Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της R Energy1 Holdings, Γεώργιος Μ. Ρόκας, μιλάει στο Liberal για το πώς η εταιρεία ανέπτυξε ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη χώρα αλλά και για τη μελλοντική προοπτική μετοχοποίησης της.
Ειδική αναφορά κάνει, επίσης, στο πώς μπορεί να συνεχίσει με ορθολογισμό η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στη στενή συνεργασία κράτους και επιχειρήσεων.
Παράλληλα, εξηγεί γιατί έχουμε ανισορροπία στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής μεταξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών αλλά και τον τρόπο που αυτή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Ασημακοπούλου
Κύριε Ρόκα, η R Energy1 διαθέτει ένα «πλούσιο» portfolio φωτοβολταϊκών και υπό κατασκευή αιολικών πάρκων ενώ αυξάνετε συνεχώς την εγκατεστημένη ισχύ τους. Πού επικεντρώνεται το business plan της εταιρείας;
Η εταιρεία μας έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη ενός δυναμικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πράγματι, τα τελευταία 5 έτη, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς τα έργα που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, ενώ η κατασκευή Αιολικών Πάρκων, κάτι που άλλωστε είναι στο DNA μας, θα συνεισφέρει ακόμα πιο ουσιαστικά προς την αναπτυξιακή μας πορεία.
Το επιχειρηματικό μας σχέδιο επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες: την επέκταση της εγκατεστημένης ισχύος, την τεχνολογική καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών μας, να ενσωματώσουμε σύγχρονες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα για τις επόμενες γενιές.
Παράλληλα, αναπτύσσουμε στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, τόσο για τους μετόχους μας όσο και για την κοινωνία συνολικά. Με δεδομένο ότι η πράσινη μετάβαση είναι πλέον πραγματικότητα και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του σήμερα, η R Energy 1 Holdings συνεχίζει να πρωτοστατεί σε αυτή την αλλαγή, προσφέροντας λύσεις που βασίζονται στην υπευθυνότητα και την τεχνολογική υπεροχή.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;
Σαν επιχείρηση, επικεντρωνόμαστε σε 2-3 βασικούς τομείς. Πρωτίστως, διασφαλίζουμε ότι τα έργα μας χαρακτηρίζονται από υψηλή απόδοση, άρτια κατασκευή και σχεδόν πλήρη διαθεσιμότητα στην ημερήσια παραγωγή πράσινης ενέργειας, το λεγόμενο availability. Παρόλο που όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά σύνθετο να επιτευχθούν αλλά και να συνδυαστούν, αποτελούν για εμάς τα αδιαπραγμάτευτα κριτήρια για την ανάπτυξη οποιουδήποτε έργου.
Δεύτερον, η δυνατότητα του να προερχόμαστε από μια επιχείρηση με ιστορία άνω των 65 ετών (αναφέρομαι στην ιστορική Ρόκας), αλλά και να συνεχίζουμε ως δεύτερη γενιά πατώντας πάνω σε αυτές τις γερές βάσεις, μας εξασφαλίζει την ισχυρή θεσμική υποστήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάτι απολύτως απαραίτητο για τη μέχρι τώρα πορεία μας αλλά και την ανάπτυξη των μελλοντικών επενδυτικών μας σχεδίων.
Από τη μια βλέπουμε πως η διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή είναι πιο έντονη από ποτέ, από την άλλη όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρκετά εμπόδια, όπως το ατελές θεσμικό αδειοδοτικό πλαίσιο. Πόσο δρόμο πιστεύετε ότι έχουμε ακόμα να διανύσουμε προς την «πράσινη» μετάβαση;
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν πρόκειται πλέον για πράσινη μετάβαση, διότι η πράσινη ενέργεια είναι ήδη εδώ. Στη χώρα μας σχεδόν το 55% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από ΑΠΕ, η δε απαιτούμενη ενέργεια πλέον για μεγάλο διάστημα στο τρέχον έτος, αλλά και το 2023, ήταν σχεδόν 100% από ΑΠΕ, με κάποιες ημέρες να μονοπωλούνται από την καθαρή ενέργεια. Συνεπώς, και δίχως να θέλω να υποβαθμίσω σοβαρά προβλήματα δομικής κυρίως φύσεως, η Ελλάδα πρωτοπορεί έχοντας 13.5 GW πράσινης ενέργειας, μια αύξηση 135% σε μόλις πέντε χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει εφησυχασμός σε καμία περίπτωση, το αντίθετο μάλιστα.
