Μόνο λίγες εταιρείες σε όλο τον κόσμο κατασκευάζουν και εμπορεύονται κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι συνήθως πωλούνται για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Η Pasqal έχει παρουσία σε οκτώ χώρες - Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Σαουδική Αραβία.
Aramco: Ο πετρελαϊκός «κολοσσός» αγοράζει κβαντικό υπολογιστή από τη γαλλική Pasqal
Shutterstock
Shutterstock
Sifted

Aramco: Ο πετρελαϊκός «κολοσσός» αγοράζει κβαντικό υπολογιστή από τη γαλλική Pasqal

Μόνο λίγες εταιρείες σε όλο τον κόσμο κατασκευάζουν και εμπορεύονται κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι συνήθως πωλούνται για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Η Pasqal έχει παρουσία σε οκτώ χώρες - Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Σαουδική Αραβία.

Η γαλλική startup Pasqal πούλησε έναν κβαντικό υπολογιστή στον σαουδαραβικό «κολοσσό» πετρελαίου και φυσικού αερίου Aramco.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο sifted, πρόκειται για την πρώτη αγορά μιας τέτοιας συσκευής από την εταιρεία αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία θα χρησιμοποιήσει, για να διερευνήσει πώς οι κβαντικές τεχνολογίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα στον τομέα της ενέργειας.

Η Pasqal, η οποία υποστηρίζεται από την Aramco, θα εγκαταστήσει, θα συντηρήσει και θα λειτουργήσει τον κβαντικό υπολογιστή. Πρόκειται να αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Με 200 qubits, η συσκευή θα είναι η μεγαλύτερη που έχει κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι στιγμής η Pasqal. Η εταιρεία έχει πουλήσει στο παρελθόν δύο κβαντικούς υπολογιστές - και οι δύο ήταν λίγο πάνω από 100 qubits - σε υποστηριζόμενα από την ΕΕ κέντρα υπολογιστών υψηλών επιδόσεων στη Γαλλία και τη Γερμανία. 

Τα qubits, ή «κβαντικά bits», είναι μικροσκοπικά σωματίδια που μεταφέρουν κβαντικές πληροφορίες. Ο αριθμός τους καθορίζει εν μέρει τις δυνατότητες του κβαντικού υπολογιστή.

Η τελευταία ανακοίνωση τοποθετεί την Pasqal ανταγωνιστικά έναντι άλλων εταιρειών που εμπορεύονται κβαντικούς υπολογιστές: Ο αμερικανικός τεχνολογικός «κολοσσός» IBM πωλεί έναν κβαντικό επεξεργαστή 127 κουμπιών, ενώ η QuEra με έδρα τη Βοστώνη προσφέρει έναν υπολογιστή 256 κουμπιών.  

Μόνο λίγες εταιρείες σε όλο τον κόσμο κατασκευάζουν και εμπορεύονται κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι συνήθως πωλούνται για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Λόγω της ανωριμότητας της τεχνολογίας, οι αγοραστές είναι συνήθως ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια και όχι εταιρείες.

Η συμφωνία με την Aramco δείχνει ότι «δεν περιορίζεται πλέον στη θεωρία, [η κβαντική πληροφορική] περνάει σε πραγματικές εφαρμογές», σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Pasqal Ζορζ-Ολιβιέ Ρεϊμόν.

Για ποιο λόγο θα χρησιμοποιήσει η Aramco τον κβαντικό υπολογιστή;

Με 200 qubits, υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας κβαντικός υπολογιστής. Οι εταιρείες που τους αποκτούν τείνουν να χρησιμοποιούν τις συσκευές πειραματικά, για να εντοπίσουν ποιες περιπτώσεις χρήσης φαίνονται περισσότερο υποσχόμενες και να προετοιμαστούν για το πότε θα βγουν στην αγορά πιο ισχυρές συσκευές.

Η Pasqal και η Aramco σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τη συσκευή για να βρουν νέες εφαρμογές στον τομέα της ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εξεύρεση τρόπων βελτιστοποίησης των διαδικασιών, τη βελτίωση της εφοδιαστικής και τον εξορθολογισμό της αλυσίδας εφοδιασμού.

Η Pasqal έχει ήδη συνεργαστεί με τον γαλλικό προμηθευτή ενέργειας EDF για την ανάπτυξη κβαντικών αλγορίθμων που θα μπορούσαν να βελτιστοποιήσουν την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η πώληση και η ανάπτυξη ενός κβαντικού υπολογιστή αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία της εταιρείας να εδραιώσει το αποτύπωμά της στη Μέση Ανατολή. Η Pasqal έχει παρουσία σε οκτώ χώρες - Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Σαουδική Αραβία.

Για μια νεοφυή επιχείρηση με μεγάλη ένταση κεφαλαίου που σκέφτεται ήδη τον επόμενο γύρο άντλησης κεφαλαίων, η Μέση Ανατολή θα μπορούσε επίσης να είναι μια στρατηγική περιοχή για να επεκταθεί, με πολλά VCs με μεγάλη τσέπη που δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για ευρωπαϊκές εταιρείες αρχικών σταδίων.

Η Aramco Ventures είναι ο πιο ενεργός επενδυτής του Κόλπου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dealroom, με 17 συμφωνίες στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια.