύρια για το κλίμα και 246 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα και εκτίμησε πως αυτό δεν είναι βιώσιμο. Δηλαδή θα πρέπει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα αγγίξει όλους τους οικονομικούς δείκτες των κρατών—μελών της Ε.Ε. Ήδη σε μερικά ευρωπαϊκά κράτη ακούγονται φωνές, που αφορούν τη συγκρότηση του ευρωστρατού. Δε θα έπρεπε να διεξαχθεί, έστω την τελευταία στιγμή, και στην πατρίδα μας μια παρόμοια συζήτηση; Ο Γάλλος Πρόεδρος προσπαθεί να ανοίξει το ζήτημα, αλλά κυρίως οι Γερμανοί κάνουν πως δεν ακούνε. Οι Έλληνες πολίτες δε θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις θέσεις των κομμάτων επί του θέματος; Σιγή ιχθύος πανταχόθεν.
Επιπροσθέτως, δε θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς αντιμετωπίζουν τη Ρωσία του Πούτιν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Η Νέα Δημοκρατία έχει μια ξεκάθαρη θέση, όπως και η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ. Σε τρείς εβδομάδες δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση και αντί να θέλουμε να στείλουμε μηνύματα προς τα εδώ και προς τα εκεί για την εσωτερική πολιτική κατάσταση, ας φροντίσουμε να στείλουμε στην ευρωβουλή πολιτικούς με άποψη για τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν την Ε.Ε. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε τις θέσεις τις δικές τους και των κομμάτων τους σε αυτά τα ζητήματα.
Και μέχρι στιγμής ελάχιστα γνωρίζουμε.