Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, με τα 5 εκατομμύρια από αυτούς να βιώνουν κάποιο μόνιμο ποσοστό αναπηρίας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Πριν από την «εισβολή» της τεχνολογίας στο πεδίο της ιατρικής, η μόνη επιλογή που είχαν αυτοί οι ασθενείς ήταν η μακρά διαδικασία αποκατάστασης μέσω φυσικοθεραπείας. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς φτάνουν τελικά σε plateau και σταματούν να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής με ηλεκτρονικό εμφύτευμα στον αυχένα των ασθενών δίνει νέες ελπίδες ανάρρωσης στους ασθενείς αυτούς.
Η νέα θεραπεία, όπως δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, φέρει τη σφραγίδα της αμερικανικής εταιρείας MicroTransponder και εστιάζει στη διέγερση του νεύρου του Πνευμονογαστρικού Νεύρου (Vagus Nerve Stimulation), το οποίο εκτείνεται από το στήθος και την κοιλιά στο στέλεχος του εγκεφάλου, ρυθμίζει πολλές από τις λειτουργίες του σώματος και θεωρείται φυσική «κεραία» του εγκεφάλου.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής 53 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή αδυναμία του βραχίονα, εννέα μήνες έως 10 χρόνια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, προχώρησαν στην εμφύτευση της συσκευής σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία. Αντίστοιχα, 55 ασθενείς με τις ίδιες ιατρικές παραμέτρους υποβλήθηκαν σε θεραπεία placebo με ψευδή διέγερση.
Στη διάρκεια έξι εβδομάδων το εμφύτευμα έστελνε ασθενείς ηλεκτρικούς παλμούς στο Πνευμονογαστρικό Νεύρο ενώ παράλληλα όλοι οι ασθενείς υποβάλλονταν σε φυσικοθεραπεία. Μετά την περίοδο της κλινικής δοκιμής, οι ασθενείς συνέχισαν με καθημερινή θεραπεία κατ? οίκον. Όταν συγκρίθηκαν οι δύο ομάδες ασθενών, εκείνοι που έλαβαν τη διέγερση σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε αρκετές τυποποιημένες κινήσεις λειτουργικότητας του άνω βραχίονα, όπως η διαχείριση του φαγητού.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συσκευή λειτουργεί προκαλώντας την απελευθέρωση νευροδιαμορφωτών, χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τους νευρώνες για να μεταβάλουν την αποτελεσματικότητα μετάδοσης σήματος στα κινητικά κυκλώματα του εγκεφάλου. Η διέγερση του Πνευμονογαστρικού Νεύρου χρησιμοποιείται ήδη ευρέως για τη θεραπεία της επιληψίας ενώ πλέον εξετάζεται και στο πλαίσιο θεραπείας της σοβαρής κατάθλιψης.
Βιονική αγορά δισεκατομμυρίων
Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές καταφεύγουν στην εμφύτευση διεγερτών ή μικροηλεκτρονικών για τη θεραπεία αναπηριών. Το 2009, γιατροί στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εμφύτευαν το πρώτο βιονικό μάτι σε ασθενή. Σήμερα, 12 χρόνια αργότερα, μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ακόμα πιο ικανών συστημάτων και μικροσκοπικών διατάξεων που εμφυτεύονται σε νεύρα ή απευθείας στον εγκέφαλο των ασθενών.
Καθώς οι χρόνιες και εκφυλιστικές ασθένειες αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, συνεπεία της αύξησης του αριθμού των ηλικιωμένων, οι επενδύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψη και οι σχετικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, θα είναι ευθέως ανάλογες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κenneth Research, η παγκόσμια αγορά ιατρικών εμφυτευμάτων παντός είδους αναμένεται να φθάσει τα 121,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023, καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,07%.
Γεγονός παραμένει ένα: η καταιγιστική πρόοδος της τεχνολογίας προσφέρει λύσεις σε προβλήματα υγείας με τρόπους που μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες αποτελούσαν αντικείμενο ενασχόλησης μόνο για τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Η πραγματικότητα μας φέρνει ενώπιον ευκαιριών που θα βελτιώσουν τη ζωή μας ριζικά, δίνοντας σε πολλούς ανθρώπους την ανεξαρτησία τους και αλλάζοντας την καθημερινότητα τους προς το καλύτερο.