«Κλειδί» η ψηφιοποίηση και η αποθήκευση ενέργειας για ένα βιώσιμο μέλλον
Δ. Σαπίδης (CEO Siemens Mobility)

«Κλειδί» η ψηφιοποίηση και η αποθήκευση ενέργειας για ένα βιώσιμο μέλλον

Τα οφέλη της έξυπνης υποδομής διαχείρισης ενέργειας και την ανάγκη για ψηφιοποίηση των δικτύων αναλύει σε συνέντευξή του στο Liberal o CEO της Siemens Mobility, Δήμος Σαπίδης.

Επιπλέον, εξηγεί γιατί είναι σημαντική η αποθήκευση ενέργειας ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην αγορά των data centers και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε αυτά.

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Ασημακοπούλου

Κύριε Σαπίδη, κάνετε λόγο για εξηλεκτρισμό και ενίσχυση των δικτύων ως λύση για την επιτάχυνση της βιωσιμότητας. Από πού προέρχεται αυτή η αυξανόμενη ζήτηση στο δίκτυο και πώς οι τεχνολογίες βοηθούν στον εξηλεκτρισμό αυτών;

Ο εξηλεκτρισμός είναι σήμερα η λύση στη βιωσιμότητα. Η τελευταία ξεκινά από την κλιματική κρίση που μας επιβάλει να βρούμε μορφές ενέργειες που θα βοηθήσουν το περιβάλλον. Άρα, ο ηλεκτρισμός είναι μια από τις μορφές ενέργειας που επιλέχθηκε να λύσει αυτό το πρόβλημα. Σήμερα, στόχος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι να παράγεται ακόμα και στο 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε αυτό λέγεται ήλιος είτε αέρας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια εξέλιξη και μια ανάπτυξη όλων των αιολικών πάρκων και των φωτοβολταϊκών πάρκων για την παραγωγή ενέργειας. Ιδιαίτερα εμείς σαν χώρα, έχουμε θέσει κι έναν ιδιαίτερα δύσκολο στόχο να φτάσουμε μέχρι και το 80% της ενέργειας μας το 2027 να είναι από ΑΠΕ. Αυτό βάζει από την μια πλευρά τον ηλεκτρισμό στη ζωή μας και από την άλλη πλευρά όλο αυτό απαιτεί δίκτυα. Είτε είναι δίκτυα μεταφοράς είτε διανομής. Συνεπώς, οι προκλήσεις σήμερα είναι όλο και περισσότερες για το πώς θα αντιμετωπίσει κανείς όλο αυτόν τον μεγάλο όγκο ηλεκτρισμού που πρέπει να διαχειριστούμε στα δίκτυα. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό και μέχρι στιγμής και ο μοναδικός, είναι η ψηφιοποίηση. Να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογίες πληροφορικής και δεδομένα για να κάνουμε τα δίκτυα αυτά πιο «έξυπνα».

Σίγουρα, δεν μπορούμε να γεμίσουμε καλώδια παντού ούτε να κάνουμε γραμμές μεταφοράς, είναι και χρονοβόρο και κοστοβόρο. Ένας τρόπος, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε αυτά τα δίκτυα με τη μεγαλύτερη απόδοση και αυτό μπορεί να γίνει με λύσεις software λογισμικών που μπορούν να κάνουν αυτή τη διαχείριση. Εκεί είναι και που εστιάζει η Siemens, στο να μπορέσει να δώσει λύσεις ψηφιοποίησης για να μπορέσει να κάνει τη διαχείριση αυτού του δικτύου όσο το δυνατόν πιο έξυπνη και πιο αποδοτική.

Όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας βλέπουμε ότι και αυτή αναδεικνύεται σε κρίσιμο κρίκο για τη σταθερότητα των δικτύων. Ποιες λύσεις προωθείτε σε αυτόν τον τομέα και πώς βλέπετε να εξελίσσεται η εγχώρια αγορά;

Το κύριο πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι η χωρητικότητα των δικτύων. Αυτή τη στιγμή μέσα στο χρονικό διάστημα από τις 11-3 παράγεται τόσο ηλεκτρική ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά που φυσικά το δίκτυο δεν μπορεί να απορροφήσει.

Άρα, όλη αυτή η ενέργεια πρέπει να αποθηκευτεί, η απαίτηση για αποθήκευση ενέργειας είναι υποχρεωτική, αλλιώς θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις περικοπές και με την ενέργεια που αναγκαζόμαστε να «πετάμε». Άρα, σήμερα, ιδιαίτερα για την Ελλάδα η έννοια της αποθήκευσης είναι ιδιαίτερα σημαντική και μας χαροποιεί το γεγονός ότι έχει τεθεί σαν εθνικός στόχος. Ήδη έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες ενώ κοντεύουμε να φτάσουμε περί τα 2GW στην αποθήκευση που αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα όλη την παραγόμενη ενέργεια με τις μπαταρίες να μπορέσουν να τροφοδοτούν το δίκτυο.

