«Καμπανάκι» από τις βιομηχανίες για το European Chips Act

«Καμπανάκι» από τις βιομηχανίες για το European Chips Act

Την ταχεία δράση της Eυρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να δρομολογήσει εγκαίρως το European Chips Act 2.0 ζητούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Σε πρόσφατη επιστολή τους, τόνισαν την ανάγκη για σημαντικότερες επενδύσεις σε τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης και άλλες τεχνολογίες ημιαγωγών, ιδίως λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων που επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η επιστολή αυτή έρχεται μετά από παρόμοια έκκληση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τσιπ την περασμένη εβδομάδα. Ο Christophe Fouquet, διευθύνων σύμβουλος της ASML, προειδοποίησε επίσης ότι ο ευρωπαϊκός τομέας των τσιπ πρέπει να προστατευθεί καλύτερα.

Οποιαδήποτε αργοπορία θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η ΕΕ να υποχωρήσει περισσότερο  στην παγκόσμια κατάταξη της βιομηχανίας ημιαγωγών. Προς το παρόν, η Ευρώπη παράγει μόνο το 10% των τσιπ που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο και βρίσκεται πολύ πίσω από χώρες της Ασίας και από τις ΗΠΑ. 

Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επέκταση της χρηματοδότησης της Έρευνας και Ανάπτυξης και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων για την ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στις προηγμένες τεχνολογίες ημιαγωγών. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου προειδοποιούν, μάλιστα, ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να μείνει πίσω στην παγκόσμια «κούρσα» της τεχνολογίας χωρίς επαρκή στρατηγική και πόρους.

Γεωπολιτικές πιέσεις

Ενώ η Ευρώπη αντιπροσωπεύει σήμερα μόνο το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών, η ανάγκη για μια πιο ουσιαστική ευρωπαϊκή παρουσία αυξάνεται. Μεγάλοι παίκτες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται στο πρώτο πλάνο των εξελίξεων και αυξάνουν ραγδαία τις επενδύσεις τους στη βιομηχανία ημιαγωγών. Η πίεση αυξάνεται διαρκώς, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας και της εξάρτησης από ξένους προμηθευτές, ιδίως από την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση. Σύμφωνα με τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να προωθήσει τη στρατηγική ανεξαρτησία και να ενισχύσει το ρόλο της Ευρώπης ως πρωτοπόρου, υποστηρίζοντας ενεργά τις προηγμένες τεχνολογίες τσιπ.

Προτεινόμενες λύσεις

Μια λύση που πρoτείνεται για την επιτυχή εφαρμογή του νόμου Chips Act 2.0 είναι η αύξηση των επιδοτήσεων για στρατηγικούς εταίρους όπως η TSMC και η Intel. Αν και οι προηγούμενες προσπάθειες δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς δεν είχαν  προσελκύσει σημαντικό αριθμό εταιρειών είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία μιας ισχυρής υποδομής Έρευνας και Ανάπτυξης. . Με έμφαση στα τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης και υπολογιστών υψηλών επιδόσεων, η ΕΕ πρέπει να προσαρμόσει τις πολιτικές της για την προώθηση της καινοτομίας εντός των συνόρων της. Αυτό περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την τόνωση της έρευνας και της ανάπτυξης.

Ο νέος νόμος για τα τσιπ πρέπει να περιλαμβάνει την εφαρμογή σημαντικών αλλαγών ώστε να προχωρήσει περισσότερο από τον προκάτοχό του. Οι στόχοι περιλαμβάνουν την ενίσχυση των εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών της Ευρώπης και την προώθηση επενδύσεων σε τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης και HPC. Όπως υπογράμμισε πρόσφατα η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες γεωπολιτικές απαιτήσεις και ταυτόχρονα να υποστηρίξουμε την πράσινη, ψηφιακή και αμυντική μετάβαση, οι οποίες εξαρτώνται από ένα ισχυρό οικοσύστημα ημιαγωγών.

Αναγκαία η στρατηγική οικονομικής ασφάλειας 

Υπό το πρίσμα του αυξημένου παγκόσμιου ανταγωνισμού, όπως φαίνεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής μιας ισχυρής στρατηγικής οικονομικής ασφάλειας. Χωρίς αυτή τη στρατηγική, οι ευρωπαϊκές κινητήριες δυνάμεις κινδυνεύουν να επηρεαστούν από προκλήσεις εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Με την προώθηση μια πολιτικής που να μετατρέπει την Ευρώπη σε τεχνολογικό ηγέτη καθώς και τη δημιουργία παραγωγικών ικανοτήτων αλλά και ενός ισχυρού οικοσυστήματος Έρευνας και Ανάπτυξης, η ΕΕ στοχεύει να διασφαλίσει την κυριαρχία της σε περιόδους αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Η αποτελεσματική εφαρμογή του Chips Act 2.0 αποτελεί μια μελλοντική πρόκληση, σύμφωνα με τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί η καθυστέρηση της Ευρώπης στον παγκόσμιο «τεχνολογικό αγώνα». 

Παρόλο που η νομοθεσία έχει κινητοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, όπως τα 80 δισ. ευρώ που κατέδειξε η αρχική πράξη Chips Act, το ερώτημα παραμένει αν οι μελλοντικές στρατηγικές θα είναι επαρκείς για να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στη βιομηχανία ημιαγωγών. Η έμφαση σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει γεωπολιτικούς και τεχνολογικούς παράγοντες θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της θέσης της Ευρώπης στην «παγκόσμια αρένα» των ημιαγωγών, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές.