Η Κομισιόν θα πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα για την ενίσχυση του τομέα των τσιπ, ώστε να περιλαμβάνει τα «legacy και κλασικά» τσιπ, που είναι και το βασικό ατού της Ευρώπης, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Ημιαγωγών (ESIA).
Η Επιτροπή συζητά ενδεχόμενη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Νόμου για τα τσιπ (Chip Act 2.0) , ο οποίος παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2023 ως σχέδιο επιδότησης 43 δισ. ευρώ για να αυξήσει το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά τσιπ στο 20% μέχρι το 2030.
Η νέα επικεφαλής της τεχνολογικής πολιτικής της Κομισιόν, Χένα Βιρκούνεν, υποσχέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα να επικεντρωθεί σε ορίζοντες τεχνολογίες όπως τα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα, σε μια συνέχεια της νομοθεσίας του 2023, η οποία είναι τώρα σε συζήτηση.
Ο Ρενέ Σρέντερ, που ανέλαβε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ημιαγωγών την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι η βιομηχανία τσιπ της Ευρώπης υποστηρίζει την άποψη της Βιρκούνεν αλλά βλέπει επίσης την ανάγκη να ενισχυθούν μέρη του υπάρχοντος οικοσυστήματος ημιαγωγών.
«Ζητάμε από την Επιτροπή να προχωρήσει με έναν Νόμο για τα τσιπ 2.0 που θα περιλαμβάνει τόσο τα κλασικά όσο και τα θεμελιώδη τσιπ» δήλωσε ο Σρέντερ σε συνέντευξη στο Reuters.
Ευρωπαίοι κατασκευαστές τσιπ, όπως τα μέλη της ESIA Infineon, NXP και STMicroelectronics, κατέχουν ηγετικές θέσεις στις υπάρχουσες γενιές τεχνολογίας κατασκευής τσιπ και συνεχίζουν να έχουν μεγάλη πρόοδο στους μικροελεγκτές, τα power chip και τους αισθητήρες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι βιομηχανικές εταιρείες της Ευρώπης, με τη σειρά τους, βασίζονται σε αυτά τα τσιπ.
Ο Σρέντερ είπε ότι η ESIA είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στενά με τη νέα Κομισιόν για έναν νέο οδικό χάρτη που θα εξασφαλίσει ότι οι επενδύσεις στην έρευνα συμμορφώνονται με τις ανάγκες της αγοράς και μπορούν τελικά να αναπτυχθούν.
Η νέα επιτροπή, που επικεντρώνεται στην ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, αναμένεται να χρησιμοποιήσει ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών εργαλείων για να προωθήσει τη βιομηχανία τσιπ. Οι ελλείψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και ο τεχνολογικός ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας αύξησαν την εκτίμηση για τη στρατηγική του σημασία.
Η προηγούμενη Επιτροπή τον Ιούλιο ξεκίνησε μια ευρεία βιομηχανική έρευνα για τα «κλασικά] τσιπ, αναζητώντας απόψεις σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού και εκτιμώντας την ανταγωνιστική απειλή που θέτουν οι μεγάλες επενδύσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής από κινεζικές εταιρείες.
Ο Σρέντερ δήλωσε ότι η ομάδα του προτιμά έναν συνδυασμό κινήτρων και συνεργασιών με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα «παρά μια αμυντική προσέγγιση που βασίζεται σε περιοριστικά και προστατευτικά μέτρα».