Πολλές, ετερόκλητες και καθημερινές είναι οι ρήσεις παγκοσμίως για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης και το τι επιφυλάσσει αυτή για το μέλλον μας. Όταν όμως έρχονται δια στόματος προσωπικοτήτων όπως ο Μπιλ Γκέιτς, αυτό αποτελεί είδηση και απαιτεί τη δέουσα προσοχή.
Το ότι ο Μπιλ Γκέιτς είναι υπέρμαχος της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αποτελεί μυστικό. Ωστόσο, τώρα ο Mr Microsoft προβλέπει ότι η τεχνολογία θα είναι ριζικά μεταμορφωτική για όλους μας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Σε ένα μικτό κλίμα ενθουσιασμού και ανησυχιών για την άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, πληθαίνουν οι φόβοι ότι η τεχνολογία θα καταργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι περίπου το 40% των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να επηρεαστεί από την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Γκέιτς δεν διαφωνεί απαραίτητα με αυτή την άποψη, αλλά πιστεύει ότι η ιστορία δείχνει ότι με κάθε νέα τεχνολογία έρχεται ο φόβος και στη συνέχεια νέες ευκαιρίες.
Ακριβώς ό,τι συνέβη και με την αύξηση της «παραγωγικότητας της γεωργίας το 1900. Οι άνθρωποι έλεγαν: Και τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν πολλά νέα πράγματα, πολλές νέες θέσεις εργασίας και είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι όταν όλοι έκαναν αγροτικές εργασίες», δήλωσε ο Γκέιτς, «Έτσι θα γίνει και εδώ», σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Fareed Zakaria του CNN την Τρίτη.
Προέβλεψε μάλιστα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τη ζωή όλων μας ευκολότερη, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι θα βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν τα γραφειοκρατικά τους, τα οποία είναι «μέρος της δουλειάς που δεν τους αρέσει, αλλά μπορούμε να το κάνουμε πολύ αποτελεσματικό».
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη για πολύ νέο υλικό, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η πρόσβαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνεται μέσω «του τηλεφώνου ή του υπολογιστή που έχετε ήδη συνδεδεμένο, μέσω της σύνδεσης στο διαδίκτυο που ήδη έχετε».
Θεωρεί επίσης ότι οι βελτιώσεις με το ChatGPT-4 του OpenAI είναι «δραματικές», επειδή μπορεί «ουσιαστικά να διαβάζει και να γράφει, οπότε είναι «σχεδόν σαν να έχουμε έναν υπάλληλο που θα είναι δάσκαλος, θα δίνει συμβουλές υγείας, θα βοηθάει στη συγγραφή κώδικα, θα βοηθάει στις κλήσεις τεχνικής υποστήριξης». Είπε ότι η ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας στον τομέα της εκπαίδευσης ή της ιατρικής θα είναι «φανταστική».
Είναι γνωστό ότι η Microsoft έχει συνάψει συνεργασία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την OpenAI. Ο Γκέιτς παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Microsoft.
Χαρίζοντας τον πλούτο του
«Ο στόχος του Ιδρύματος Γκέιτς είναι να διασφαλίσει ότι η καθυστέρηση μεταξύ της ωφέλειας των ανθρώπων στις φτωχές χώρες σε σχέση με το να φτάσει στις πλούσιες χώρες θα είναι πολύ μικρή», δήλωσε ο Γκέιτς στον Ζακάρια στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Εξάλλου, οι ελλείψεις σε γιατρούς και δασκάλους είναι πολύ πιο έντονες στην Αφρική από ό,τι στη Δύση».
Το ΔΝΤ, στην έκθεσή του αυτή την εβδομάδα, είχε μια πολύ λιγότερο αισιόδοξη άποψη. Ο όμιλος δήλωσε ότι η ΤΝ θα εμβαθύνει την ανισότητα χωρίς την παρέμβαση των πολιτικών.
Ο Γκέιτς αξίζει 140 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Αλλά πιθανότατα θα εξακολουθούσε να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αν δεν είχε δεσμευτεί να χαρίσει όλα του τα χρήματα.
Ο ίδιος δήλωσε στο CNN ότι δεν ανησυχεί μήπως χάσει τον πλούτο του.
«Έχω περισσότερα από αρκετά χρήματα για τη δική μου κατανάλωση», δήλωσε ο Γκέιτς όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε πώς πάνε οι φιλανθρωπικές προσπάθειες. «Βάζω τον εαυτό μου να κατέβει στη λίστα και θα είμαι περήφανος όταν πέσω εντελώς εκτός».
Ο συνιδρυτής της Microsoft και η πρώην σύζυγός του, Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, έχουν και οι δύο δεσμευτεί να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους στο ίδρυμα που ίδρυσαν μαζί πριν από 20 χρόνια, καθώς και σε άλλες φιλανθρωπικές προσπάθειες.
Το 2022, ο Γκέιτς ανακοίνωσε την πρόθεση του ιδρύματος να δίνει 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2026. Είπε ότι είναι «ενθουσιασμένος που θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο» στους οργανισμούς στους οποίους θα τα δώσει.
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, όπως ο Γουόρεν Μπάφετ, έχουν δώσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμά του. Με ρυθμό 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ο Γκέιτς προβλέπει ότι θα έχει δώσει όλα τα χρήματά του σε περίπου 20 χρόνια.