Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φωτογράφησε ξανά τις λεγόμενες Στήλες (ή Πυλώνες) της Δημιουργίας, μια εικόνα που είχε τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αρχικά το 1995 και στη συνέχεια το 2015 και η οποία παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις πιο εμβληματικές "σκηνές" του σύμπαντος.
Οι τρεις "στήλες" αποτελούνται από πυκνά νέφη ψυχρών διαστρικών αερίων και σκόνης όπου νέα άστρα σχηματίζονται. Η νέα εικόνα του Webb από την εγγύς-υπέρυθρη κάμερα του εστιάζει στο τεράστιο Νεφέλωμα του Αετού σε απόσταση 6.500 ετών φωτός από τη Γη.
Οι Πυλώνες της Δημιουργίας αποτελούνταν από κρύο μοριακό υδρογόνο και σκόνη, τα οποία διαβρώνονταν από την φωτοεξάτμιση που προκαλούσε η υπεριώδης ακτινοβολία που προερχόταν από κοντινά θερμά αστέρια.
Ο αριστερός πυλώνας είχε μήκος τεσσάρων ετών φωτός. Οι προεξοχές των πυλώνων που μοιάζουν με δάχτυλα είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό του Ηλιακού μας συστήματος.
Στην κορυφή της κάθε στήλης, νεαρά φωτεινά άστρα «εκτινάσσουν» με την ενεργητική τους ακτινοβολία ύλη χαμηλής πυκνότητας, αποκαλύπτοντας έτσι τα αστρικά μαιευτήρια που κρύβονταν από κάτω.
Όταν σχηματίζονται κόμβοι με επαρκή μάζα μέσα στους πυλώνες του αερίου και της σκόνης, αρχίζουν να καταρρέουν υπό τη δική τους βαρύτητα, σιγά σιγά θερμαίνονται και τελικά σχηματίζουν νέα αστέρια.
Το Webb είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τηλεσκόπιο που έχει ποτέ εκτοξευτεί στο διάστημα, αποτελώντας συνεργασία της Αμερικανικής (NASA), της Ευρωπαϊκής (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA).