Η Ρωσία εισήγαγε πέρυσι προηγμένα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μικροτσίπ αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, παρά τους περιορισμούς που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τον στρατό του Πούτιν να αποκτά τεχνολογία, προκειμένου να συνεχίζει τον πόλεμό του στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται απόρρητα στοιχεία της ρωσικής τελωνειακής υπηρεσίας, περισσότεροι από τους μισούς εισαγόμενους ημιαγωγούς και πάνω από τα μισά ολοκληρωμένα κυκλώματα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 κατασκευάστηκαν από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.
Πρόκειται για ημιαγωγούς και κυκλώματα των αμερικανικών εταιρειών Intel Corp, Advanced Micro Devices και Analog Devices Inc., καθώς και οι ευρωπαϊκές μάρκες Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV και NXP Semiconductors NV. Δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι οι εταιρείες παραβίασαν τους νόμους περί κυρώσεων και τα στοιχεία δεν δείχνουν ποιος εξήγαγε τις τεχνολογίες στη Ρωσία, από πού στάλθηκαν και πότε κατασκευάστηκαν τα προϊόντα.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στον περιορισμό των προμηθειών υψηλής τεχνολογίας από την πολεμική μηχανή της Ρωσίας σε επανειλημμένους γύρους κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό επέτρεψε στη Ρωσία να συνεχίσει να παράγει άρματα μάχης και άλλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων που έχουν προκαλέσει τρόμο στις ουκρανικές πόλεις.
Η συντριπτική πλειονότητα των τεχνολογιών, που υπόκεινται σε περιορισμούς, εισέρχεται στη Ρωσία μέσω επανεξαγωγών από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εργάζονται για τον αποκλεισμό αυτών των οδών, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε έναν κατάλογο υψηλής προτεραιότητας των λεγόμενων προϊόντων «διπλής χρήσης» και προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας που βρέθηκαν στα ρωσικά όπλα στην Ουκρανία ή που είναι κρίσιμα για την κατασκευή τους.
Η ΕΕ επεξεργάζεται επί του παρόντος μια νέα δέσμη κυρώσεων και πολλά κράτη-μέλη την πιέζουν να κάνει περισσότερα για να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τις εταιρείες σε τρίτες χώρες, καθώς και τις συναλλαγές που προέρχονται από την ΕΕ.
Οι διανομείς διαχειρίζονται ένα σημαντικό ποσοστό των πωλήσεων της βιομηχανίας τσιπ και αυτοί με τη σειρά τους θα έχουν πολλούς προμηθευτές. Οι κατασκευαστές δεν είναι πάντα υποχρεωμένοι να παρακολουθούν πού πηγαίνουν τα προϊόντα τους μετά την πώληση σε αυτές τις εταιρείες, αν και ορισμένα τσιπ, για συγκεκριμένη στρατιωτική χρήση, πρέπει να ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδρομή.
Συνολικά, τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι η Ρωσία προχώρησε σε εισαγωγές μικροτσίπ αξίας 1,7 δισ. δολαρίων τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, τα περισσότερα εκ των οποίων κατασκευάστηκαν από 20 εταιρείες.
Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν κατασκευάσει αυτά τα μικροτσίπ είχαν συνδυασμένα έσοδα δεκάδων δισ. δολαρίων το 2023. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ρωσία εισήγαγε μικροτσίπ από μικρό αριθμό κινεζικών εταιρειών, όπως και μικροτσίπ αξίας 17 εκατ. δολαρίων από την Realtek Semiconductor της Ταϊβάν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ταϊβανέζικη εταιρεία εξήγαγε μικροτσίπ απευθείας στη Ρωσία ή γνώριζε ότι τα προϊόντα της θα κατέληγαν εκεί.
Η τελωνειακή αξία του εμπορίου ειδών υψηλής προτεραιότητας μπορεί να μειώθηκε ελαφρώς κατά το β΄ εξάμηνο του περασμένου έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της G7 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μπορεί να αρχίσουν να αποδίδουν αποτελέσματα, αν και παραμένει πάνω από τα προπολεμικά επίπεδα, σύμφωνα με το Bloomberg.