Τα στατιστικά που αφορούν το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων στη χώρα δεν είναι και τα καλύτερα ενώ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αριθμοί είναι δεν είναι ενθαρρυντικοί. Το ζήτημα του food waste δεν είναι μόνο ηθικό, αλλά και οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό, επηρεάζοντας σημαντικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Πέρα από το γεγονός πως η πλεονάζουσα τροφή που καταλήγει στους κάδους θα μπορούσε να ταΐσει εκατομμύρια στόματα, δημιουργούνται υπέρογκα απόβλητα σε παγκόσμιο επίπεδο, επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, επηρεάζονται τα αποθέματα φυσικών πόρων και βλάπτεται η βιοποικιλότητα.
Oι συνιδρυτές της Foodbag, της πρώτης καινοτόμας ελληνικής εφαρμογής που μάχεται κατά της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, Κ.Μαγκανιάρης και Λ. Κυριαζοπούλου, εξηγούν στο Liberal πώς γεννήθηκε η ιδέα της εταιρείας που έχει διπλό όφελος τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια επιχειρηματική ιδέα που είναι win-win καθώς φέρνει τους καταναλωτές σε επαφή με φούρνους, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ και εστιατόρια. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν κάτι κοινό: στο τέλος της ημέρας τους απομένει φρέσκο φαγητό, το οποίο ωστόσο δεν θα μπορούν να πουλήσουν την επόμενη μέρα, αν θέλουν να κρατήσουν την ποιότητά τους σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, οι καταναλωτές μπαίνουν στην εφαρμογή FoodBag, βρίσκουν συνεργαζόμενες επιχειρήσεις κοντά τους, πληρώνουν τη σακούλα με το φαγητό που θα έμενε και το παραλαμβάνουν από κοντά.
Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Ασημακοπούλου
Πείτε μας αρχικά πώς γεννήθηκε η ιδέα της Foodbag;
Η ιδέα για τη δημιουργία της FoodBag προέκυψε από την ευαισθητοποίηση μας σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων και την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Ζώντας στο εξωτερικό, παρατηρήσαμε την ύπαρξη παρόμοιων πρωτοβουλιών και αποφασίσαμε να φέρουμε αυτήν την ιδέα στην Ελλάδα.
Κατανοώντας το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού στη χώρα, ήθελαν να λάβουν δράση ώστε να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, συνειδητοποίησαν ότι το ελληνικό κοινό χρειάζεται εκπαίδευση πάνω στο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων. Έτσι, η αρχική ιδέα προσαρμόστηκε ώστε να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές, ενισχύοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και τη συνειδητή κατανάλωση.
Τι κερδίζουν από τη μεριά τους οι χρήστες της Foodbag και τι επιχειρήσεις;
Οι χρήστες που χρησιμοποιούν τη FoodBag, ή αλλιώς FoodBaggers, εξοικονομούν χρήματα, αγοράζοντας ποιοτικά τρόφιμα με έκπτωση από 55% έως και 75%, ενώ συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Η διαδικασία είναι γρήγορη και εύκολη, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν γεύματα από τοπικές επιχειρήσεις χωρίς αναμονή. Παράλληλα, υποστηρίζουν την τοπική οικονομία και υιοθετούν έναν πιο βιώσιμο και συνειδητοποιημένο τρόπο κατανάλωσης.
Οι επιχειρήσεις, ή αλλιώς FoodHeroes, που συνεργάζονται με τη FoodBag απολαμβάνουν πολλαπλά οφέλη. Μειώνουν τις οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από αδιάθετα τρόφιμα, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδά τους. Η παρουσία τους στην πλατφόρμα τις φέρνει σε επαφή με νέους πελάτες και ενισχύει τη φήμη τους ως κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες. Επιπλέον, συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και ευθυγραμμίζονται με τις σύγχρονες τάσεις βιωσιμότητας. Η διαδικασία είναι απλή και χωρίς επιπλέον κόστος, ενώ τους δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.
Δώστε μας μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το foodwaste στην Ευρώπη. Πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε σαν χώρα γύρω από τη σπατάλη τροφίμων;
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Eurostat που δημοσιεύθηκαν το 2023, κάθε χρόνο παράγονται πάνω από 58 εκατομμύρια τόνοι τροφικών απορριμμάτων, δηλαδή 131 κιλά ανά άτομο. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 37 εκατομμύρια άνθρωποι αδυνατούν οικονομικά να εξασφαλίσουν ένα πλήρες γεύμα κάθε δεύτερη ημέρα.
Σε παγκόσμια κλίμακα, σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας τροφίμων που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση είτε χάνεται είτε καταλήγει στα σκουπίδια, ενώ το 28% της καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων που τελικά δεν καταναλώνονται.Τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για στοχευμένες δράσεις και πολιτικές στη χώρα μας, προκειμένου να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων και να ευθυγραμμιστούμε με τους ευρωπαϊκούς στόχους βιωσιμότητας.
Πιστεύετε ότι το εγχώριο επιχειρείν έχει κάνει βήματα σήμερα προς στο ESG;
Ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα αρχίζει να επενδύει σταδιακά στο ESG, κυρίως μέσω πρωτοβουλιών που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη. Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως εστιατόρια και αλυσίδες εστίασης, υιοθετούν πρακτικές που περιλαμβάνουν:
-
Μείωση σπατάλης τροφίμων (π.χ., μέσω συνεργασιών με πλατφόρμες όπως η FoodBag)
-
Χρήση βιώσιμων υλικών (π.χ., βιοδιασπώμενα σκεύη, τοπικά και οργανικά προϊόντα)
-
Κοινωνικές δράσεις (στήριξη τοπικών κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων)
Αν και η υιοθέτηση του ESG είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο για πολλές μικρές επιχειρήσεις, η αύξηση της ζήτησης από τους καταναλωτές για βιώσιμες και υπεύθυνες επιλογές ενισχύει τη δυναμική του κλάδου. Σίγουρα, στο μέλλον, αναμένεται ότι οι πρακτικές ESG θα εξελιχθούν ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα, καθώς οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι η βιωσιμότητα και η κοινωνική υπευθυνότητα είναι πλέον αναγκαίες για τη μακροχρόνια επιτυχία τους.
Πόσα ενεργά μέλη αριθμεί σήμερα; Τι δυναμική βλέπετε για τον κλάδο;
Η FoodBag αριθμεί πλέον πάνω από 100.000 ενεργά μέλη και συνεργάζεται με πάνω από 500 επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αυτή η ανάπτυξη δείχνει τη δυναμική της στην ελληνική αγορά και την ευρεία αποδοχή της πλατφόρμας από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Η ζήτηση για υπηρεσίες που μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων και προάγουν τη βιωσιμότητα συνεχώς αυξάνεται, γεγονός που ενισχύει τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο και την επέκταση της FoodBag, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στοχεύετε να επεκταθείτε σε όλη τη χώρα;
Η FoodBag σκοπεύει να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, αυξάνοντας τις συνεργασίες της με καταστήματα εστίασης, φούρνους και σούπερ μάρκετ. Στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση της τεχνολογίας της, βελτιώνοντας την εμπειρία χρήστη στην εφαρμογή της.
Επιπλέον, η εταιρεία θέλει να εκπαιδεύσει ακόμα περισσότερο το κοινό και να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές για περιβαλλοντικά θέματα, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και δράσεις που προάγουν τη βιωσιμότητα και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Στην πορεία αυτή, παραμένει επικεντρωμένη στην αποστολή της για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της και την αύξηση του κοινωνικού της αντίκτυπου σε όλη την Ελλάδα.