Οι «σκιές» στο βιογραφικό του κ. Κασσελάκη
Eurokinissi
Eurokinissi
Κ.Χρυσόγονος στο Liberal

Οι «σκιές» στο βιογραφικό του κ. Κασσελάκη

Στο «φαινόμενο» Κασσελάκη αναφέρεται ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος. Μιλάει για το «παραδικαστικό κύκλωμα» και την απόφαση του Αρείου Πάγου, για την περιουσία του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και για την πρότασή του για κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Ο κ. Κασσελάκης μας συστήθηκε ως Έλληνας που έφυγε από τη χώρα όντας κυνηγημένος, οικογενειακά, από ένα «παραδικαστικό κύκλωμα». Τι πιστεύετε;

Υπάρχει απόφαση του Ε' τμήματος του Αρείου Πάγου, η οποία απορρίπτει την αίτηση αναιρέσεως του πατέρα Κασσελάκη κατά παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών σε βάρος του ίδιου για απάτη σε βαθμό κακουργήματος.

Αυτή είναι η απόφαση 330 του 2011, είναι δημοσιευμένη στο διαδίκτυο, όπως και οι περισσότερες ποινικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Είναι, βέβαια, δημοσιευμένη με τα αρχικά των προσώπων αλλά είναι φανερό ότι πρόκειται γι΄ αυτόν, διότι συνήφθη και το όνομα της εταιρείας, η οποία τον εγκαλεί και στην οποία είναι γνωστό ότι είχε ανάμειξη ο κ. Θεόδωρος Κασσελάκης.

Και σημειωτέον, βεβαίως ότι η απόφαση αυτή εκδόθηκε με προεδρεύοντα τον τότε αντιπρόεδρο και μετέπειτα πρόεδρο του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακού υπουργού, Μιχαήλ Θεοχαρίδη, για τον οποίο ποτέ κανείς δεν τόλμησε να πει οτιδήποτε για το ήθος και την ακεραιότητά του.

Ήταν ένας από τους καλύτερους Έλληνες δικαστές, όπως και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παντελής, επίσης εξαίρετος εισαγγελικός λειτουργός.

Άρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη απόφαση τα περί παραδικαστικού ακούγονται τουλάχιστον αστεία. Από κει και πέρα τι συνέβη δεν το ξέρουμε, ούτε ποιος πήγε στο ακροατήριο, ποιος καταδικάστηκε, ποιος αθωώθηκε. Θα έπρεπε, όμως να το διευκρινίσει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης διότι είναι μια ατιμωτική κατηγορία, η οποία δεν μπορεί να μένει αιωρούμενη στον αέρα.

Σας ακούσαμε να μιλάτε για την περιουσία του κ. Κασσελάκη...

Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι διαθέτει μια μεγάλη περιουσία και υπάρχουν και σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, αλλά δεν μας λέει τι ακριβώς είναι η περιουσία του. Δηλώνει επιχειρηματίας, χωρίς να ξέρουμε ποια ακριβώς είναι η επιχείρησή του και εν πάση περιπτώσει, όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι αρχηγοί και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, βεβαίως, έχουν πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την περιουσιακή τους κατάσταση διότι υπόκεινται στις απαιτήσεις του «πόθεν έσχες».

Ο κ. Κασσελάκης δεν υπόκειται στις απαιτήσεις του «πόθεν έσχες». Άρα, θα έλεγα ότι από πλευράς πολιτικής ηθικής θα ήταν τουλάχιστον ευκταίο, για να μην πω επιβεβλημένο, να δημοσιοποιήσει την οικονομική του κατάσταση.

