Ένας κομήτης, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, θα πλησιάσει τον πλανήτη μας την Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με τους αστρονόμους το ταξίδι του διήρκεσε περίπου 50.000 χρόνια.
Οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι αστρονόμοι δείχνουν μια ευδιάκριτη πράσινη απόχρωση γύρω από το σώμα του κομήτη.
Όσοι όμως περιμένουν μια λαμπερή σμαραγδένια λωρίδα στον ουρανό θα απογοητευτούν, καθώς η φωτεινότητά του είναι ακριβώς στο όριο του να είναι ορατός ο κομήτης με γυμνό μάτι.
Ωστόσο, μακριά από τη φωτορύπανση και κάτω από σκοτεινούς ουρανούς, ίσως φανεί μια κηλίδα στον ουρανό. Οι επίδοξοι αστρονόμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να το εντοπίσουν χρησιμοποιώντας κιάλια, στα οποία θα εμφανίζεται ως μια αχνή λευκή θολούρα.
Ο «πράσινος κομήτης» θα πραγματοποιήσει την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη σε απόσταση περίπου 41 εκατ. χιλιομέτρων την Τετάρτη.
Το αντικείμενο προέρχεται από το σύννεφο Όορτ, μια συλλογή παγωμένων σωμάτων στην άκρη του ηλιακού συστήματος.
Για να το δείτε, αναζητήσετε πρώτα το πολικό αστέρι, το οποίο βρίσκεται πάντα στο ίδιο σημείο του ουρανού. Μπορείτε να εντοπίσετε το πολικό αστέρι κοιτάζοντας ακριβώς βόρεια και εντοπίζοντας ένα αστέρι που κρέμεται ευδιάκριτα από μόνο του.
Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν διαδικτυακό λογισμικό πλανηταρίου για να προσδιορίσετε πού θα κινείται ο κομήτης σε σχέση με τον πολικό αστέρα τη νύχτα.
Η πράσινη εμφάνιση για τους κομήτες δεν είναι ασυνήθιστη και είναι συνήθως το αποτέλεσμα της διάσπασης ενός αντιδραστικού μορίου που ονομάζεται διάνθρακας - δύο άτομα άνθρακα ενωμένα μεταξύ τους με διπλό δεσμό.
Το χρώμα αυτό λαμβάνεται καλύτερα από τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στο χρώμα.