Το ρόβερ Pragyan που προσεληνώθηκε από την ινδική διαστημική αποστολή Chandrayaan-3 κοντά στο νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης έστειλε τα στοιχεία των πρώτων μετρήσεων που πραγματοποίησε σχετικά με τη χημική σύνθεση της επιφάνειας της Σελήνης.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, που συλλέχθηκαν μέσω φασματοσκοπικού οργάνου αποσύνθεσης που προκαλείται από ακτίνες λέιζερ (LIBS), επιβεβαιώνεται η παρουσία θείου στην περιοχή, η οποία δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί με τα όργανα που είχαν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους στη Γη ή βρίσκονταν στα διαστημικά σκάφη.
Το θείο στα ηφαιστειογενή πετρώματα της Σελήνης αποτελεί απόδειξη για την παρουσία θειούχου σιδήρου στο βραχώδες εσωτερικό του φυσικού δορυφόρου του πλανήτη μας, που ενδεχομένως φιλοξενεί και σημαντικές ποσότητες πολύτιμων μετάλλων.
Chandrayaan-3 Mission:
— ISRO (@isro) August 29, 2023
In-situ scientific experiments continue .....
Laser-Induced Breakdown Spectroscope (LIBS) instrument onboard the Rover unambiguously confirms the presence of Sulphur (S) in the lunar surface near the south pole, through first-ever in-situ measurements.… pic.twitter.com/vDQmByWcSL
Το LIBS είναι μια επιστημονική τεχνική ανάλυση που επιτρέπει τη μελέτη της σύνθεσης υλικών μέσω της έκθεσής τους σε έντονους παλμούς λέιζερ. Ένας παλμός λέιζερ υψηλής ενέργειας εστιάζει πάνω στην επιφάνεια του πετρώματος και προκαλεί τη δημιουργία εξαιρετικά θερμού πλάσματος σε αυτό το σημείο, του οποίου η ακτινοβολία αναλύεται φασματοσκοπικά. Δεδομένου ότι κάθε στοιχείο εκπέμπει ένα χαρακτηριστικό σύνολο μηκών κύματος φωτός όταν βρίσκεται σε κατάσταση πλάσματος, μπορεί να προσδιοριστεί η σύνθεση του υλικού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων, πιστοποιήθηκε η παρουσία όχι μόνο θείου στην επιφάνεια της Σελήνης, αλλά και αλουμινίου, ασβεστίου, σιδήρου, χρωμίου, μαγγάνιου, πυριτίου, οξυγόνου και τιτανίου.
Πηγή: Europa Press