Η πρώτη στον κόσμο μονάδα «οργανικών φωτοβολταϊκών» στη Θεσσαλονίκη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η πρώτη στον κόσμο μονάδα «οργανικών φωτοβολταϊκών» στη Θεσσαλονίκη

Το νέο οργανικό φωτοβολταϊκό που βασίζεται στην νανοτεχνολογία, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν στο ξενοδοχείο Divani Caravel η Ελληνική Εταιρία Organic Electronics Technologies P.C. ΟΕΤ, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου LTFN και  το Hellenic Organic & Printed Electronic Association HOPE-A.

Οι φορείς αυτοί ανακοίνωσαν ταυτόχρονα και την έναρξη των δύο εμβληματικών ευρωπαϊκών έργων Flex2Energy και COPE-Nano. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, συντονιστής των έργων και ιδρυτής του LTFN, της OET και του HOPE-A, τα δυο αυτά εμβληματικά έργα συγκεντρώνουν ένα προϋπολογισμό 51 εκατ.ευρώ και αναμένεται να καταστήσουν την Ελλάδα παγκόσμιο κόμβο αριστείας και επιχειρηματικότητας στην παραγωγή οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, στα οργανικά ηλεκτρονικά και στην νανοτεχνολογία.

Αναφερόμενος ο κ. Λογοθετίδης  στο εργαστήριο LTFN του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είπε ότι έχει μια επιτυχή δραστηριότητα στην τεχνολογία για 30 χρόνια, περίπου, στην νανοτεχνολογία και στα οργανικά ηλεκτρονικά. Ακόμη έχει δημιουργήσει πολλά projects, βασισμένων στην νανοτεχνολογία, για βελτίωση του χρόνου συντήρησης τροφίμων, με προστασία από την οξείδωση και την υγρασία,

Σκοπός του ‘Flex2Energy’ είναι, να αποδειχθεί η δυνατότητα παραγωγής εύκαμπτων εκτυπωμένων οργανικών φωτοβολταϊκών 3η γενιάς, σε υψηλές ταχύτητες, υψηλή ενεργειακή απόδοση και χαμηλό κόστος, προκειμένου να καταστεί οικονομικά συμφέρουσα η εφαρμογή τους σε μεγάλη γκάμα μεταποιητικών και καταναλωτικών προϊόντων.

Το έργο, συγκεντρώνει άλλους 14 βιομηχανικούς και ερευνητικούς φορείς της Ευρώπης. Συγκεκριμένα από την Ελλάδα μετέχουν έξι : ΟΕΤ, ΑΛΟΥΜΙΛ, ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης. Aπό την Γερμανία μετέχουν δύο οι: Coatema και Mondragon. Από την Γαλλία μετέχουν τρεις (3), οι: Pole-Fibres, Incore και IPC. Από την Ουγγαρία συμμετέχει η SEMILAB, από τη Λιθουανία η WOP, από την Ιταλία η Stellantis Fiat και από τη Ρουμανία η AlbaJulia.

Το ‘Flex2Energy’ χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, σε κατασκευές και δραστηριότητες υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης, όπως είναι τα κτίρια, τα θερμοκήπια αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η αυτοκίνηση.

Από τη δράση αυτή θα προκύψουν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένων υψηλά αμειβόμενων επαγγελματιών, στελεχών, και επιστημόνων, ενώ θα κάνει τη χώρα μας κέντρο της ενεργειακής παραγωγής της Ευρώπης. Δημιουργώντας μια σειρά καινοτόμων προϊόντων με εφαρμογές στην πράσινη ενέργεια, την ηλεκτρονική, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την ιατρική, τη γεωργία, κτλ.

Ο καθηγητής κ. Κ. Κυριάζης, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας χαρακτήρισε το οργανικό φωτοβολταϊκό ώς ένα state of the art προϊόν και ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην σημασία των ελληνικών projects και την ανάγκη χρηματοδότησής τους.

Απαντώντας ο καθηγητής κ. Λογοθετίδης σε ερώτηση του Liberal ανέφερε ότι για την μαζική παραγωγή των εύκαμπτων, οργανικών φωτοβολταϊκών το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή εργοστασίων στα οποία πρέπει να μπούνε επενδυτές. 

Από εκεί και πέρα οι εφαρμογές του οργανικού φωτοβολταϊκού μπορούν να καλύψουν μια ευρεία γκάμα, από κτίρια, θερμοκήπια, μαζική παραγωγή ενέργειας ως και wearables. 

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπορντώ κ. Γ. Χατζηϊωάννου αναφέρθηκε ακόμη στις έρευνες που γίνονται στη Γαλλία για σύγκριση των ενεργειακών αποδόσεων μεταξύ των κλασικών φωτοβολταϊκών και των φωτοβολταϊκών νέας τεχνολογίας καθώς και στον συνδυασμό τους στον τομέα της διαχείρισης ενέργειας