Ταυτοχρόνως, η αποθήκευση βοηθά και στην εξομάλυνση του δικτύου αλλά και στην αύξηση χωρητικότητας του καθιστώντας πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό. Η αποθήκευση, λοιπόν, είναι η μόνη λύση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως και χαιρόμαστε που και η χώρα μας μπαίνει αρκετά «δυνατά» και σε αυτόν τον τομέα επενδύοντας αρκετά δισ. ευρώ.

Θα έρθει μετά η πολυπόθητη ισορροπία στο ενεργειακό μείγμα; Πάντως βλέπουμε ότι η ανισορροπία μεταξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών εξακολουθεί να είναι «αγκάθι» στον κλάδο. 

Ακριβώς. Για να γίνει ξεκάθαρο, η ηλιακή ενέργεια παράγεται όσο έχουμε ήλιο. Άρα, όσο δεν έχουμε ήλιο, υπάρχει μηδέν παραγωγή. Το αιολικό πάρκο παράγεται όσο έχουμε αέρα, άρα δυνητικά μπορεί να λειτουργεί κι όλο το 24ωρο, αν υπάρχει αέρας.

Το ζητούμενο είναι όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, και για αυτό γίνονται μελέτες, προκειμένου να έχουμε ένα σωστό ισορροπημένο μείγμα παραγωγής ενέργειας για να καλύψομε τις ανάγκες μας.

Επομένως, δεν υπάρχει «χρυσός» κανόνας, είναι θέμα μελετών κι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ψηφιακά εργαλεία, τα οποία έχοντας ιστορικά δεδομένα από παραγωγές τόσο αιολικές όσο και φωτοβολταϊκές, να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε. Με βάση αυτά, μπορούμε να καταλάβουμε συνδυαστικά με κάποιες καιρικές προβλέψεις τι έχει νόημα να έχουμε σαν χώρα περισσότερο ή λιγότερο.

Βέβαια, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας, το ζήτημα του χώρου . Ένα φωτοβολταϊκό για να παράγει 1 MW θέλει ως και πέντε στρέμματα ενώ μια ανεμογεννήτρια για να παράγει την ίδια ισχύ χρειάζεται μονάχα 200 τετραγωνικά. Για αυτό και πρόκειται για διαφορετικά είδη και κόστη επένδυσης.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς σαν εταιρεία κοιτάμε οι λύσεις μας να είναι βιώσιμες. Η βιωσιμότητα είναι το παν. Αυτός είναι ο κανόνας και η πυξίδα για το πώς θα προχωρήσουμε για να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Με αφορμή το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί με την πολιτική Τραμπ, πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τελικά τους στόχους της πράσινης μετάβασης;

Βλέπουμε ότι μια ανακοίνωση μπορεί να δημιουργήσει ταραχές αλλά το πιο σημαντικό είναι να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας. Θέλουμε σίγουρα τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές να έχουμε βιώσιμες λύσεις.

Ήδη έχουμε πάρει μια τέτοια γραμμή, την ακολουθούμε και θα την υλοποιήσουμε. Οτιδήποτε άλλο θα το αντιμετωπίσουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την αγορά των data centers και τα «κλειδιά» που απαιτούνται για την όσο δυνατόν λιγότερη σπατάλη ενέργειας που καταναλώνουν.

Η ψηφιοποίηση είναι πλέον απαραίτητη για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Ψηφιοποίηση σημαίνει data και αυτή ισχυρής υπολογιστική ισχύς είναι αναγκαία για να μπορούμε να αποθηκεύουμε και δεδομένα αλλά και για να τρέχουμε τους αλγορίθμους του ΑΙ.

Η κάθετη αγορά των data centers βιώνει σήμερα μια τεράστια ανάπτυξη ιδιαίτερα τώρα που το ΑΙ μπαίνει δυναμικά στη ζωή όλων μας αλλά και στις επιχειρήσεις και το οποίο απαιτεί αυτές τις υποδομές.

Το αρνητικό αυτών είναι ότι είναι ενεργοβόρες και σπαταλούν σημαντικά ποσοστά ενέργειας. Ποιο είναι, όμως, το πλεονέκτημα της χώρα μας; Δεδομένου ότι έχουμε ανανεώσιμη ενέργεια από τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά μας, μπορούμε να «προσεγγίσουμε» και αυτές τις επενδύσεις στην Ελλάδα «δίνοντάς» τους μια ενέργεια που θα καταστήσεις τις λύσεις για τα data centers πολύ πιο βιώσιμες.

Είναι, λοιπόν, μια αγορά που μας ενδιαφέρει και σε αυτόν τον τομέα παρέχουμε εξειδικευμένες ψηφιακές λύσεις που να μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε «έξυπνα» είτε αφορά έναν οργανισμό στην Ελλάδα είτε στην Αμερική και την Ασία.