Τις πρώτες εικόνες από την επιφάνεια της Σελήνης «τράβηξε» το ρωσικό διαστημόπλοιο «Luna-25», που από χθες έχει εισέλθει στην τροχιά του κοντινού μας πλανήτη.
Η εικόνα, που ελήφθη σήμερα στις 08:23 ώρα Μόσχας, αποτυπώνει τον νότιο πολικό κρατήρα Zeeman στην άλλη πλευρά του φεγγαριού. Οι συντεταγμένες του κέντρου του κρατήρα αντιστοιχούν σε 75 μοίρες νότιο γεωγραφικό πλάτος και 135 μοίρες δυτικό γεωγραφικό μήκος.
Today, at 05:23 UTC, #Luna25 took its first photos of the lunar surface. On this image, we can see the Zeeman impact crater near the south pole, it's not visible from Earth.
— Katya Pavlushchenko (@katlinegrey) August 17, 2023
Also, ADRON-LR, ARIES-L and PmL instruments were tested. https://t.co/QtydIfqwtB pic.twitter.com/S0RWcNKWTz
Αόρατος από τη Γη, ο κρατήρας Zeeman είναι ένα μοναδικό αντικείμενο στη σεληνιακή επιφάνεια και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ερευνητές - το ύψος του άξονα που τον περιβάλλει φτάνει τα 8 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια ενός σχετικά επίπεδου πυθμένα. Οι εικόνες που προκύπτουν συμπληρώνουν σημαντικά τις διαθέσιμες σήμερα πληροφορίες για τον κρατήρα αυτό. Η πρώτη στον κόσμο εικόνα της μακρινής πλευράς του φεγγαριού λήφθηκε τον Οκτώβριο του 1959 από τον αυτόματο σοβιετικό σταθμό "Luna-3".
Επίσης σήμερα, ο αυτόματος σταθμός Luna-25 πραγματοποίησε παρατηρήσεις με τη χρήση των οργάνων ADRON-LR και PmL, που δημιουργήθηκαν στο ΙΚΙ RAS, και του ARIES-L, που δημιουργήθηκε στο ΙΚΙ RAS σε συνεργασία με την Astron Electronics.
Μετρήθηκαν οι ροές ακτίνων γάμμα και νετρονίων από τη σεληνιακή επιφάνεια, ενώ λήφθηκαν επίσης οι παράμετροι του πλάσματος του περιφερειακού διαστήματος και της εξώσφαιρας αερίων και σκόνης στην περιφερειακή τροχιά.