Το Παγκόσμιο σύστημα παρατήρησης της Γης (Earth Observation - EO), πρόκειται να ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση μέχρι το 2033 από τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Novaspace, της συγχώνευσης της Euroconsult και της SpaceTec Partners.
Η ραγδαία ανάπτυξη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των αμυντικών συμβάσεων μεγάλης κλίμακας και στην αυξανόμενη διαθεσιμότητα των δυνατοτήτων απεικόνισης υψηλής ανάλυσης και τρισδιάστατης απεικόνισης, οι οποίες ενισχύουν το πεδίο της εφαρμογής και την ποιότητα της παρακολούθησης της Γης, αναφέρει η έκθεση.
Η τεχνολογία EO, η οποία παρέχει κρίσιμα δεδομένα για βιομηχανίες γεωργίας μέχρι περιβαλλοντικής παρακολούθησης και άμυνας, είναι ένας από τους πιο προσοδοφόρους τομείς στην εμπορική αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας.
Η Βόρεια Αμερική παραμένει ο κυρίαρχος «παίκτης» στην αγορά, συνεισφέροντας το 44% των παγκόσμιων εσόδων το 2023. Η Ευρώπη ακολουθεί με μερίδιο 22%, σύμφωνα με τη Novaspace.
Ωστόσο, η σημαντικότερη ανάπτυξη αναμένεται να προέλθει από την Ασία, σύμφωνα με την έκθεση.
Η περιοχή αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 23% της παγκόσμιας αγοράς ΗΟ έως το 2033, ωθούμενη από τις αναδυόμενες πολιτικές προμηθειών, τις αυξανόμενες επενδύσεις σε διαστημικές υποδομές και την αυξανόμενη ζήτηση από τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Δεν ανέφερε παρόλα αυτά, πόσο συνέβαλε η περιοχή πέρυσι.
Έτσι, οι χώρες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να επενδύουν περισσότερο σε τεχνολογίες EO, για την καλύτερη παρακολούθηση των πάντων, από τη βλάστηση και την κλιματική αλλαγή μέχρι τα σύνορά τους.
Η Ινδία, για παράδειγμα, στρέφεται σε αυτόν τον τομέα για να κερδίσει την παγκόσμια κούρσα εμπορευματοποίησης του διαστήματος, ενώ ο Καναδάς δήλωσε πέρυσι, ότι θα επενδύσει 1,01 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (741 εκατομμύρια δολάρια), τα επόμενα 15 χρόνια σε δορυφορική τεχνολογία για να ενισχύσει τα δεδομένα που χρησιμοποιεί για την παρακολούθηση πυρκαγιών και άλλων περιβαλλοντικών κρίσεων.
«Η ανάπτυξη της αγοράς δεν αφορά μόνο την αντικατάσταση των εναέριων συστημάτων γεωεντοπισμού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.
«Πρόκειται για την κλιμάκωση των δυνατοτήτων παρακολούθησης EO, προκειμένου να παρέχονται αξιοποιήσιμες πληροφορίες σε βάθος χρόνου. Αυτή η εστίαση στην παρακολούθηση και την ανάλυση δραστηριοτήτων σε κλίμακα, οδηγεί τόσο σε τεχνολογικές καινοτομίες όσο και σε αυτές της αγοράς».