Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης
Shutterstock
Shutterstock
Ευ. Μπακογιάννης

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης

«Πώς προχωρούν τα έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη; Και ποιο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα μετά τη λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό;»

Τις απαντήσεις δίνει στο Liberal.gr και στη Δέσποινα Ιωαννίδου, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος επισημαίνει πως είναι μείζονος σημασίας οι αστικές αναπλάσεις, ενώ εκτιμά πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Θεσσαλονίκη μετά τη λειτουργία του μέσου σταθερής τροχιάς είναι η ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου, καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει το επόμενο τοπόσημο μετά τον Σταθμό Βενιζέλου του μετρό.

Όσον αφορά στα 30+ έργα που θα αλλάξουν την πόλη και θα αποτελέσουν παράλληλα το εφαλτήριο και για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού κέντρου στη δυτική πλευρά της ο κ. Μπακογιάννης υπογραμμίζει πως σε επίπεδο σχεδιασμού έγινε μια πολύ καλή συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Στην παρούσα φάση, όπως εξήγησε, «περιμένουμε τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Παραλιακό Μέτωπο μετά τις παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν από την υπηρεσία μας. Θεωρώ ότι έως το τέλος του έτους θα μας έχει αποστείλει η Περιφέρεια την καινούργια στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να τεθεί σε διαβούλευση και στη συνέχεια να προχωρήσει το σχέδιο στο ΣτΕ ώστε να έχουμε έναν χωροταξικό σχεδιασμό για όλη την παραλιακή περιοχή».

Παράλληλα, όπως είπε στο Liberal.gr, έχουν ολοκληρωθεί σε επίπεδο σχεδιασμού projects, όπως το ThessIntec, η ανάπλαση του Φιξ, των Κεραμείων Αλλατίνη, της ΔΕΘ, αλλά και της Τούμπας.

Η Δυτική Θεσσαλονίκη και τα ψηλά κτίρια

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης όπου – σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Alumil με τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ArXellence 2 – έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με σκοπό την ενεργοποίηση του Παραρτήματος Β του περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου που ενέχει θέση ρυθμιστικού σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη.

«Το θεσμικό κείμενο για το οποίο δούλεψε μια μεγάλη ομάδα εργασίας έχει ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία και θα τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να διατυπωθούν οι απόψεις των φορέων, των πανεπιστημιακών συλλόγων κλπ», είπε στο Liberal.gr ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Πρόσθεσε δε πως «από τη στιγμή που θα έχουμε το Παράρτημα Β θα έχουμε μια ‘’ομπρέλα’’ σχεδιασμού. Με αυτό μπορούν να καθοριστούν μια σειρά από ζητήματα όπως για παράδειγμα τι είδους ψηλά κτίρια, πού και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Και αν το συνδυάσουμε αυτό με τη μεγάλη μελέτη που κάνουμε για τις ζώνες υποδοχής συντελεστή – όπου ουσιαστικά αυτό συνδυάζει τα διατηρητέα κτίρια και το υπόλοιπο του συντελεστή των διατηρητέων κτιρίων με την τράπεζα γης και τις ζώνες υποδοχής συντελεστή – μπορεί πρωτίστως να δημιουργηθεί μια δυναμική, ενώ θα υπάρχει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων. Και δευτερευόντως θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια χωρική ενότητα η οποία θα φιλοξενήσει πιο ψηλά κτίρια. Προφανώς, δεν μιλάμε για ουρανοξύστες, αλλά για κάποια σύγχρονα κτίρια πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης, πολύ φιλικά περιβαλλοντικά τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο ύψος και να συγκεντρώσουν κάποιες χρήσεις γραφείων ή σημαντικών επενδύσεων που θέλουν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη».

«Δεν φανταζόμαστε τη Θεσσαλονίκη με ουρανοξύστες», επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης, ενώ – πέραν του ουρανοξύστη που πήρε ήδη το «πράσινο φως» με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και θα κατασκευαστεί στα πρώην Κεραμεία Αλλατίνη στα ανατολικά της πόλης – υπάρχουν κάποιες προτάσεις για ψηλά κτίρια στα δυτικά οι οποίες, όμως, «είναι σε επίπεδο ιδεών».

