Η γαλλική startup γεννητικής Τεχνητής Νοημοσύνης Mistral, ξεκίνησε δυναμικά αυτή την εβδομάδα, με μία συμφωνία που περιλαμβάνει περισσότερα από 325 εκατ. ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο από επενδυτές με επικεφαλής την Andreessen Horowitz, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις για να επενδύσει 200 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση.
Η αποτίμηση των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια εταιρεία ηλικίας μικρότερης του ενός έτους υπογραμμίζει την άκρατη αισιοδοξία του τεχνολογικού κόσμου σχετικά με το μέλλον και τα κέρδη εταιρειών στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ωστόσο, «φρένο» στη σημαντική πρόοδο των startups, ήρθαν να βάλουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την ΤΝ που συμφωνήθηκαν στις 8 Δεκεμβρίου, οι οποίοι ενδέχεται να αφήσουν την Ευρώπη ακόμη πιο πίσω στην παγκόσμια κούρσα της ΤΝ.
Ως μία πολυαναμενόμενη νίκη χαρακτηρίζεται στις Βρυξέλλες η εξασφάλιση μιας συμφωνίας για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με το sifted.eu.
«Η εξισορρόπηση της ασφάλειας των χρηστών και της καινοτομίας για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, ταυτόχρονα με τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Αλλά τα καταφέραμε», έγραψε Ευρωπαίος επίτροπος.
Ο νόμος, δεν θα εφαρμόζεται σε μοντέλα ανοιχτού κώδικα όπως αυτό της Mistral, εκτός εάν θεωρούνται υψηλού κινδύνου ή χρησιμοποιούνται για απαγορευμένους σκοπούς, σύμφωνα με ένα σχέδιο της νομοθεσίας.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι, σε αντίθεση με τις αμερικανικές εταιρείες - κολοσσούς που αναπτύσσουν παρόμοια μοντέλα, όπως η OpenAI και η Google, οι μικρότερες εταιρείες όπως η Mistral θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν το νομικό κόστος που προκαλούν οι νέοι κανόνες.
Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο του νόμου της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη που πρέπει να διευθετηθεί για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι η υποχρέωση διαφάνειας σχετικά με τα δεδομένα εκπαίδευσης, και η Mistral θα πρέπει να συμμορφωθεί με πολύ βαριές υποχρεώσεις, όσον αφορά τη διαφάνεια.
Το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι οι εταιρείες που κατασκευάζουν μοντέλα γενικού σκοπού θα πρέπει να παρέχουν «λεπτομερείς» δημόσιες περιλήψεις των δεδομένων που χρησιμοποίησαν για την εκπαίδευση του μοντέλου τους.
Ορισμένοι ανησυχούν επίσης ότι η δημοσιοποίηση των δεδομένων εκπαίδευσης του μοντέλου θα προκαλέσει ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς εταιρείες όπως η Mistral θα βρεθούν να μοιράζονται σημαντικές πληροφορίες με τους ανταγωνιστές τους.