Το πλαφόν κερδοφορίας στα καύσιμα, η παραβατικότητα και ο αντίκτυπος των δασμών Τραμπ
Shutterstock
Shutterstock
Γ. Βερούλης (ελίν)

Το πλαφόν κερδοφορίας στα καύσιμα, η παραβατικότητα και ο αντίκτυπος των δασμών Τραμπ

Τον αντίκτυπο της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό οίκο για το παγκόσμιο και εγχώριο περιβάλλον αναλύει σε συνέντευξή του στο Liberal o Γιώργος Βερούλης, Υπεύθυνος Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ελίν.

Επιπλέον, εξηγεί τις επιπτώσεις που έχει στην ελληνική αγορά καυσίμων η ανανέωση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους αλλά και τις προκλήσεις του νέου νόμου για την «πάταξη» της παραβατικότητας στον κλάδο. 

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Ασημακοπούλου 

Ποιες προκλήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο περιβάλλον μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ; Πιστεύετε ότι η νέα διοίκηση θα επηρεάσει την πράσινη μετάβαση στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα και, αν ναι, με ποιον τρόπο;

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αναμένεται να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο τοπίο, με ιδιαίτερες επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις και το εμπόριο. Η αμφισβήτηση της Συμφωνίας του Παρισιού και άλλων περιβαλλοντικών συμφωνιών, καθώς και οι εμπορικές εντάσεις, ενδέχεται να δυσχεράνουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την κλιματική αλλαγή.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική κρίση στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, αποδυναμώνει τη συνοχή της και επιτείνει τις υπάρχουσες οικονομικές προκλήσεις, όπως η χαμηλή ανάπτυξη και το αυξανόμενο χάσμα ανταγωνιστικότητας με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αυτή η πολιτική και οικονομική αστάθεια δυσχεραίνει τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής, επηρεάζοντας την ικανότητα της Ε.Ε. να εφαρμόσει συντονισμένες δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση.

Για την Ελλάδα, αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην υλοποίηση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Η ανάγκη για συνδυασμό ανάπτυξης και βιωσιμότητας παραμένει κρίσιμη, καθώς η χώρα καλείται να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο με αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια και εμπορικές προκλήσεις, όπως οι απειλές δασμών από την αμερικανική διοίκηση. 
 
Βλέπουμε πως οι παραβατικές συμπεριφορές εξακολουθούν με αμείωτο ρυθμό να πλήττουν την ελληνική αγορά. Ο ΣΕΕΠΕ έχει προτείνει σχετικά μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου. Πόσο επιτακτική κρίνεται η εφαρμογή τους;  

Η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, καθώς πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό, τα δημόσια έσοδα και, τελικά, τον καταναλωτή.  

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η αυστηρότερη επιτήρηση του συστήματος εισροών-εκροών, η εντατικοποίηση των ελέγχων και η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στους παραβάτες. 

Η εφαρμογή τους είναι πλέον επιτακτική, καθώς η συνέχιση της παραβατικότητας με αμείωτο ρυθμό δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, αποθαρρύνει τις συνεπείς επιχειρήσεις και υπονομεύει τη διαφάνεια στην αγορά. Στην κατεύθυνση αυτή, ο νέος νόμος περί Δέουσας Επιμέλειας, μια τολμηρή πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, επιχειρεί να περιορίσει το φαινόμενο της νοθείας στα καύσιμα, επιβάλλοντας αυστηρότερους ελέγχους και υψηλότερες απαιτήσεις συμμόρφωσης στις εταιρείες και στα πρατήρια, τους οποίους επιβαρύνει με σημαντικές δαπάνες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, η πρακτική εφαρμογή του νόμου παρουσιάζει προκλήσεις. Παρότι ο στόχος είναι η διακοπή λειτουργίας των παραβατικών πρατηρίων για δύο χρόνια, οι προσωρινές διαταγές που εκδίδονται από τα διοικητικά δικαστήρια συχνά αναστέλλουν τις κυρώσεις, επιτρέποντας τη συνέχιση της λειτουργίας πρατηρίων που έχουν κατηγορηθεί για νοθεία, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον στόχο της νέας νομοθεσίας.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου, ώστε να μην οδηγηθούμε σε ένα παράδοξο όπου πρατήρια με ελλιπή πιστοποιητικά κλείνουν, ενώ παραβατικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν. Η αυστηρή τήρηση των ελέγχων και η έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων θα καθορίσουν την επιτυχία του νέου θεσμικού πλαισίου, διασφαλίζοντας ένα δίκαιο και διαφανές περιβάλλον για την αγορά καυσίμων. 
 
Τέλος του έτους ανανεώθηκε το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους μέχρι τέλος Απριλίου 2025. Ποιες είναι οι συνέπειες του πλαφόν για την αγορά; 

Η εφαρμογή του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους ξεκίνησε ως έκτακτο μέτρο, όπως συνέβη και με κάποιες χώρες της Ε.Ε., όμως η συνεχής παράτασή του, η οποία προσδίδει χαρακτηριστικά μονιμότητας, έχει προκαλέσει σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά καυσίμων.  

