Του Γιάννη Παλιούρη
Σε ομιλία του το 2017, ο τότε CEO της Daimler AG, Ντίτερ Ζέτσε, εξέπληξε το κοινό περιγράφοντας την οικονομική πραγματικότητα που επικρατεί στις μέρες μας. «Ξέρετε ποια είναι η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα;» αναρωτήθηκε ο Ζέτσε. «Είναι μια εταιρεία που δεν έχει στην κατοχή της ούτε ένα ακίνητο, η Airbnb» συμπλήρωσε, θέλοντας να τονίσει τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στη μεταμόρφωση παραδοσιακών επιχειρηματικών τομέων.
Στην πραγματικότητα, ο CEO της Daimler AG σκιαγραφούσε την οικονομία της «πλατφόρμας», όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι έξυπνες εφαρμογές δίνουν σε κυβερνήσεις, εταιρείες και καταναλωτές τη δυνατότητα να συνεργαστούν, αλλάζοντας τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα.
Αυτή τη μορφή οικονομίας η Huawei τη χαρακτηρίζει «συμβιωτική» σε πρόσφατη έκθεσή της, καθώς στον πυρήνα της βρίσκεται η τεχνολογία Cloud. Μάλιστα, προβλέπει ότι έως το 2025 το 100% των εταιρειών σε όλο τον κόσμο θα χρησιμοποιεί τεχνολογία Cloud, ενώ το 85% των επιχειρηματικών εφαρμογών θα είναι επίσης Cloud-based.
Εξετάζοντας τα οικονομικά δεδομένα σχετικά με το Cloud computing, μόνο για τις ΗΠΑ, γίνεται κατανοητή η σημασία της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Ενωσης Διαδικτύου, το 2017 το υπολογιστικό «νέφος» προσέθεσε στο ΑΕΠ των ΗΠΑ 214 δισεκατομμύρια δολάρια και 2,15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Πολλαπλασιαστής ισχύος
Επιγραμματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η φαινομενικά νεφελώδης έννοια αναφέρεται στη χρήση υπολογιστικής ισχύος που βρίσκεται σε ένα «σύννεφο» απόμακρων δικτύων. Για παράδειγμα, το Gmail, το Facebook ή το Twitter είναι εφαρμογές που εδράζονται στο «σύννεφο» μέσω απομακρυσμένων data centers σε όλο τον κόσμο.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το Cloud είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο θα πατήσει το Internet of Things.
Kαθώς οι αυτοματισμοί παντός είδους γίνονται πιο «έξυπνοι», οργανισμοί και επιχειρήσεις θα αγκαλιάσουν τεχνολογίες M2M (Machine to Machine). Σε αυτό το περιβάλλον, το Cloud computing θα γίνει η προφανής λύση για την αποθήκευση και διαχείριση της συνεχώς αυξανόμενης παραγωγής δεδομένων. Εκτός από τον αυξημένο χώρο αποθήκευσης, το «σύννεφο» προσφέρει εξοικονόμηση κόστους, ευκαιρίες για αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου, παροχή νέων υπηρεσιών, αύξηση της επιχειρηματικής ευελιξίας, βελτιστοποίηση της απόδοσης και τελικά, αύξηση της κερδοφορίας.
Υιοθετώντας το Cloud computing, οι επιχειρήσεις δεν αποθηκεύουν απλώς τα δεδομένα τους σε υποδομές τις οποίες δεν χρειάζεται να πληρώσουν για να τις αποκτήσουν σε φυσική μορφή, αλλά αντλούν κέρδη από αυτά. Είτε πρόκειται για βελτίωση ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και προβλέψεις πωλήσεων, είτε για πρόβλεψη αναλυτικών στοιχείων και τεχνητή νοημοσύνη, το Cloud μπορεί να προσφέρει το κρίσιμο πλεονέκτημα της ανταγωνιστικότητας.
Το Cloud έχει πρακτικά διευρύνει απεριόριστα το business day, καταργώντας τυχόν επιχειρηματικό switch off. Και μπορεί αυτό να σημαίνει περισσότερες υποχρεώσεις, αλλά ταυτόχρονα ισοδυναμεί με κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας και των επιχειρηματικών ευκαιριών και δυνατοτήτων.
In Cloud... we trust
Πριν από περίπου 30 χρόνια, ο όρος «παγκοσμιοποίηση» σηματοδοτούσε μια νέα οικονομική πραγματικότητα. Εταιρείες κολοσσοί επέκτειναν τις δραστηριότητες και την παραγωγική βάση τους σε όλο τον κόσμο, αποκτώντας για πρώτη φορά πραγματικά πολυεθνικό χαρακτήρα.
Επιστρέφοντας στο παρόν, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι βρισκόμαστε και πάλι σε ένα παρόμοιο σημείο. Με τη διαφορά ότι είναι το διαδίκτυο και οι τεχνολογίες του που πυροδοτούν την έκρηξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων για επιχειρήσεις και ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται σε διαφορετικές περιοχές, οικονομίες και βιομηχανίες. Ανοιχτά, ποικίλα οικοσυστήματα που βασίζονται σε πλατφόρμες Cloud αποτελούν βασικό κανάλι για την υιοθέτηση των τεχνολογιών αιχμής και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου