Επιστήμονες δημιούργησαν πανίσχυρο και μικροσκοπικό φασματόμετρο
Shutterstock
Shutterstock

Επιστήμονες δημιούργησαν πανίσχυρο και μικροσκοπικό φασματόμετρο

Ερευνητές στον τομέα της οπτικής φασματομετρίας δημιούργησαν ένα καλύτερο όργανο για τη μέτρηση του φωτός που μπορεί να βελτιώσει τα πάντα, από κάμερες στα smartphone έως την παρακολούθηση του περιβάλλοντος.

Η έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας, ανέπτυξε ένα ισχυρό, απίστευτα μικρό φασματόμετρο που χωράει σε ένα μικροτσίπ και λειτουργεί από τεχνητή νοημοσύνη. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια σχετικά νέα κατηγορία εξαιρετικά λεπτών υλικών γνωστών ως δισδιάστατοι ημιαγωγοί και το αποτέλεσμα είναι μια απόδειξη ενός πρότζεκτ για ένα φασματόμετρο που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε μια σειρά από τεχνολογίες όπως στις πλατφόρμες ποιοτικού ελέγχου, στους αισθητήρες ασφαλείας, σε βιοϊατρικές αναλυτές και διαστημικά τηλεσκόπια.

«Δείξαμε έναν τρόπο να κατασκευάζουμε φασματόμετρα που είναι πολύ πιο μικροσκοπικά από αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως σήμερα», δήλωσε ο Ίθαν Μινότ, καθηγητής φυσικής στο Κολλέγιο Επιστημών του Πανεπιστημίου του Όρεγκον που εργάστηκε στη μελέτη. «Τα φασματόμετρα μετρούν την ισχύ του φωτός σε διαφορετικά μήκη κύματος και είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε πολλές βιομηχανίες και σε όλους τους τομείς της επιστήμης για την αναγνώριση δειγμάτων και τον χαρακτηρισμό υλικών».

Ο Mινότ ισχυρίστηκε ότι το νέο φασματόμετρο μπορεί να χωρέσει στην άκρη μιας ανθρώπινης τρίχας, σε αντίθεση με τα συμβατικά φασματόμετρα που χρειάζονται μεγάλα οπτικά και μηχανικά εξαρτήματα.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τέτοια εξαρτήματα θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με νέα υλικά ημιαγωγών και τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας στα φασματόμετρα να μειωθούν δραστικά σε μέγεθος από τα μικρότερα διαθέσιμα επί του παρόντος, τα οποία είναι περίπου στο μέγεθος ενός σταφυλιού.