Για το σύνολο των δράσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την ισότητα των δυο φύλων, τη στήριξη της οικογένειας και την υποστήριξη της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα σε συνέντευξή της στο Liberal.
Η υφυπουργός, η οποία θα είναι υποψήφια στη Δυτική Αθήνα με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόζονται στη γυναικεία εργασία, στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας αλλά και στο μείζον πρόβλημα του δημογραφικού.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έμεινε στη θεωρία, αντιθέτως, πέρασε στην πράξη με μέτρα που διασφάλισαν ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άνδρες, καταπολεμώντας τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα.
Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ - Μαραγκουδάκη
Κυρία Συρεγγέλα, είστε γυναίκα, μητέρα και σύζυγος. Ταυτόχρονα, είστε αρμόδια για τα θέματα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Πόσο μεγάλη είναι η «ευθύνη» γι’ αυτά τα ζητήματα;
Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα, όπως κι εγώ, έχουμε πολλούς και πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα. Όλοι οι ρόλοι μας είναι απαιτητικοί, αλλά έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τον χρόνο κατάλληλα και δίκαια για όλους.
Όσο για τα θέματα του χαρτοφυλακίου μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουμε κάνει πολλά βήματα τόσο στο θέμα της ισότητας των φύλων όσο και στην οικογενειακή πολιτική. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε δράσεις για να καταπολεμήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα. Αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και σε θέσεις λήψης αποφάσεων, ενώ προωθούμε ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας.
Με ποιον τρόπο το υπουργείο στηρίζει ενεργά τη γυναικεία εργασία;
Η προώθηση στην απασχόληση άνεργων γυναικών και η στήριξη των γυναικών που θέλουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση τέκνων είναι στις προτεραιότητές μας. Υλοποιούμε διαρκώς δράσεις με έμφαση στις γυναίκες, είτε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για γυναίκες, είτε για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από γυναίκες. Εργαζόμαστε συστηματικά, με πλάνο, μεθοδικότητα και αφουγκραζόμενοι τις σύγχρονες ανάγκες. Επίσης, ενισχύουμε τις δεξιότητες των γυναικών και είναι ενθαρρυντικό το στοιχείο ότι το 75% των 90.000 ωφελουμένων του προγράμματος κατάρτισης της ΔΥΠΑ είναι γυναίκες. Μάλιστα τα αποτελέσματα των δράσεών μας και της σκληρής δουλειάς μας έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται και αποτυπώνονται στο ποσοστό μείωσης της γυναικείας ανεργίας. Καταφέραμε να μειώσουμε τη γυναικεία ανεργία σχεδόν 10 μονάδες, από 23,6% το 2019 σε 13,9% το 2023.
Σήμερα παρατηρείτε ουσιαστική ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα; Πώς αποτυπώνεται στην πράξη;
Η χώρα μας προχωράει μπροστά στον τομέα της ισότητας, κάνοντας σταθερά βήματα προόδου. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουμε θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα μας την ισότητα των φύλων. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές που ανατρέπουν στερεοτυπικές αντιλήψεις και ανισότητες. Δεν μένουμε σε θεωρητικές αναλύσεις περί ισότητας αλλά υιοθετούμε συγκεκριμένα αποτελεσματικά μέτρα που εστιάζουν στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και στην ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.
Μάλιστα η χώρα μας χάρη στις κυβερνητικές πολιτικές βρέθηκε για πρώτη φορά στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών. Αυτό βέβαια δεν μας καθησυχάζει, αλλά συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να προσφέρουμε στις γυναίκες και στα κορίτσια τη θέση που δικαιούνται και τους αξίζει. Και μην ξεχνάμε ότι δεν αρκεί μόνο το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά είναι απαραίτητη και η αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας μας. Οφείλουμε όλοι και όλες να καταπολεμήσουμε ριζωμένα στερεότυπα που έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένους ρόλους στις γυναίκες.
Την ώρα που η Ελλάδα «γερνάει» το δημογραφικό ζήτημα ίσως αποτελεί το πιο σημαντικό πρόβλημα της χώρας. Ποιο είναι το σχέδιο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σχετικά με την εθνική δημογραφική πολιτική;
Το δημογραφικό εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας και η κυβέρνηση έδωσε έμφαση στην αντιμετώπισή του από την πρώτη στιγμή. Προχώρησε στη δημιουργία ενός επιτελικού φορέα σε κεντρικό επίπεδο, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη χάραξη, τον συντονισμό και την παρακολούθηση μίας οριζόντιας και μακροπρόθεσμης πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, οι πολιτικές για το δημογραφικό δεν εξαντλούνται μόνο στα επιδόματα, αλλά συνδέονται τόσο με μέτρα για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, όπως και με μέτρα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Xαράσσουμε για πρώτη φορά μία συνολική, συγκροτημένη, εθνική δημογραφική πολιτική λαμβάνοντας υπόψη της το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.