Είναι τόσο μεγάλη η βιομηχανία πλέον των ΑΠΕ στη χώρα μας, που σημαίνει ότι θέματα όπως τα δίκτυα, η αποθήκευση και η σωστή χωροθέτηση έργων ΑΠΕ, θα πρέπει να είναι και να παραμένουν ψηλά στην ατζέντα, ώστε να συνεχίσει με ρεαλισμό και ορθολογισμό η ανάπτυξη των ΑΠΕ. Και αναφέρομαι και στις δύο πλευρές που είναι το κράτος και οι επιχειρήσεις. Απαιτείται στενότερη συνεργασία και αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Το φαινόμενο των περικοπών της διαθέσιμης παραγωγής είναι από τα πιο «καυτά» ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ο κλάδος των ΑΠΕ. Πιστεύετε ότι ο νέος μηχανισμός αντιστάθμισης που έχει στα «σκαριά» το υπουργείο Ενέργειας θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα;
Πέρυσι σε ένα σοβαρότατο συνέδριο για τις ΑΠΕ, ακούστηκε έντονα η λέξη «περικοπές». Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως εδώ και χρόνια στην Ευρώπη είναι νομοθετημένος αυτός ο όρος για τις ΑΠΕ (ενώ φημολογείτο έντονα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας). Σκεφτείτε λοιπόν στην Ελλάδα της διαρκούς αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ, πως είναι αναπόφευκτο το να μην υποστούμε περικοπές, και ενδεχομένως σημαντικές.
Σαφώς όμως, παράμετροι όπως ο μηχανισμός αντιστάθμισης, ή και η σταδιακή εφαρμογή της αποθήκευσης θα δώσουν μια σημαντική βοήθεια στο ζήτημα αυτό, όμως είναι κάτι που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.
Πάντως, άποψή μου είναι πως εμείς οι επενδυτές οφείλουμε να προετοιμαστούμε για ένα κατά προσέγγιση 15% - 20% ετησίως, ειδικά στα Φ/Β άνευ αποθήκευσης, τηρουμένων πάντα των αναλογιών προσφοράς και ζήτησης. Ας μην ξεχνάμε όμως πως το θέμα των περικοπών αφορά προς το παρόν έργα άνω των 400KW και όχι όλους τους παραγωγούς, ειδικά των «μικρών» Φ/Β.
Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής μια ανισορροπία μεταξύ φωτοβολταϊκών και αιολικών. Πού αποδίδετε την τάση αυτή;
H πραγματικότητα είναι πως όντως σήμερα τα φωτοβολταϊκά είναι περί τα 2GW περισσότερα από τα αιολικά. Μια ακόμα πραγματικότητα είναι πως πρέπει να εξομανλυθεί αυτή η διαφορά για 2 κυρίως λόγους. Πρωτίστως διότι τα αιολικά παρέχουν όντως μια πιο ισορροπημένη πηγή ενέργειας σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά, και δευτερευόντως διότι το ενεργειακό μείγμα των ΑΠΕ χρειάζεται μια σχεδόν ίση κατανομή για λόγους πραγματικού οφέλους προς τον καταναλωτή.
Αυτή όμως η διαφορά έγκειται κατά την άποψή μου, στο γεγονός πως «πέρασε» παλαιότερα στη νοοτροπία του κόσμου αλλά και πολλών επενδυτών πως είναι πιο εύκολη μια επένδυση σε φωτοβολταϊκά (κάτι που ισχύει, ειδικά για έργα μέχρι και 1-3 MW-που είναι και η πλειονότητα των φωτοβολταϊκών), και πιο «εύπεπτη» ως προς το οπτικό αποτύπωμα. Ειδικά για το τελευταίο, έχει χυθεί πολύ μελάνι με υπέρμετρες ανούσιες αντιδράσεις κατά των αιολικών, που το τελευταίο διάστημα όμως αναπτύσσονται και στα φωτοβολταϊκά διότι πλέον μιλάμε για έργα πολλών MW, όπερ μεγάλων και σύνθετων έργων.
Η αιολική ενέργεια είναι εξαιρετικά σημαντική πηγή ενέργειας και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυτή τη λογική, έχει αποδείξει τη μακροβιωσιμότητά της, και οφείλει να συνεχίσει την ανάπτυξή της. Θεωρώ λοιπόν πως η ισορροπία πρέπει να επέλθει, κάτι που θα επιτευχθεί όπως προανάφερα με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό κυρίως σε συνδυασμό με τη σωστή ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, και γιατί όχι, τολμώ να πω, και με την ουσιαστική συμμετοχή τους στα έργα αυτά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η κοινωνία να ενημερωθεί σωστά για τα οφέλη των ΑΠΕ και να μην υιοθετεί λανθασμένες αντιλήψεις, όπως για παράδειγμα ότι τα δάση καταστρέφονται λόγω της δημιουργίας μελλοντικών αιολικών πάρκων.
Στο τραπέζι έχει «πέσει» και η είσοδος σας σε κάποιο χρηματιστήριο είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού. Είναι στα άμεσα πλάνα σας αυτή η προοπτική της μετοχοποίησης;
Η μετοχοποίηση αποτελεί μια προοπτική που πάντα εξετάζουμε ως πιθανό σενάριο, καθώς η εταιρεία μας εξελίσσεται και μεγαλώνει. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην ενίσχυση των υφιστάμενων επενδυτικών μας πλάνων και στη διασφάλιση της χρηματοδότησης που απαιτείται για την υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων. Κρατάμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις στην αγορά, ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο βήμα τη σωστή στιγμή.