Παρατήρηση ηλιακής έκλειψης από το ΑΠΘ

Παρατήρηση ηλιακής έκλειψης από το ΑΠΘ

Η πρώτη εικόνα που έδωσε το νέο ηλιακό τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι η μερική έκλειψη του Ήλιου από τη Σελήνη, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 -την ίδια ημέρα εγκαινιάστηκε και το τηλεσκόπιο.

Το σπάνιο φαινόμενο της μερικής έκλειψης -το οποίο διήρκησε δύο ώρες- είχε την ευκαιρία να θαυμάσει μεγάλος αριθμός μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΑΠΘ, αλλά και πλήθος κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τη σκιά της Σελήνης που έκρυβε μέρος του Ηλιακού δίσκου, ήταν εμφανείς αρκετές ηλιακές προεξοχές, καθώς και λεπτομέρειες της επιφάνειας του Ήλιου, χάρη στο ειδικό φίλτρο της γραμμής του υδρογόνου Ηα.

Το νέο αυτό ηλιακό τηλεσκόπιο, η εγκατάσταση του οποίου κατέστη εφικτή με τη στήριξη του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, θα χρησιμοποιείται στις ξεναγήσεις μαθητριών/μαθητών από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή που επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες το Αστεροσκοπείο. Παράλληλα, στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ διοργανώνονται ανοιχτές βραδιές για το ευρύ κοινό με παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού.

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δεν συνιστά ένα περίκλειστο σύστημα παραγωγής γνώσης και ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ως ζωντανό κύτταρο της Θεσσαλονίκης, είναι ανοιχτό στην πόλη και τους κατοίκους της. Μέσα και από την πλούσια δράση του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου μας αναδεικνύεται η προσφορά της έρευνας που παράγεται στους κόλπους του ΑΠΘ στην κοινωνία και τους πολίτες», επισημαίνει ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, συγχαίροντας τα μέλη του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής για το έργο τους.

Ο Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ εγκαινίασε πρόσφατα και τον νέο αστρονομικό σταθμό στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας-ΝΟΗΣΙΣ που λειτουργεί ρομποτικά, ενώ στο αναπτυξιακό του πλάνο βρίσκεται η εγκατάσταση ενός νέου τηλεσκοπίου 60 εκατοστών στον Αστρονομικό Σταθμό Χολομώντα, με χρηματοδότηση από το ΑΠΘ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).