Με ταχείς ρυθμούς οι επιχειρήσεις της Αμερικής υιοθετούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για την αυτοματοποίηση εργασιών που κάποτε γίνονταν αποκλειστικά από ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Duke και τις Ομοσπονδιακές Τράπεζες της Ατλάντα και του Ρίτσμοντ.
Περισσότερες από τις μισές -το 61%- μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη εντός του επόμενου έτους για να αυτοματοποιήσουν εργασίες που προηγουμένως γίνονταν από υπαλλήλους. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν τα πάντα: από την πληρωμή των προμηθευτών και τη σύνταξη τιμολογίων έως την υποβολή οικονομικών εκθέσεων.
Αυτό συμβαίνει εκτός από τις δημιουργικές εργασίες για τις οποίες ορισμένες επιχειρήσεις βασίζονται ήδη στο ChatGPT και σε άλλα chatbots AI προκειμένου να μειωθεί το κόστος, να αυξήθουν τα κέρδη και να γίνου οι εργαζόμενοι πιο παραγωγικοί.
«Κίνδυνος να μείνουν οι εταιρείες πίσω»
«Δεν μπορείτε να διευθύνετε μια εταιρεία χωρίς να εξετάζετε σοβαρά αυτές τις τεχνολογίες. Διατρέχετε τον κίνδυνο να μείνετε πίσω», δήλωσε στο CNN σε συνέντευξη ο καθηγητής οικονομικών του Duke, John Graham, ακαδημαϊκός διευθυντής της έρευνας.
Η έρευνα για τους οικονομικούς τομείς εταιρειών, διαπίστωσε ότι σχεδόν μία στις τρεις (το 32%) είτε μεγάλες είτε μικρές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν Τεχνητή Νοημοσύνη μέσα στο επόμενο έτος για να ολοκληρώσουν εργασίες που κάποτε έκαναν οι άνθρωποι.
Γιατί οι επικεφαλής εταιρειών αναπτύσσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κάποια από αυτά συμβαίνουν ήδη - ειδικά μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που έχουν την οικονομική δύναμη για να πειραματιστούν με την ΤΝ.
Σχεδόν το 60% όλων των εταιρειών (και το 84% των μεγάλων εταιρειών) που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους έχουν ήδη στηριχθεί σε λογισμικό, εξοπλισμό ή τεχνολογία που περιλαμβάνει AI για να αυτοματοποιήσουν εργασίες που προηγουμένως έκαναν οι εργαζόμενοι.
Οι επικεφαλής των εταιρειών στρέφονται στην ΤΝ για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων για να περικόψουν αυτά που δαπανούν για το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και για να αυξήσουν την ποιότητα των προϊόντων (58% των επιχειρήσεων)- να αυξήσουν την παραγωγή (49%), και τέλος να υποκαταστήσουν τους εργαζόμενους (33%).
Παρόλα αυτά, τα καλά νέα για τους εργαζόμενους είναι ότι ορισμένοι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προκαλέσει μαζική απώλεια θέσεων εργασίας, τουλάχιστον όχι αμέσως.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας μέσα στο έτος», δήλωσε ο Graham.
«Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα αφορά περισσότερο την κάλυψη κάποιων κενών και ενδεχομένως τη μη πρόσληψη κάποιου που θα προσλάμβαναν διαφορετικά - αλλά όχι την απόλυση κάποιου. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα αυτά είναι ολοκαίνουργια», προσέθεσε.
Τεχνητή νοημοσύνη και πληθωρισμός
Προς το παρόν, επικεφαλής και εργαζόμενοι εξακολουθούν να ανησυχούν για το κόστος ζωής και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η έρευνα CFO Survey διαπίστωσε ότι ο πληθωρισμός αποτελεί τη νούμερο 2 ανησυχία για το επόμενο έτος μεταξύ των οικονομικών διευθυντών των ΗΠΑ με το 57% των CFOs να αναμένουν ότι οι τιμές των προϊόντων τους θα αυξηθούν φέτος με ταχύτερους ρυθμούς.
Ωστόσο, υπήρξε απόκλιση στις προοπτικές πληθωρισμού με βάση την τεχνολογική υιοθέτηση. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που εφάρμοσαν αυτοματοποίηση κατά τους τελευταίους 12 μήνες αναμένουν βραδύτερες αυξήσεις τιμών σε σχέση με εκείνες που δεν το έκαναν.
Ο Γκράχαμ, καθηγητής του πανεπιστημίου Duke, δήλωσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών, αλλά δεν είναι αισιόδοξος ότι θα αποτελέσει σημαντική δύναμη για τη χαλάρωση του πληθωρισμού αυτή τη στιγμή.
Σημαντικοί κίνδυνοι
Η ταχεία υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ορισμένους κλάδους, όπως τον χρηματοοικονομικό, έχει ανησυχήσει ορισμένους. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν προειδοποίησε σε ομιλία της νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η χρήση της ΤΝ από τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες ενέχει τόσο «τεράστιες ευκαιρίες όσο και σημαντικούς κινδύνους».
Μια έκθεση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Γκάρι Πίτερς, πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων, προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν «κανονισμοί ή απαιτήσεις» που να επιβάλλουν «πότε και αν πρέπει να συμμετέχει άνθρωπος στη λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων που σχετίζονται με τις συναλλαγές».
Ο Γκράχαμ δήλωσε ότι θα ήταν συνετό για τις εταιρείες όλων των κλάδων να έχουν ισχυρά συστήματα διαχείρισης κινδύνου και πλεονασμούς καθώς πειραματίζονται με την ΤΝ.
«Υπήρξε ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης", είπε. "Ελπίζω να γίνεται με αρκετή προσοχή. Θα υπάρξουν κάποιες καταστάσεις όπου οι εταιρείες θα έχουν ντροπιαστικά προϊόντα ή καταστάσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού επειδή κινήθηκαν λίγο πιο γρήγορα».
Πηγή: CNN