Το πλαφόν, περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα των εταιρειών να επενδύσουν στο δίκτυο πρατηρίων τους, μειώνοντας τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει τεράστιο χώρο για την παραβατικότητα, καθώς οι νόμιμες εταιρείες πιέζονται, ενώ τα παράνομα κυκλώματα ενισχύονται. Αποτέλεσμα, ο αριθμός των παραβατικών πρατηρίων διαρκώς να αυξάνεται. Από τη στιγμή που τα πρατήρια δεν είναι βιώσιμα, αποχωρούν από την αγορά και τη θέση τους καταλαμβάνουν παραβατικά.

Το πλαφόν δεν επιτρέπει στις εταιρείες και στα πρατήρια να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από αυτό του έτους αναφοράς, το 2021. Πρόκειται για μια εξαιρετικά άδικη απόφαση, καθώς οι εταιρείες του κλάδου επιβαρύνονται από τέσσερις βασικούς παράγοντες, χωρίς να μπορούν να προσαρμόσουν το περιθώριό τους, αφού αυτοί δεν αναγνωρίζονται:

  • Η αύξηση χρηματοοικονομικού κόστους
  • Η αύξηση πληθωρισμού
  • Η αύξηση μεταφορικού κόστους
  • Η αύξηση κατώτατου μισθού
  • Η αύξηση κόστους Δέουσας Επιμέλειας & ιχνηθετών 

Συνεπώς, το ίδιο το Κράτος με το να μην αναγνωρίζει ότι οι εταιρείες επιβαρύνονται από το 2021 με αυτά τα πρόσθετα νέα κόστη, στην ουσία ακυρώνει την ίδια του απόφαση να επιχειρούν με το περιθώριο του 2021. 
Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβεβαιώνει ότι η αγορά λειτουργεί σε έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με περιθώρια κέρδους από αρνητικά έως οριακά θετικά.  

Το ΙΟΒΕ καταγράφει ποσοστό κέρδους μόλις 0,2%, καθιστώντας το μοντέλο μη βιώσιμο. 
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το πλαφόν δεν εξυπηρετεί ούτε τον ανταγωνισμό, ούτε τους καταναλωτές. Αντίθετα, αποτρέπει τις επενδύσεις, μειώνει την υγιή επιχειρηματικότητα και ενισχύει την παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων. Η επαναφορά συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού αποτελεί μονόδρομο για τη σταθερότητα του κλάδου. 
 
Πέρσι η ελίν συμπλήρωσε 70 χρόνια λειτουργίας στον χώρο της ενέργειας. Τι να περιμένουμε το 2025;

Η ελίν, με 70 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην ελληνική και διεθνή αγορά ενέργειας, συνεχίζει το 2025 να «βάζει το αύριο σε κίνηση». Με σταθερές αξίες την αξιοπιστία, την υπευθυνότητα και το ήθος, υλοποιούμε το στρατηγικό μας πλάνο με έμφαση στον μετασχηματισμό των πρατηρίων μας σε σύγχρονους, ολοκληρωμένους ενεργειακούς σταθμούς.

Ενισχύουμε το δίκτυό μας με νέα, ποιοτικά πρατήρια, επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τη ΔΕΗ Blue για την τοποθέτηση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων και επενδύουμε σε εναλλακτικά καύσιμα. Το 2025, προχωρούμε στη λειτουργία του δεύτερου πρατηρίου LNG - CNG στα Ιωάννινα, ενισχύοντας τις καθαρότερες μορφές ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Παράλληλα, η κοινωνική ευθύνη παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας μας. Μέσα από στοχευμένες δράσεις του προγράμματος ΕΚΕ «ώθηση», συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινωνία, τον αθλητισμό και το περιβάλλον, συμβάλλοντας σε ένα μέλλον καλύτερο για όλους. 
 
Στον χώρο, επίσης, της λιανικής ρεύματος είστε ο μόνος πάροχος με 24μηνο σταθερό τιμολόγιο. Σκοπεύετε να προβείτε και σε άλλες τέτοιες ελκυστικές πρακτικές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Η στρατηγική μας βασίζεται στη διαφάνεια, τη σταθερότητα και τη δημιουργία αξίας για τους πελάτες μας. Το 24μηνο σταθερό τιμολόγιο, electricon Power On! Blue 24M, είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για προβλέψιμο και ελεγχόμενο ενεργειακό κόστος, εξασφαλίζοντας σταθερότητα χωρίς αιφνιδιασμούς.

Ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλης ενεργειακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας, η σταθερή τιμή του ρεύματος που καταναλώνει ένα νοικοκυριό, είναι πολύ σημαντική.

Θα να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε ευέλικτες και ανταγωνιστικές λύσεις ενέργειας, σχεδιασμένες για να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πελατών μας και να τους προσφέρουν πλήρη έλεγχο και σιγουριά.