Όταν ο Τιμ Κουκ ανέβει στη σκηνή του Κουπερτίνο, στο πλαίσιο το μεγάλου καλοκαιρινού event της Apple τον επόμενο μήνα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα σημαντικό δίλημμα σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη: OpenAI ή Google;
Ενόψει του ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου Προγραμματιστών της Apple (WWDC) τον Ιούνιο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Apple σχεδιάζει να συνεργαστεί με έναν από τους δύο ανταγωνιστές, για να φέρει την πρωτοποριακή Τεχνητή Νοημοσύνη στα iPhone. Οι τελευταίες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι θα είναι η OpenAI.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Bloomberg ανέφερε ότι η Apple είχε «κλείσει συμφωνία» με τον κατασκευαστή του ChatGPT, OpenAI, με τις δύο επιχειρήσεις «να οριστικοποιούν τους όρους για ένα σύμφωνο για τη χρήση των χαρακτηριστικών του ChatGPT στο iOS 18 της Apple».
Αλλά και οι συνομιλίες με την Google φαίνεται ότι συνεχίζονται. Η Apple φέρεται να είχε συνομιλίες με την Google τον Μάρτιο σχετικά με μια συμφωνία για το Gemini AI, για το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του στα iPhone. Η έκθεση του Gurman αυτό το μήνα ανέφερε ότι οι συνομιλίες με την Google βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Κουκ φαίνεται, λοιπόν, να έχει επιλογές
Ως ενθουσιώδης χρήστης του ChatGPT, ενδιαφέρεται σαφώς για όσα προσφέρει το OpenAI. Η επικερδής συμφωνία της Apple με την Google για να φέρει το προϊόν αναζήτησης της στα iPhones - μια συμφωνία που θα αποφέρει στην Apple καθαρά κέρδη ύψους 18,44 δισ. ευρώ το 2022, κάτι που της δίνει λόγο να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους.
Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι ο Κουκ δεν έχει ξεκαθάρισει προσώρας τις προθέσεις του: τόσο η OpenAI όσο και η Google έχουν προβλήματα με την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα μπορούσαν να του προκαλέσουν «πονοκεφάλους» στην πορεία.
Μια δύσκολη απόφαση
Δείτε, για παράδειγμα, τι συνέβη με τον κατασκευαστή του ChatGPT. Αυτή την εβδομάδα, σύρθηκε σε μια διαμάχη μετά τη δημοσίευση της Σκάρλετ Γιόχανσον, που κατηγόρησε το ChatGPT ότι χρησιμοποίησε μια φωνή «τρομακτικά παρόμοια» με τη δική της για μια νέα φωνητική λειτουργία που είναι εξοπλισμένη με το πιο πρόσφατο μοντέλο Tεχνητής Nοημοσύνης της, το GPT-4o.
Ο CEO της OpenAI, ο Σαμ Άλτμαν, αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε μια παρόμοια φωνή χωρίς την άδειά της.
Παρόλα αυτά, η υπόθεση έφερε στο φως ένα βαθύτερο ζήτημα σχετικά με το OpenAI, που εύλογα μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στην Apple. Αρκετοί καλλιτέχνες, εκδότες και άλλοι ανησυχούν ότι η επιτυχία του ChatGPT έχει βασιστεί στη χρήση της δουλειάς άλλων, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Η OpenAI αντιμετωπίζει ήδη δύσκολες δικαστικές διαμάχες για το θέμα αυτό, με την Ένωση Συγγραφέων να μηνύει την εταιρεία εν μέσω ανησυχίας ότι το έργο των συγγραφέων χρησιμοποιείται σε μοντέλα για τη δημιουργία κέρδους.
Ωστόσο, ούτε η Google προσφέρει εύκολη εναλλακτική λύση. Την τελευταία εβδομάδα, ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται «AI Overviews», το οποίο παρουσιάστηκε στο συνέδριο Google I/O στις αρχές του μήνα, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με καταστροφικά αποτελέσματα.
Αμέτρητοι χρήστες έχουν καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν μερικά από τα εξωφρενικά παραδείγματα της αποτυχημένης προσπάθειας της Google, να χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη δημιουργία περιλήψεων με βάση το περιεχόμενο ως απάντηση σε ερωτήματα αναζήτησης. Σε μια περίπτωση, είπε σε έναν χρήστη να βάλει «μη τοξική κόλλα» στην πίτσα, για να λύσει το πρόβλημα του τυριού που δεν κολλάει πάνω της.
Σε μια άλλη περίπτωση, η εφαρμογή AI της Google είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν ένα μουσουλμάνο πρόεδρο - τον «Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα» - σε απάντηση της ερώτησης «Πόσους μουσουλμάνους προέδρους είχαν οι ΗΠΑ;».
Αυτό φέρνει την Apple σε δύσκολη θέση. Η Apple χρειάζεται επειγόντως μια νέα στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης, για να ανανεώσει τα iPhone της, σε μια εποχή που οι πωλήσεις μειώνονται σε βασικές αγορές όπως η Κίνα.
Αλλά, οι νύξεις για τις δικές της έρευνες σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα AI, φαίνεται να την έχουν φέρει σε μια θέση όπου πιέζεται να ζυγίσει μια στρατηγική συνεργασία με μία από τις δύο εταιρείες που έχουν τα δικά τους προβλήματα με την AI.
Όπως όλα δείχνουν τελικά, δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές για τον Κουκ.