Οι αστικές αναπλάσεις

Επίσης, σε εξέλιξη είναι η χρηματοδότηση του κεντρικού δήμου για τις αστικές αναπλάσεις. «Η Θεσσαλονίκη έχει πάρει μια σημαντική χρηματοδότηση και αναμένεται μέσα στο επόμενο εξάμηνο να δούμε αυτά τα έργα να υλοποιούνται διότι έχουν και περιορισμένο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης», είπε ο Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Σύνδεση παραλιακού μετώπου – Σέιχ Σου

Τέλος, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για τη χρηματοδότηση της μελέτης που θα αφορά στην ανάπλαση της περιφερειακής τάφρου, ενώ έχει συζητηθεί ο σχεδιασμός προκειμένου να υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δήμων της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας, του ΥΜΑΘ, του υπουργείου Περιβάλλοντος και της ΕΥΑΘ Παγίων για τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου με το Σέιχ Σου με διαδρομές αλλά και με τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας, ανάδειξης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ θα προβλέπει τόσο το μελετητικό κομμάτι του master plan όσο και χρηματοδότηση για έργα και προμήθειες που έχουν να κάνουν με την προστασία και διατήρηση του Σέιχ Σου και της φυσιογνωμίας του, αλλά και με την ενίσχυση της σύνδεσης της παραλίας με το Σέιχ Σου.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, το πιο μεγάλο στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη είναι η ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου «διότι αυτό θα δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση» σε όλη την περιοχή, ενώ θα αποτελέσει ένα νέο ισχυρό τοπόσημο μετά τον Σταθμό Βενιζέλου του μετρό.

Επίσης, θεωρεί πολύ σημαντικές τις αστικές αναπλάσεις τις οποίες οι πολίτες θα δουν άμεσα με την ανακατασκευή πεζοδρομίων, τη φύτευση δένδρων και τη γενικότερα την αναμόρφωση του αστικού χώρου που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα.

Ερωτηθείς δε για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν από πόλεις – όπως η Θεσσαλονίκη – οι οποίες επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 ο κ. Μπακογιάννης τόνισε πως γίνονται συζητήσεις με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνέργειες μεταξύ των πόλεων, ενώ η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει απευθείας μέτρα και άξονες χρηματοδότησης.

Από πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα υπάρξουν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα είναι εστιασμένα στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.

Η συζήτηση για Φορέα Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ μοιράστηκε κάποιες από τις σκέψεις του για τη Θεσσαλονίκη και με τους συμμετέχοντες σε πρόσφατο πάνελ συζήτησης για το Master Plan της περιοχής, για τα έργα που απαιτούνται, αλλά και για την ανάγκη ίδρυσης Φορέα Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης που είναι επί σειρά ετών στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου.

Αυτή τη φορά την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν δύο think tank που παρακολουθούν στενά τα ζητήματα της πόλης, το «ΚΤΙΡΙΟ/ ForThess» και η «Παρέμβαση» με ομιλητές – εκτός από τον κ. Μπακογιάννη και τους εκπροσώπους των διοργανωτών Πέτρο Παπαϊωάννου και Σπύρο Ιγνατιάδη – αντιπεριφερειάρχες (Πάρις Μπίλλιας και Κώστας Γιουτίκας), επιχειρηματίες (Στέφανος Τζιρίτης, Μανώλης Βλαχογιάννης) και επιστήμονες (Νίκος Βαρσακέλης Αθηνά Γιαννακού, Θανάσης Παππάς), ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Αντικείμενο προβληματισμού των μελών των δύο Think Tank είναι η απουσία μέχρι σήμερα ενός Στρατηγικού Σχεδίου - MasterPlan που θα ενεργοποιεί τις τοπικές δυνάμεις και θα δεσμεύει την κεντρική εξουσία. Ενός σχεδιασμού «που θα δώσει νέα πνοή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και θα θέσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη πρόοδο και ευημερία, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της πόλης μας με τρόπο συντονισμένο και αποτελεσματικό».

Δίπλα σε αυτή την ανάγκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Παρέμβαση», Σπύρο Ιγνατιάδη, ήρθε να «κουμπώσει» μια δεύτερη, αυτή που αφορά στην ίδρυση ενός ισχυρού «Φορέα Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με την Παρέμβαση, «ο δρόμος για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη απαιτεί υποδομές και έργα στοχευμένα, μελετημένα που να καλύπτουν ανάγκες τού σήμερα μα, κυρίως, του αύριο. Με λίγα λόγια απαιτεί ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχέδιο και όραμα για την πόλη».

Την ίδια στιγμή «τα πολλαπλά κέντρα αποφάσεων στην πόλη οδηγούν σε αδυναμία αποφασιστικής διοίκησης, ενώ οι ισχυρές αντιπαλότητες καθυστερούν ή αναβάλλουν έργα και αποφάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ισχυροποιηθεί οικονομικά και κοινωνικά και να επανέλθει στη θέση που της αξίζει ιστορικά», δήλωσε στο Liberal.gr ο κ. Ιγνατιάδης και συμπλήρωσε: «Η έλλειψη ενός ισχυρού Φορέα Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης αποτελεί κεντρικό πρόβλημα που επιδεινώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Χρειαζόμαστε μια θεσμική Επιτελική Δομή που θα μπορεί να συντονίζει τις δράσεις, να ξεπερνά γραφειοκρατικά εμπόδια, να διασφαλίζει τη συνεργασία και να προωθεί έργα που θα κάνουν τη διαφορά»