Ο Διευθύνων Σύμβουλος της startup Anthropic, Ντάριο Αμοντέι, έγραψε μια εκτεταμένη ανάρτηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, περιγράφοντας πώς πιστεύει ότι η εταιρεία του μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, να τερματίσει τη φτώχεια και να λύσει πολλά από τα δεινά της κοινωνίας. Έρχεται καθώς η Anthropic φέρεται να προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερα δισεκατομμύρια σε επενδύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Quartz.
Ο Αμοντέι πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μετασχηματιστική δύναμη που μπορεί να συμπυκνώσει καινοτομίες που προηγουμένως χρειάζονταν εκατό χρόνια σε μόλις πέντε ή δέκα.
Πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εξαλείψει τις ασθένειες, να βγάλει δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και να εγκαινιάσει μια «αναγέννηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δηλαδή «αν όλα πάνε καλά».
Ο κόσμος μας, έγραψε ο Αμοντέι, θα είναι πολύ καλύτερος από τον κόσμο σήμερα χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Δεν ξέρω αν αυτός ο κόσμος είναι ρεαλιστικός, και ακόμα κι αν είναι, δεν θα επιτευχθεί χωρίς τεράστια προσπάθεια και αγώνα από πολλούς γενναίους και αφοσιωμένους ανθρώπους», έγραψε. «Όλοι (συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης!) θα πρέπει να κάνουν το μέρος τους τόσο για την πρόληψη των κινδύνων όσο και για την πλήρη συνειδητοποίηση των οφελών».
Ο Αμοντέι, ο οποίος άφησε το OpenAI και συνέχισε να ιδρύει την Anthropic με την αδερφή του Daniela, λέει ότι συχνά σκέφτεται και συζητά τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν είναι «καταστροφέας» σχετικά με την τεχνολογία.
«Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν πόσο ριζοσπαστική θα μπορούσε να είναι η θετική πλευρά της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν πόσο κακοί θα μπορούσαν να είναι οι κίνδυνοι», είπε στην ανάρτησή του.
Η εταιρεία, η οποία απασχολεί περίπου 500 άτομα, έχει ήδη λάβει δισεκατομμύρια επενδύσεις από την Amazon και την Google. Οι Πληροφορίες ανέφεραν ότι η Anthropic πιστεύει ότι μετά από αυτόν τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης, θα είναι αξίας μεταξύ 27,60 και 36,79 δισεκατομμυρίων ευρώ.