Την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος υπογραμμίζει σε συνέντευξη στο Liberal ο Paolo Grignani, Senior Economist στην Oxford Economics. O ίδιος εκτιμά πως μεγάλη πρόκληση είναι και η κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ μιλά για τη γαλλική κρίση και τη γερμανική οικονομία.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία το 2025;
Η κύρια πρόκληση για την ελληνική οικονομία το 2025 θα είναι να διατηρήσει τον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης που παρατηρήθηκε το 2023 και το 2024, αλλά ακόμη περισσότερο να διατηρήσει το υγιές μείγμα ανάπτυξης, με ιδιαίτερη εστίαση στις επενδύσεις, καθώς οι επενδύσεις οδηγούν στην ανάπτυξη, και όχι μόνο το πρόγραμμα ανάπτυξης NextGenEU.
Oι προβλέψεις σας σχετικά με την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και το χρέος της Ελλάδας; Τι μεταρρυθμίσεις προτείνετε προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία;
Το 2025, βλέπουμε το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2%, τον πληθωρισμό να μειώνεται στο 1,7% και το δημόσιο χρέος να μειώνεται στο 155% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους.
Είναι δύσκολο να πούμε ποια μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η οικονομία, καθώς εξαρτάται τελικά από την πολιτική, αλλά το πιο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι το δημογραφικό, τόσο όσον αφορά τις νέες γεννήσεις όσο και την καθαρή μετανάστευση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επιδιώξουν μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουν τα ποσοστά γονιμότητας και να κρατήσουν τους νέους Έλληνες στη χώρα.
Πώς αξιολογείτε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα;
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά απομένουν πολλά να γίνουν, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί σημαντικά, χάρη και στο πρόγραμμα «Ηρακλης», αλλά η βελτίωση έχει κατά κάποιο τρόπο σταματήσει το 2024, αφήνοντας τον στο 6,9% το β' τρίμηνο του 2024, πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Όσον αφορά στις επενδύσεις, πώς θα κλείσει το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των κρατών της Eυρωζώνης;
Το επενδυτικό χάσμα με τις άλλες οικονομίες της Eυρωζώνης έχει μειωθεί, αλλά το NextGenEU έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό. Το κύριο ερώτημα είναι κατά πόσον ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας θα είναι αρκετά ισχυρός, ώστε να παρέμβει και να προωθήσει την ανάκαμψη των επενδύσεων μετά το 2026. Επιπλέον, ενώ οι επενδύσεις στον οικιστικό τομέα έχουν ανακάμψει, εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά σε σύγκριση με τις οικονομίες της Eυρωζώνης, οι οποίες επενδύουν τρεις φορές περισσότερο από την Ελλάδα. Παραμένουμε επιφυλακτικοί ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να καλύψει το κενό των επενδύσεων στον οικιστικό τομέα στο ορατό μέλλον.
Τέλος, ποια τα προβλήματα της Eυρωζώνης; Η γαλλική κρίση και η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας πώς θα επηρεάσουν τη Γηραιά Ήπειρο;
Όπως σωστά επισημαίνετε, οι πολιτικοί σεισμοί στη Γερμανία και τη Γαλλία και το προβληματικό διεθνές περιβάλλον αποτελούν τις κύριες κόκκινες σημαίες για την οικονομία της ΕΕ. Όμως, εκτός απροσδόκητων γεωπολιτικών εξελίξεων, δεν πιστεύουμε ότι αυτά θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη το 2025: H Eυρωζώνη θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται μόλις κατά 1,2%. Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι των περισσότερων άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών τα επόμενα χρόνια.