Ένας από τους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των φύλων είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας. Ποιες ενέργειες και δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί για την επίτευξη του στόχου;
Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών και διαμορφώνουμε ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων. Στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την καταπολέμηση των περιστατικών βίας περιλαμβάνονται καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, προγράμματα απασχόλησης για τη στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας, η δημιουργία Εργαλείου Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής βίας, μελέτη για το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και η δημιουργία του panic button, το οποίο έχει αρχίσει να χορηγείται στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα Αστυνομικά Τμήματα και στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου μας σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Την ίδια ώρα στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών είναι το επιστημονικό προσωπικό ολόκληρου του Δικτύου Δομών μας, των 44 Συμβουλευτικών Κέντρων, των 19 ξενώνων φιλοξενίας και της τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900. Το Δίκτυο Δομών υπάρχει πολλά χρόνια αλλά εμείς το εξελίξαμε και εξασφαλίσαμε πέραν της δωρεάν ψυχολογικής και εργασιακής στήριξης και δωρεάν νομική στήριξη. Είμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας και τις βοηθάμε, με συνέπεια και πράξεις.
Τι είναι το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου και πώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βίας; Ποια είναι η τοποθέτησή σας σχετικά με την ψηφιακή εφαρμογή «panic button»;
Το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου έχει τη μορφή ερωτηματολογίου και βοηθά τους επαγγελματίες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής περιστατικών βίας (όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα για γυναίκες θύματα βίας, η αστυνομία, οι εισαγγελίες, τα νοσοκομεία, η ιατροδικαστική υπηρεσία και οι κοινωνικές υπηρεσίες) να αξιολογήσουν τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν τα θύματα και να προβούν στη διαχείριση των περιστατικών, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Ο εντοπισμός παραγόντων κινδύνου για την επανεμφάνιση κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για τη συντονισμένη, αποτελεσματική και άμεση προστασία τους.
Στην προστασία των θυμάτων στοχεύει και η ψηφιακή εφαρμογή «panic button» η οποία βοηθά γυναίκες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν άμεσα βοήθεια και στήριξη. Οι γυναίκες εγκαθιστούν την εφαρμογή στο κινητό τους και μπορούν να ειδοποιούν εύκολα και γρήγορα την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή τους. Βοηθάμε τις γυναίκες που έχουν βιώσει κακοποιητικές συμπεριφορές και κάνουμε τα πάντα για να σπάσουμε τον κύκλο της βίας.
Το διάστημα που βρίσκεστε σε αυτή τη θέση ποιο θεωρείτε το σπουδαιότερο επίτευγμά σας και γιατί;
Μέσα σε 3,5 χρόνια είναι πολλά και σημαντικά τα πεπραγμένα μας στο ευαίσθητο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Δεν μείναμε στη θεωρία, αλλά προχωρήσαμε σε πράξεις. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το έργο μας έχει ήδη ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και αναγνωρίζεται από τους πολίτες.
Προωθήσαμε συγκεκριμένες δράσεις για να κάνουμε την ισότητα πράξη και όπως σας είπα ήδη, για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε ανάμεσα στις 12 χώρες σε όλο τον πλανήτη με πλήρη νομική ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Καταφέραμε με εξειδικευμένα και στοχευμένα προγράμματα και πολιτικές να μειώσουμε τη γυναικεία ανεργία, ένα πρόβλημα διαχρονικό, υιοθετήσαμε μέτρα για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, μέτρα για τη στήριξη των νέων και της οικογένειας, μέτρα που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άνδρες και καταπολεμούν βαθιά ριζωμένες πρακτικές και στερεότυπα.
Θα είστε υποψήφια στις εκλογές της 21ης Μαΐου, στη δυτική Αθήνα. Ποιο είναι το προσωπικό σας αφήγημα προς τους πολίτες;
Θέλω οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αθήνας να με εμπιστευτούν, να μου δώσουν την ευκαιρία να παλέψω μαζί τους και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο. Γνωρίζω τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας από πρώτο χέρι, αφού εκεί γνώρισα τον σύζυγό μου και δημιουργήσαμε την οικογένειά μας. Γνωρίζω ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλοι και όλες μαζί, μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να δείξουμε την ανθρωπιά μας και την αλληλεγγύη μας προς τους συνανθρώπους μας.