Ο υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Πώς σας φαίνεται η συγκεκριμένη πρόταση;

Κατάργηση στρατιωτικής θητείας θα σήμαινε ότι ο ελληνικός στρατός θα έχανε περίπου 50.000 οπλίτες. Άρα ή θα έπρεπε να καταργηθούν μονάδες γιατί ήδη οι μονάδες έχουν αριθμητικές ελλείψεις ή θα έπρεπε να πάρουμε ισάριθμους επαγγελματίες οπλίτες. Το κόστος 50.000 επαγγελματιών οπλιτών, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις μισθών που εξαγγέλλει ο κ. Κασσελάκης ότι θέλει και πρέπει να δοθούν στους υπηρετούντες ήδη στρατιωτικούς, θα σήμαινε με τις πιο επιεικείς εκτιμήσεις μια επιβάρυνση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ετησίως για τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας.

Δηλαδή, περίπου 1% του ΑΕΠ επιπλέον τη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή διαθέτει 3% του ΑΕΠ. Είναι λεφτά που, πολύ απλά, δεν υπάρχουν. Σημαίνει ότι για να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του πρέπει να μειώσει τη δύναμη του στρατεύματος, οπότε θα πρέπει να μας εξηγήσει ποιες μονάδες θα καταργήσει. Μήπως σκοπεύει να καταργήσει, για παράδειγμα, τα τάγματα εθνοφυλακής των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ή κάποιες άλλες μονάδες; Να μας το πει.

Ο κ. Κασσελάκης ήρθε σαν κομήτης και πρέπει να του αναγνωρίσουμε πως σε επίπεδο marketing έχει πετύχει το στόχο του. Ωστόσο πρόκειται για μια δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία. Πολλά video στο Facebook, πολλές περιοδείες. Υπάρχει κάποιο όριο στις δαπάνες ενός υποψηφίου αρχηγού;

Είναι προφανές ότι η προεκλογική εκστρατεία του κ. Κασσελάκη είναι δαπανηρή. Υπάρχουν επαγγελματικά βίντεο επιπέδου, θα έλεγα Μάρτιν Σκορσέζε, όπως αυτό που είδαμε στη Μακρόνησο. Αυτά τα πράγματα στοιχίζουν. Άρα θα ήταν ευχής έργο να μας έδινε πληροφορίες ο ίδιος, δημοσίως, για το πόσα ξόδεψε και πού τα βρήκε.

Εδώ βέβαια υπάρχει και ένα θεσμικό κενό. Διότι ενώ υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που υποχρεώνει τους υποψήφιους βουλευτές να δίνουν στη δημοσιότητα και εν πάση περιπτώσει να γνωστοποιούν στις δημόσιες αρχές, στο πλαίσιο του «πόθεν έσχες», τις προεκλογικές τους δαπάνες, δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία για τους υποψήφιους αρχηγούς κομμάτων. Αυτό είναι οξύμωρο. Διότι ένας υποψήφιος βουλευτής στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει ένας ανάμεσα στους 300 βουλευτές, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένας και μόνος.

Στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τι αναφέρει η νομοθεσία για να πάρει θέση στο Κοινοβούλιο;

Εάν παραιτηθεί ένας εκ των τριών βουλευτών Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια παραιτηθούν και οι πέντε πρώτοι επιλαχόντες, αυτοί δηλαδή που βρίσκονταν στις θέσεις από 4 έως 8 , τότε θα κληθεί για να αναλάβει την έδρα και να ανακηρυχθεί βουλευτής ο κ. Κασσελάκης.

Τέλος, υπάρχει μια όξυνση στον ΣΥΡΙΖΑ. Με σεξιστικές επιθέσεις κατά της κ. Αχτσιόγλου και γενικότερα ένα κλίμα διάσπασης. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Οι ερωτικές προτιμήσεις των ανθρώπων αφορούν τους ίδιους και τις συντρόφους τους. Δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού από κανέναν, ούτε με θετικό, ούτε με αρνητικό τρόπο. Πόσο μάλλον όταν κάποιος υφίσταται bullying. Σχετικά με το ενδεχόμενο διάσπασης που με ρωτήσατε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον από τον ΣΥΡΙΖΑ.