Ενισχύονται οι φόβοι για «φούσκα» στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Shutterstock
Shutterstock

Ενισχύονται οι φόβοι για «φούσκα» στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ένα από τα σημαντικότερα χρηματιστηριακά γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia (NVDA NASDAQ), της χρηματιστηριακής σημαιοφόρου του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου Jensen Huang να δώσει μεγάλη έμφαση σε αυτόν τον τομέα από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 έχει κάνει τους μετόχους της πλούσιους και τα microchips της απαραίτητα για τα data centers μέσα στα οποία γίνεται η επεξεργασία των ψηφιακών δεδομένων που χρησιμοποιούν όλα τα μοντέλα και οι εφαρμογές ΤΝ. Είναι λογικό, λοιπόν, για τη χρηματιστηριακή αγορά να περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο μερικές φορές αγγίζει τα όρια της αγωνίας, τα νέα από αυτή την τόσο σημαντική επιχείρηση.

Η εταιρεία δεν απογοήτευσε τους επενδυτές, καθώς τα αποτελέσματά της και σε επίπεδο κύκλου εργασιών και σε επίπεδο κερδοφορίας ήταν ανώτερα των αναμενομένων. Όχι, θεαματικά ανώτερα αλλά σαφώς ανώτερα και, όπως και να το δει κανείς, εντυπωσιακά αφού ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανέβηκε κατά 78% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς. Όχι, φυσικά με 78% κάθε φορά, καθώς για το τελευταίο τρίμηνο έφθασε τα 39,3 δισεκατομμύρια δολάρια και δεν είναι λογικό να περιμένουμε την επανάληψη τόσο μεγάλων αυξήσεων. Για το τρέχον τρίμηνο πάντως, η αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο αναμένεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας να είναι της τάξης του 10%, αύξηση αξιοζήλευτη για οποιαδήποτε επιχείρηση μεγάλου μεγέθους σε οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας.

Διαβάζοντας την περίληψη των όσων ανέφερε κατά την ενημερωτική τηλεδιάσκεψη ο Huang, αντιλαμβανόμαστε πως τα πράγματα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν πολύ καλά για την εταιρεία, κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης για τους μικροεπεξεργαστές της που χρησιμοποιούνται στα data centers και λόγω της συνεχούς βελτίωσης των επιδόσεων αυτών των μικροεπεξεργαστών από κάθε έκδοση στην επόμενη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δεν έχει καμία αμφιβολία πως η ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας του θα συνεχίσει να αυξάνεται με δυνατούς ρυθμούς για πολύ καιρό ακόμα. Ο Huang, όπως και πολλοί άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι του τομέα της τεχνολογίας και αρκετοί αναλυτές και εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι, είναι σίγουροι πως η έλευση των κινεζικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης δεν πρόκειται να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάγκη για πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

Αναφερόμενος στην περίφημη πλέον εφαρμογή DeepSeek R1 και το χαρακτηριστικό που έχει, δηλαδή την παράθεση σε κάθε χρήστη του συλλογισμού μέσω του οποίου φθάνει στην «απάντησή της», ο Huang επισήμανε (όχι για πρώτη φορά) πως αυτό το χαρακτηριστικό ανεβάζει κατά πολύ τις ανάγκες αυτών των μοντέλων και των εφαρμογών για υπολογιστική δύναμη.

Οι εκτιμήσεις του Huang φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από διάφορες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως την ανακοίνωση της κινεζικής Alibaba (9988 HONG KONG, BABA NYSE) πως σκοπεύει να επενδύσει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη τριετία, κυρίως στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις πληροφορίες του Bloomberg σχετικά με χρηματοδότηση ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δώσουν εταιρείες private equity στην Meta Platforms (META NASDAQ) με σκοπό τη δημιουργία ακόμα περισσότερων data centers. Επιβεβαιώνονται και από τις επαναλαμβανόμενες σχετικές διαβεβαιώσεις ανώτατων αξιωματούχων όλων των μεγάλων διεθνών τεχνολογικών επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα λοιπόν με όσα διαβάζουμε αυτές τις μέρες, δεν φαίνεται να προκύπτει ζήτημα μείωσης της ζήτησης για Τεχνητή Νοημοσύνη. Όχι, μόνο από την πλευρά των έργων υποδομής στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω αλλά και από την πλευρά των χρηστών, δηλαδή των επιχειρήσεων που τη χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στην καθημερινή τους λειτουργία και των ανθρώπων που την «καταβροχθίζουν» ανά τον κόσμο.

