Τις μεγάλες προοπτικές του κτιριακού αποθέματος στην ελληνική αγορά αναλύει σε συνέντευξή του στο Liberal ο Country Head και General Manager Business Unit Buildings της Siemens, Χάρης Τολούμης.
Δίνοντας μια εικόνα για τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα σε ό,τι αφορά τον μετασχηματισμό των ενεργοβόρων κτιρίων σε «πράσινα» και πιο «ψηφιακά», εξηγεί ποιο είναι το «κλειδί» για να επιτευχθεί αυτό.
Αναφέρεται, ακόμα, στη μεγάλη ανάπτυξη που εντοπίζεται στον κλάδο των data centers και στη δυναμική του τομέα τα επόμενα χρόνια.
Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Ασημακοπούλου
Κύριε Τολούμη, δώστε μας αρχικά μια εικόνα για το κτιριακό απόθεμα της χώρας και τις ανάγκες που έχει αυτήν την περίοδο.
Στην Ελλάδα τα περισσότερα κτήρια ανήκουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και στις περισσότερες χώρες τoυ εξωτερικού, αλλά ιδιαίτερα στη χώρα μας το 94% των κτιρίων είναι «μικρά». Μόνο το 6% στη χώρα ανήκει σε «μεγάλα» κτίρια. Τι εννοούμε, όμως, με τον όρο «μικρά» και «μεγάλα» κτίρια;
Μικρά είναι κτίριο έως 10.000 τετραγωνικά το λιγότερο, ενώ μεγάλο είναι ένα κτίριο από 10.000 τετραγωνικά και πάνω. Τα μεγάλα κτίρια συνήθως έχουν κάποιον αυτοματισμό, περίπου το 80% από αυτά. Κι αυτό γιατί ο αυτοματισμός δημιουργεί ενεργειακή αποδοτικότητα, συνθήκες άνεσης, ευεξίας και ασφάλειας μέσα στο κτήριο.
Το υπόλοιπο 20% είναι λίγο πιο «πίσω», με τον αυτοματισμό να είναι αρκετά πιο παλιός και να μην έχουν γίνει οι απαραίτητες αναβαθμίσεις, αλλά και πάλι, σε τέτοιου είδους κτήρια ο αυτοματισμός πρέπει πάντα να υπάρχει αλλιώς δεν λειτουργεί το κτίριο.
Σε αυτά όμως από αυτά τα μεγάλα κτίρια, δεν κάνουμε καθόλου smart services. Δεν γίνεται δηλαδή ο απαραίτητος ενεργειακός έλεγχος ώστε να δούμε τι δεν λειτουργεί σωστά στην ενεργειακή κατανάλωση ώστε να παρέμβουμε και να το βελτιστοποιήσουμε. Άρα, λοιπόν, υπάρχει και στα μεγάλα κτήρια προοπτική για smart services, παρόλο που είναι αυτοματοποιημένα.
Τώρα, στα μικρά κτήρια, στο 94%, δηλαδή, δεν υπάρχει καθόλου ο αυτοματισμός, άρα και καθόλου smart services. Στην πλειονότητα, λοιπόν, των ελληνικών κτηρίων δεν υπάρχει καν το υποτυπώδες, ο αυτοματισμός, που είναι πρώτο βήμα. Άρα, καταλαβαίνουμε πως όταν το 94% των κτηρίων (commercial buildings) τους λείπει το βασικό στοιχείο για να λειτουργήσουν σωστά, καταλαβαίνουμε πόση σπατάλη ενέργειας υπάρχει και πόσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καταναλώνουμε. Οπότε, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στη βελτίωση των μικρών κτηρίων και φυσικά να μην ξεχνάμε ούτε και τα μεγάλα.
Κι όσον αφορά στις επενδύσεις που γίνονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό των κτηρίων;
H ψηφιοποίηση είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Το 75% συνολικά των εγχώριων κτηρίων είναι ενεργειακά αναποτελεσματικά. Για αυτό και το 75% των πελατών μας, των ιδιοκτητών κτηρίων (business partners) πιστεύουν ότι η ψηφιοποίηση είναι «κλειδί» για να πετύχουμε όλα αυτά που θέλουμε για το sustainability και την ενεργειακή επάρκεια.
Ως Siemens, επειδή καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού λανσάρουμε πρόσφατα μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα, την «Building X».
Το Building X είναι μια πλατφόρμα που φέρνει δεδομένα από οποιουδήποτε τύπου κτηρίου, ακόμα και από τα μικρά, τα οποία αναλύουμε με αλγόριθμους και να καταλάβουμε τι δεν πάει καλά σε ένα κτήριο, να δούμε πού καταναλώνεται η ενέργεια, που πρέπει να παρέμβουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια.
Πώς το έχει υποδεχτεί αυτό η αγορά;
Στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζουμε τεχνολογίες cloud και ειδικά για την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη μείωση του κόστους. Στην Ελλάδα, από πέρυσι που λανσάραμε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, έχουμε πετύχει αρκετά καλά αποτελέσματα με 9 μεγάλες εταιρείες αυτήν τη στιγμή να την εφαρμόζουν, όπως ξενοδοχεία, βιομηχανίες ή εταιρείες real estate που επενδύουν σε αυτό, με γνώμονα πάντα το sustainability και το πόσο σημαντικό είναι.
Ουσιαστικά, αφήνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη να παρέμβει στον αυτοματισμό, όταν μιλάμε για κάποιο μεγάλο κτήριο και να διορθώσει τον αυτοματισμό ώστε να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έχουμε κάνει μια καλή αρχή.
Και να μην ξεχνάμε, φυσικά, ότι υπάρχει και «πίεση» κοινωνική και από ευρωπαϊκούς κανονισμούς για να κάνουμε βήματα προς το ESG. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη προοπτική ακόμα.
Τελευταία «ακούμε» συνεχώς για το μπαράζ επενδύσεων στη χώρα στον τομέα των data centers. Τι βλέπετε για τον κλάδο;
Πρόκειται για μια αγορά που αναμένουμε να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια καθώς ο ρυθμός των δεδομένων αυξάνεται εκθετικά. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η χρήση της απαιτεί περισσότερες υποδομές για αυτό και η Siemens δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο vertical data centers με εξειδικευμένες λύσεις για building management system, παρέχοντας λύσεις για κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, και στην Ελλάδα.
Δίνουμε το «παρών» σε όλα τα projects για τα data centers που θα γίνουν στην Ελλάδα σκανάροντας όλα τα έργα που θα γίνουν μελλοντικά, καθώς η ανάπτυξή τους τα επόμενα χρόνια στη χώρα θα είναι μεγάλη.