Καινοτομία και νέες τεχνολογίες στη Φλώρινα: 25 φοιτητές συμμετείχαν στην ημερίδα της B&T Composites

Καινοτομία και νέες τεχνολογίες στη Φλώρινα: 25 φοιτητές συμμετείχαν στην ημερίδα της B&T Composites

Την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την καινοτομία και την τεχνολογία στην πράξη είχαν 25 φοιτητές από τις Πολυτεχνικές Σχολές των πανεπιστημίων της χώρας μας, που φιλοξενήθηκαν για ένα διήμερο στην εταιρεία B&T Composites με έδρα τη Φλώρινα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος της εταιρείας, υπεύθυνη για τα ερευνητικά προγράμματα Θωμαή Τιριακίδου, η εταιρεία κατασκευάζει σύνθετα υλικά με τη μέθοδο περιέλιξης ινών. Η τάση είναι οι ελαφριές αυτές κατασκευές να αντικαθιστούν τις μεταλλικές σε τομείς όπως η βιομηχανία, η ναυσιπλοΐα και η αεροναυπηγική και ορισμένα από τα πλεονεκτήματά τους είναι η εξοικονόμηση καυσίμων και η μείωση του κόστους συντήρησης.

«Κάναμε 6 διαφορετικά workshops. Οι φοιτητές ήταν χωρισμένοι σε ομάδες και είδαν όλα τα στάδια από την παραγωγή του προϊόντος μέχρι τον ποιοτικό έλεγχο, τις μηχανουργικές μορφοποιήσεις, τις διάφορες δοκιμές που γίνονται στα προϊόντα μας, καθώς και την καινοτόμα δράση της εταιρείας μας στον τομέα της φωτονικής» τόνισε.

Η κ. Τιριακίδου εξήγησε ότι «η φωτονική είναι σαν το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, όπου οι οπτικές ίνες φανταστείτε ότι είναι τα νεύρα που έχουμε στο ανθρώπινο σώμα και μεταφέρουν διάφορες πληροφορίες».

Η B&T Composites εισάγει στο εσωτερικών των σύνθετων υλικών οπτικές ίνες με αισθητήρες, που δίνουν τη δυνατότητα απεικόνιση της «υγείας» τους σε πραγματικό χρόνο. «Δηλαδή όταν σε ένα σύνθετο αναπτύσσονται μικρορωγμές ή σε μια δεξαμενή υπερυψηλών πιέσεων αποθήκευσης υδρογόνου πάει να αυξηθεί η πίεση ή η θερμοκρασία, μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να δούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της κατασκευής» τόνισε η κ. Τιριακίδου.

Επιπλέον, η εταιρεία κατασκεύασε τον δικό της αισθητά φθηνότερο interrogator, τον «εγκέφαλο» δηλαδή που διαβάζει τα σήματα των οπτικών ινών, και έχει καταθέσει την πατέντα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τις εταιρείες Mitutoyo Romania S.R.L. και Gouzoulis Βιομηχανικός Εξοπλισμός, που δραστηριοποιούνται στη μετρολογία και έδειξαν στους φοιτητές μηχανικούς τρόπους μέτρησης μεγεθών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

«Μέσα από τα workshops και τις συζητήσεις δημιουργήθηκε κλίμα ανταλλαγής ιδεών και είχαν ευκαιρία οι μελλοντικοί μηχανικοί να εμπνευστούν και να ανακαλύψουν τα τεχνολογικά δεδομένα» υπογράμμισε η κ. Τιριακίδου.

Οι φοιτητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας και το οινοποιείο του κτήματος «Άλφα».