Θεωρούνται δύο τεχνολογίες αιχμής, δύο από τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα πατήσει η υπό εξέλιξη ψηφιακή – ή ίσως και μεταψηφιακή - επανάσταση. Τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς και το Internet of Things θα αλλάξουν τον τρόπο που επικοινωνούμε, εργαζόμαστε, μετακινούμαστε και τελικά ζούμε. Και στο μεταξύ ο συνδυασμός τους θα δημιουργήσει το διόλου ευκαταφρόνητο έσοδο των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για όσους παρόχους υπηρεσιών ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μέρα.
Η εκτίμηση ανήκει στην Juniper Research, έρευνα της οποίας προβλέπει ότι τα συνολικά παγκόσμια έσοδα από το «πάντρεμα» 5G και IoT θα φθάσουν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024. Το ποσό δεν εντυπωσιάζει σε πρώτη ανάγνωση, αλλά μια προσεκτικότερη ματιά δείχνει που ακριβώς βρίσκεται ο κρυμμένος «θησαυρός».
Καταρχήν πρόκειται για τεράστια αύξηση, της τάξης του 1400% σε σύγκριση με τα μόλις 525 εκατομμύρια δολάρια της υφιστάμενης αγοράς 5G-IoT. H μεγάλη διαφορά, όμως, έγκειται στους τομείς που θα την πυροδοτήσουν: αυτοκινητοβιομηχανία και «έξυπνες πόλεις» θα χρησιμοποιήσουν με λαχτάρα τη σύμπραξη αυτών των δύο τεχνολογιών τα επόμενα 5 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσουν νέα, απολύτως δικτυωμένα προϊόντα και τις αντίστοιχες υπηρεσίες που θα τα συνοδεύουν.
Το 5G είναι η τεχνολογία που θα φέρει ασύλληπτες για τα σημερινά δεδομένα ταχύτητες μετάδοσης και ασύγκριτη σταθερότητα σύνδεσης, με μηδενική χρονοκαθυστέρηση. Έτσι, θα είναι πια εφικτό το «φύτεμα» αισθητήρων και πομπών, σχεδόν σε κάθε αντικείμενο: από ένα τριαξονικό φορτηγό, μέχρι το κιβώτιο στην καρότσα του. Και κάπως έτσι θα υφανθεί ο πυκνός ιστός του Internet of Things, όπου τα πάντα θα είναι διασυνδεδεμένα.
Επανερχόμενοι στην έρευνα της Juniper Research, με τον τίτλο «5G Networks in IoT: Sector Analysis & Impact Assessment 2020-2025», η πρόβλεψη επισημαίνει ότι αυτές οι συνδέσεις 5G θα είναι μια νέα πολύτιμη πηγή εσόδων για τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αυτοκινητοβιομηχανία και «έξυπνες» πόλεις θα καταναλώσουν το 70% όλων των υπηρεσιών 5G - IoT έως το 2025.
Αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τον συνδυασμό 5G-IoT ως την «τέλεια τεχνολογική καταιγίδα» αφού θα επιτρέψει τη σύνδεση των «πραγμάτων» σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα δεδομένα σε σύγκριση με τα ήδη πολλά που παράγουμε σήμερα. Τα δεδομένα, όμως, είναι η απαραίτητη πρώτη ύλη για μία ακόμα πολυαναμενόμενη – και αμφιλεγόμενη ομολογουμένως – τεχνολογία: την Τεχνητή Νοημοσύνη. Με άλλα λόγια το μονοπάτι που τώρα έχουμε αρχίσει να διακρίνουμε ξεκινά από την ωρίμανση του 5G, περνά στη δημιουργία του ΙοΤ, «τσαλαβουτά» σε τεράστιες λίμνες δεδομένων για να καταλήξει στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το 5G έχει φτάσει και θα συνεχίσει να φτάνει σε περισσότερα σημεία το επόμενα χρόνια. Και απ’ ό,τι φαίνεται μαζί του θα φέρει και μια νέα πραγματικότητα παγκόσμιας διασύνδεσης.