Ένα σχόλιο του Τζακ Ντόρσει, συνιδρυτή του Twitter (τώρα X) και της Square (τώρα Block), προκάλεσε ένα Σαββατοκύριακο συζητήσεων σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα, με μια χαρακτηριστική λιτή ανάρτησή του στην οποία δήλωσε: «διαγράψτε όλο το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας».
Ο σημερινός ιδιοκτήτης του X, Elon Musk, απάντησε γρήγορα: «Συμφωνώ».
Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκάλεσε αυτά τα σχόλια, αλλά έρχονται σε μια εποχή που οι εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της OpenAI (την οποία συνίδρυσε ο Μασκ και πλέον ανταγωνίζεται και αμφισβητεί στα δικαστήρια), αντιμετωπίζουν πολυάριθμες αγωγές που ισχυρίζονται ότι έχουν παραβιάσει τους κανόνες περί πνευματικών δικαιωμάτων για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους.
Πράγματι, ο ειδικός στον τομέα της τεχνολογίας και επενδυτής Κρις Μεσίνα πήρε το μέρο το μέρος τρου Ντόρσει αναφέροντας ότι «έχει δίκιο». Άλλοι ήταν λιγότερο υποστηρικτικοί προς τους Ντόρσει-Μασκ, με τον Εντ Νιούτον-Ρεξ (του οποίου ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Fairly Trained πιστοποιεί πρακτικές εκπαίδευσης AI που σέβονται τα δικαιώματα των δημιουργών) να αναφέρει ότι «τα στελέχη της τεχνολογίας κηρύσσουν τον πόλεμο στους δημιουργούς που δεν θέλουν να λεηλατηθεί το έργο της ζωής τους στον βωμό του κέρδους».
Και ο συγγραφέας Λίνκολν Μισέλ έγραψε ότι «καμία από τις εταιρείες του Τζακ ή του Ίλον δεν θα υπήρχε χωρίς το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας», προσθέτοντας: «Απλώς μισούν τους καλλιτέχνες».
Ο Ντόρσει ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του σε επόμενες αναρτήσεις, γράφοντας ότι υπάρχουν «πολύ μεγαλύτερα μοντέλα για την πληρωμή των δημιουργών».
Έκανε μια παρόμοια τοποθέτηση όταν η δικηγόρος (και πρώην υποψήφια σύντροφος του Robert F. Kennedy Jr.) Νικόλ Σάναχαν αντέδρασε με ένα «ΟΧΙ» με κεφαλαία γράμματα.
«Η νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας είναι το μόνο πράγμα που χωρίζει τις ανθρώπινες δημιουργίες από τις δημιουργίες της Τεχνητής Νοημοσύνης», είπε η Σάναχαν. «Αν θέλετε να το μεταρρυθμίσετε, ας μιλήσουμε!»
Ο Ντόρσει αντέτεινε: «Η δημιουργικότητα είναι αυτό που μας διαχωρίζει επί του παρόντος, και το τρέχον σύστημα το περιορίζει αυτό και θέτει την εκταμίευση των πληρωμών στα χέρια των gatekeepers που δεν πληρώνουν δίκαια».
Η απάντηση του Μασκ είναι τουλάχιστον συνεπής με τις δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν - για παράδειγμα, λέγοντας στον Τζέι Λενό ότι «οι πατέντες είναι για τους αδύναμους».
Πηγή: Techcrunch