FBI: Χάκερς επιτίθενται σε τεχνολογικούς «κολοσσούς» για να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα χρηστών
AP /Alex Brandon
AP /Alex Brandon

FBI: Χάκερς επιτίθενται σε τεχνολογικούς «κολοσσούς» για να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα χρηστών

Το FBI προειδοποιεί ότι χάκερς αποκτούν πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες χρηστών - όπως π.χ. σε διευθύνσεις email και σε αριθμούς τηλεφώνων - από εταιρείες τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ, χακάροντας τα email της κυβέρνησης και της Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι από τον Αύγουστο έχει προκύψει μια «έξαρση» στις εγκληματικές ενέργειες στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το techcrunch, η Αστυνομία και οι αρχές επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ χρειάζονται κάποιου είδους νομική αιτιολόγηση για να αναζητήσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα που οι εταιρείες αποθηκεύουν στους διακομιστές τους.

Συνήθως, για το ιδιωτικό περιεχόμενο ενός ατόμου, όπως αρχεία και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, η Αστυνομία πρέπει να παρέχει αρκετές αποδείξεις για ενδεχόμενο έγκλημα, προτού ένα αμερικανικό δικαστήριο εκδώσει ένταλμα έρευνας που θα επιτρέπει στην Αστυνομία να ζητήσει αυτές τις πληροφορίες από μια ιδιωτική εταιρεία.

Η αστυνομία μπορεί να εκδώσει κλητεύσεις - οι οποίες δεν απαιτούν την προσφυγή σε δικαστήριο - ζητώντας από τις εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιορισμένο αριθμό πληροφοριών σχετικά με έναν χρήστη, όπως τα βασικά στοιχεία του λογαριασμού του, όπως το όνομα χρήστη, οι συνδέσεις λογαριασμού, οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αριθμοί τηλεφώνου και μερικές φορές η κατά προσέγγιση τοποθεσία του.

Υπάρχουν, επίσης, κατεπείγοντα αιτήματα άρσης του απορρήτου, μια διαδικασία κατά την οποία οι Αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να ζητήσουν κατεπειγόντως τις πληροφορίες ενός προσώπου από μια εταιρεία σε περίπτωση άμεσου κινδύνου, όπου δεν υπάρχει χρόνος, ώστε να ζητηθεί δικαστική απόφαση.

Οι ομοσπονδιακές αρχές λένε ότι ορισμένοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου κάνουν κατάχρηση αυτών των αιτημάτων

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συχνά τα αυτά αιτήματα για παρενόχληση, doxing και στοχοποίηση ατόμων με σχέδια οικονομικής απάτης, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg από το 2022, η οποία διαπίστωσε τότε ότι οι χάκερς είχαν αποκτήσει πληροφορίες χρηστών από πελάτες της Apple,  του Facebook και της Meta, ιδιοκτήτριας του Instagram, καταθέτοντας πλαστά αιτήματα επείγουσας ανάγκης για δεδομένα.

Η Snap, η κατασκευάστρια εταιρεία του Snapchat, και η Discord φέρονται επίσης να είχαν μπει στο στόχαστρο.

Η Apple, η Google, η Meta, και η Snap, οι οποίες αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες προσωπικών και ιδιωτικών δεδομένων των πελατών, λαμβάνουν συλλογικά δεκάδες χιλιάδες αιτήματα έκτακτης ανάγκης για δεδομένα κάθε χρόνο.