Οι ένοπλες δυνάμεις της Βουλγαρίας άρχισαν να χρησιμοποιούν έναν ελληνικής κατασκευής νέο τύπο μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV) πληροφοριών, επιτήρησης, απόκτησης στόχων και αναγνώρισης (ISTAR) με τις χερσαίες δυνάμεις τους τον Μάιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Jane's, ο συνιδρυτής της κατασκευάστριας εταιρείας Ucandrone, Δημήτρης Στεφανάκης, επιβεβαίωσε την εξέλιξη αυτή στην αμυντική έκθεση HEMUS 2024 στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας στις 7 Ιουνίου.
Οι χερσαίες δυνάμεις της Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν την παράδοση ορισμένων από τα UAV στις 13 Μαΐου, ενώ στις 5 Ιουνίου δημοσίευσαν ένα βίντεο που επιβεβαίωσε ότι το σύστημα, το οποίο ονομάζουν «Aquila», είχε μέχρι τότε τεθεί σε χρήση για λίγες ημέρες και το έδειχνε αποσυσκευασμένο με πίνακες ελέγχου σε ένα πεδίο. Ο κ. Στεφανάκης επιβεβαίωσε επίσης ότι είναι σε χρήση, προσθέτοντας ότι έχουν παραγγελθεί 36, με τις παραδόσεις να συνεχίζονται.
Με έδρα κοντά στην Αθήνα, το ομώνυμο UAV της Ucandrone είναι ένα UAV κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) που διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες τοποθετημένους στις πτέρυγες για VTOL και έναν μεγαλύτερο ηλεκτροκινητήρα στο πίσω μέρος για την παροχή ώθησης προς τα εμπρός κατά τη συμβατική πτήση.
Ο κ. Στεφανάκης δήλωσε ότι η εσωτερική δομή του drone είναι κατασκευασμένη από ανθρακονήματα, ενώ ο σχεδιασμός και η κατασκευή πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της εταιρείας.
Ο κ. Στεφανάκης παρουσίασε διάφορες διαθέσιμες λύσεις διοίκησης και ελέγχου, από αυτό που είπε ότι είναι η τροφοδοσία του drone σε μια συσκευή smartphone για χρήση σε επίπεδο διμοιρίας, μέχρι οθόνες πολλαπλών οθονών για σχεδιασμό σε επίπεδο τάγματος. Σε καθαρές συνθήκες, η ηλεκτροοπτική σουίτα που είναι ενσωματωμένη στο κάτω μέρος της ατράκτου του drone μπορεί να δει έως και 40 χιλιόμετρα, είπε, προσθέτοντας ότι η αντοχή της μπαταρίας κυμαίνεται από 90 έως 180 λεπτά, ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες.