NASA: Το Perserverance ανακάλυψε νέα στοιχεία για ύπαρξη οργανικών μορίων στον Άρη
NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS via AP
NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS via AP

NASA: Το Perserverance ανακάλυψε νέα στοιχεία για ύπαρξη οργανικών μορίων στον Άρη

Πληθαίνουν τα στοιχεία για πληθώρα οργανικών μορίων - πιθανός δείκτης ζωής - στον Άρη, με νέα ευρήματα από το ρόβερ Perseverance της NASA, τα οποία υποδηλώνουν την παρουσία μιας ποικιλίας από αυτά σε βράχους σε μια τοποθεσία όπου υπήρχε μια λίμνη πριν από πολύ καιρό.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία προέρχονται από ένα όργανο που ονομάζεται SHERLOC, τοποθετημένο στον ρομποτικό βραχίονα του εξάτροχου ρόβερ που επιτρέπει τη λεπτομερή χαρτογράφηση και ανάλυση των οργανικών μορίων.

Οι ερευνητές αναφέρουν τα ευρήματα του SHERLOC από 10 σημεία σε δύο γεωλογικούς σχηματισμούς στο πάτωμα του κρατήρα Jezero, ενώ έλαβαν στοιχεία που υποδεικνύουν την παρουσία οργανικών μορίων σε πολλαπλά δείγματα πετρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που συλλέχθηκαν για πιθανή επιστροφή στη Γη για μελλοντική ανάλυση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα στοιχεία τέτοιων μορίων δεν αποτελούν απόδειξη της ζωής του παρελθόντος ή του παρόντος στον Άρη και ότι οι μη βιολογικές διεργασίες παραμένουν μια πιο πιθανή εξήγηση.

Το Perseverance, που έχει αποστολή να αναζητήσει στοιχεία αρχαίας ζωής στον Άρη και να συλλέξει δείγματα βράχου και εδάφους για πιθανή επιστροφή στη Γη, προσγειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 στον κρατήρα Jezero.

Το SHERLOC χρησιμοποιεί κάμερες, λέιζερ και όργανα που ονομάζονται φασματόμετρα που αναλύουν τα μήκη κύματος του φωτός για να αναζητήσουν οργανικά μόρια που μπορεί να είναι σημάδια προηγούμενης μικροβιακής ζωής.

Οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τα ευρήματα.

«Υπάρχουν τόσο βιοτικοί όσο και αβιοτικοί μηχανισμοί που μπορούν να σχηματίσουν οργανικά μόρια. Η διαπλανητική σκόνη, η πτώση από μετεωρίτες ή οι αλληλεπιδράσεις νερού-πετρωμάτων μπορούν να παράγουν οργανικά αβιοτικά", είπε ο ερευνητής Ράιαν Ρόπελ. «Από την άλλη πλευρά, η αρχαία ζωή θα μπορούσε να παράγει και αυτές τις οργανικές ουσίες, αλλά αυτή είναι γενικά μια υπόθεση τελευταίας λύσης. Πρέπει να αποκλείσουμε όλους τους αβιοτικούς μηχανισμούς πριν φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι οποιοδήποτε οργανικό μόριο είναι σημάδι ζωής.».