Ο Τζακ Ντόρσεϊ συνιδρυτής του Twitter (νυν X) και της Square (νυν Block), πυροδότησε το Σαββατοκύριακο συζητήσεις γύρω από την πνευματική ιδιοκτησία, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα πνευματικά δικαιώματα, με μια χαρακτηριστικά λακωνική ανάρτηση που έγραφε: «Διαγραφή όλων των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων». Ο σημερινός ιδιοκτήτης του X, Elon Musk, απάντησε αμέσως: «Συμφωνώ».
I agree
— Elon Musk (@elonmusk) April 11, 2025
Δεν είναι σαφές τι πυροδότησε τα σχόλια, ωστόσο αυτά έρχονται σε μια περίοδο που εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης - μεταξύ των οποίων και η OpenAI, την οποία ο Musk συνίδρυσε, πλέον ανταγωνίζεται και έχει φέρει στα δικαστήρια - αντιμετωπίζουν πληθώρα αγωγών για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο εκπαίδευσης των μοντέλων τους.
Ο τεχνολογικός επενδυτής Κρις Μεσίνα σχολίασε ότι ο Ντόρσεϊ «έχει ένα δίκιο», σημειώνοντας πως «τα αυτοματοποιημένα πρόστιμα για παραβιάσεις IP/ο κανόνας των τριών παραβάσεων για AI μπορεί να καταλήξουν να λειτουργούν ως υποκατάστατο της φυλάκισης φτωχών για κατοχή κάνναβης».
Άλλοι, πάντως, εμφανίστηκαν λιγότερο δεκτικοί σε αυτό το επιχείρημα. Ο Εντ Νιούτον - ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής Fairly Trained, που πιστοποιεί αν η εκπαίδευση AI σέβεται τα δικαιώματα των δημιουργών - χαρακτήρισε την ανταλλαγή Ντόρσεϊ -Μασκ ως «στελέχη της τεχνολογίας που κηρύσσουν πόλεμο στους δημιουργούς, των οποίων το έργο δεν θέλουν να αποζημιώσουν».
Ο συγγραφέας Λίνκολν Μισέλ υπογράμμισε πως «καμία από τις εταιρείες του Ντόρσεϊ ή του Μασκ δεν θα υπήρχε χωρίς τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων», προσθέτοντας: «Απλώς μισούν τους καλλιτέχνες».
Ο Ντόρσεϊ διευκρίνισε αργότερα τη στάση του, λέγοντας ότι υπάρχουν «πολύ καλύτερα μοντέλα για να πληρώνονται οι δημιουργοί», υποστηρίζοντας ότι «τα σημερινά μοντέλα τούς απομυζούν και προσφέρουν μόνο "ενοικίαση" αντί για ιδιοκτησία».
Σε απάντηση της δικηγόρου και πρώην υποψήφιας αντιπροέδρου Νικόλ Σάναχαν, η οποία αντέδρασε με ένα απλό «όχι» και υποστήριξε ότι «ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας είναι το μόνο που διαχωρίζει τις ανθρώπινες δημιουργίες από τις δημιουργίες AI», ο Ντόρσεϊ απάντησε: «Αυτό που μας διαχωρίζει είναι η δημιουργικότητα, και το τρέχον σύστημα την περιορίζει. Οι πληρωμές ελέγχονται από θυρωρούς που δεν αποδίδουν δίκαια».
Η στάση του Μασκ είναι τουλάχιστον συνεπής με δηλώσεις του στο παρελθόν - για παράδειγμα, σε παλιότερη συνέντευξή του στον Τζέι Λένο, είχε δηλώσει ότι «οι πατέντες είναι για τους αδύναμους».
Πριν από μια δεκαετία, είχε δεσμευτεί πως η Tesla δεν θα ασκούσε αγωγές για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εναντίον άλλων εταιρειών που τα χρησιμοποιούσαν «καλή τη πίστει» – αν και αργότερα η Tesla μήνυσε την αυστραλιανή Cap-XX, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για αντίδραση σε αγωγή της ίδιας της Cap-XX κατά θυγατρικής της Tesla.
Από την πλευρά του, ο Ντόρσεϊ έχει δείξει ενδιαφέρον για προσεγγίσεις ανοικτού κώδικα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, κυρίως με την ίδρυση του έργου που οδήγησε στη δημιουργία του Bluesky - αν και τελικά απογοητεύτηκε και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο. Η CEO της Bluesky, Τζέι Γκράμπερ δήλωσε πρόσφατα ότι η αποχώρηση του Dorsey «απελευθέρωσε» την εταιρεία από την εικόνα πως επρόκειτο για ένα «έργο ενός δισεκατομμυριούχου».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ένα «χαλαρό» σχόλιο στο X και την πραγματική κυβερνητική πολιτική είναι πλέον δυσδιάκριτη. Ο Μασκ έχει ενταχθεί στον κύκλο επιρροής της κυβέρνησης Τραμπ, ασκώντας πίεση για μαζικές απολύσεις μέσω του λεγόμενου «υπουργείου Αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης» – ενός οργανισμού με στελέχη που προέρχονται κυρίως από τον κόσμο της τεχνολογίας.