Όπως όμως έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, η τεράστια ζήτηση για κάτι δεν εγγυάται υψηλές οικονομικές αποδόσεις για όσους παρέχουν αυτό το κάτι, είτε μιλάμε για ένα προϊόν είτε για μία υπηρεσία. Οι παλαιότεροι θυμούνται την πολύ κακή πορεία όλων σχεδόν των εταιρειών που έφτιαξαν την υποδομή του παγκόσμιου διαδικτύου αλλά και την εξαιρετική πορεία αυτών που αξιοποίησαν το διαδίκτυο και τις δυνατότητές του.

Έτσι, σημαντικό μέρος της επενδυτικής κοινότητας ανησυχεί βλέποντας τις μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου της τεχνολογίας να ξοδεύουν πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την κατασκευή των data centers, για την εξασφάλιση των απαραίτητων microchips και για τη σύναψη συμφωνιών για μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια. Η αντίδραση των επενδυτών όταν η Alibaba ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των επενδύσεών της στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης ήταν χαρακτηριστική, καθώς οδήγησαν τη μετοχή σε πτώση σχεδόν 10% όταν άκουσαν πως η εταιρεία θα επενδύσει τουλάχιστον 52 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη τριετία.

Κάτι παρόμοιο έγινε όταν η αμερικανική Dell (DELL NYSE), η οποία κατασκευάζει υπολογιστικά συστήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως στα data centers, ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις αυτού του τομέα της θα αυξηθούν κατά 50% από την προηγούμενη χρονιά αλλά δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές πως δεν θα πληγεί η κερδοφορία της.Υπάρχει μία γενική ανησυχία μεταξύ των επενδυτών, και αυτό φάνηκε τις τελευταίες μέρες που η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχει ακολουθήσει γενικά μία πτωτική πορεία. Μετοχές που είχαν ανεβεί πάρα πολύ λόγω της σχέσης τους με τις επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα microchips και τις ενεργειακές ανάγκες του κλάδου, έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Αυτό βέβαια είναι φυσικό από τη μία μεριά καθώς υπάρχουν μεγάλα κέρδη αλλά από την άλλη επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της ανησυχίας.

Κάποια στιγμή οι μετοχές της Constellation Energy (CEG NASDAQ) έχαναν 35% από τα ψηλά που κατέγραφαν πριν μερικούς μήνες, ενώ αυτές της άλλης εταιρείας που έχει συμφωνήσει να δίνει ηλεκτρική ενέργεια από τα πυρηνικά της εργοστάσια σε εταιρείες τεχνολογίας, της Vistra (VST NYSE) έχαναν 40%. Στο 47% ήταν οι απώλειες για την Vertiv (VRT NYSE), η οποία κατασκευάζει συστήματα ψύξης και αερισμού για τα data centers. Πολύ σοβαρές ήταν οι απώλειες για την Dell, καθώς έφθαναν κοντά στο 48%.

Όσον αφορά στους μικροεπεξεργαστές, οι μετοχές της Arm Holdings (ARM NASDAQ), η οποία εισπράττει δικαιώματα για κάθε μικροεπεξεργαστή που σχεδιάζεται με βάση τις ευρεσιτεχνίες της, ήταν της τάξης του 36% και αυτές της Nvidia κοντά στο 23%, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της. Δεν αποκλείεται η μεγάλη πτώση στις μετοχές αυτών των επιχειρήσεων να οφείλεται πιο πολύ στο αρνητικό κλίμα που φέρνουν οι δασμοί του προέδρου Τραμπ και λιγότερο στις ανησυχίες για τις αποτιμήσεις τους και τους προβληματισμούς για τις τελικές αποδόσεις των μεγάλων επενδύσεών τους.

Αν όμως οι μετοχές αυτών των εταιρειών δεν μπορέσουν να σηκώσουν γρήγορα κεφάλι όταν ηρεμήσει η κατάσταση σχετικά με τους δασμούς, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να έχει τρυπηθεί ένα χρηματιστηριακό μπαλόνι. Ίσως, να είναι νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Όπως συνήθως, την απάντηση θα την πάρουμε από την ίδια τη χρηματιστηριακή αγορά.