Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, και η επικεφαλής B2B Marketing της Google Greece, Μαρία Φουντά, ανακοίνωσαν την επέκταση των επιμορφωτικών προγραμμάτων για δημοσίους υπαλλήλους. Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα και την ενίσχυση της αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Όπως αναφέρθηκε, στην πρώτη φάση του προγράμματος 7.500 δημόσιοι υπάλληλοι εκπαιδεύτηκαν σε διάστημα τριών μηνών από την Google για θέματα εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα, ενώ το πρόγραμμα αξιολογήθηκε με 4,8/5 και έλαβε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Λόγω της θετικής ανταπόκρισης, η συνεργασία των δύο πλευρών θα συνεχιστεί με νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα 21 ωρών που θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, μετά το Πάσχα, 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι μάλιστα θα λάβουν πιστοποίηση που θα ληφθεί υπόψη για όσους επιθυμούν να γίνουν προϊστάμενοι.
«Με τα προγράμματα αυτά οι συμμετέχοντες καταλαβαίνουν τι ωφελήματα μπορούν να αποκομίσουν από αυτή τη συνθήκη, ενώ παράλληλα σταματούν να φοβούνται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα τους πάρει τις δουλειές ή θα τους καταργήσει. Δεν είναι έτσι. Οι άνθρωποι προσπαθούν να αντιληφθούν πώς μπορούν να ενσωματώσουν στη δουλειά τους την Τεχνητή Νοημοσύνη ούτως ώστε να σταματήσουν να κάνουν γραφειοκρατικές μηχανιστικές κινήσεις όλη την ημέρα και να αφοσιωθούν εκεί που πραγματικά πρέπει να σπαταλήσουν φαιά ουσία για να λύσουν προβλήματα και να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τον πολίτη», τόνισε η κυρία Χαραλαμπογιάννη.
Η υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το καλύτερο δυνατό εργαλείο για την επεξεργασία των πληροφοριών του Δημοσίου με περίπου 590.000 δημοσίους υπαλλήλους, περισσότερους από 2.900 δημόσιους φορείς και πάνω από 3.850 διαδικασίες που ασκούνται σε καθημερινή βάση από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τρεις διαδικασίες του υπουργείου Εσωτερικών, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει σημαντικό ρόλο:
1. Αξιολόγηση υπαλλήλων: Για πρώτη φορά εφαρμόζεται στοχοθεσία στο Δημόσιο με υποστήριξη από έναν «ψηφιακό βοηθό» που θα προτείνει δείκτες και στόχους, εκπαιδεύοντας τους προϊσταμένους στην ουσία της αξιολόγησης. Από τους 55.000 που αξιολογήθηκαν από τους προϊσταμένους ως υπάλληλοι «υψηλής απόδοσης», η αξιοποίηση της AI έδειξε ότι λιγότεροι από 4.000 υπάλληλοι τεκμηριώνονται με αυτή την αξιολόγηση.
2. Προγραμματισμός προσλήψεων: Μέσω του συστήματος "Workforce Planning", λαμβάνονται υπόψη οι συνταξιοδοτήσεις, οι παραιτήσεις, οι νέες ανάγκες και η κατάργηση παρωχημένων ειδικοτήτων.
3. Αναδιοργάνωση διαδικασιών: Με καταγεγραμμένες 3.850 διοικητικές διαδικασίες στο mitos.gov.gr, η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθά στον εντοπισμό περιττών δικαιολογητικών καθώς και επικαλύψεων προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία.
«Οι αλλαγές που γίνονται αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο είναι τεκτονικές και το κρίσιμο όλων είναι σε αυτό το σχήμα να μην αφήσουμε πίσω κανένα δημόσιο υπάλληλο γιατί το ανθρώπινο δυναμικό είναι το κρισιμότερο όλων», επισήμανε η κυρία Χαραλαμπογιάννη.
Η κυρία Φουντά υπενθύμισε τα ευρήματα έρευνας, που παρουσιάστηκε στο περσινό Φόρουμ, σύμφωνα με την οποία η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να προσθέσει στο ΑΕΠ της χώρας 6 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα χρόνια, δηλαδή επιπλέον περίπου 10 - 12 δισ. ευρώ ετησίως.