Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί νέο σημείο τριβής στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας
(AP Photo/Ahn Young-joon, File)
(AP Photo/Ahn Young-joon, File)
CNBC

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί νέο σημείο τριβής στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Καθώς οι κυβερνήσεις παγκοσμίως προσπαθούν να ρυθμίσουν τα ταχέως αναπτυσσόμενα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, υπάρχει ο κίνδυνος οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας να κλιμακωθούν υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, ο Τραμπ επέβαλε μια σειρά από αυστηρά μέτρα πολιτικής για την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να προσθέσει τη Huawei σε μια εμπορική μαύρη λίστα που την περιορίζει από το να συνεργάζεται με Αμερικανούς προμηθευτές τεχνολογίας. Ξεκίνησε επίσης μια προσπάθεια να απαγορεύσει την TikTok,η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, στις ΗΠΑ - αν και έκτοτε έχει μαλακώσει τη θέση του για την TikTok.

Η Κίνα κάνει αγώνα δρόμου για να νικήσει τις ΗΠΑ για την κυριαρχία στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε τεχνολογίες-κλειδιά, κυρίως τσιπ όπως αυτά που σχεδιάζει η Nvidia, τα οποία απαιτούνται για την εκπαίδευση πιο προηγμένων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Κίνα έχει απαντήσει προσπαθώντας να δημιουργήσει τη δική της εγχώρια βιομηχανία τσιπ.

Οι αναλυτές στον κλάδο της τεχνολογίας ανησυχούν ότι μια γεωπολιτική ρήξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλους κινδύνους, όπως το ενδεχόμενο να αναπτύξει ένας από τους δύο μια μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης πιο έξυπνη από τον άνθρωπο.

Ο Μαξ Τέγκμαρκ, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Future of Life, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν στο μέλλον να δημιουργήσουν μια μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης που θα μπορεί να αυτοβελτιώνεται και να σχεδιάζει νέα συστήματα χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη, αναγκάζοντας ενδεχομένως τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να θεσπίσουν ξεχωριστά κανόνες γύρω από την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Η αισιόδοξη ματιά μου είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα να επιβάλουν μονομερώς εθνικά πρότυπα ασφαλείας για να αποτρέψουν τις δικές τους εταιρείες από το να κάνουν κακό και να κατασκευάσουν ανεξέλεγκτες AGI, όχι για να κατευνάσουν τις αντίπαλες υπερδυνάμεις, αλλά απλώς για να προστατεύσουν τον εαυτό τους», δήλωσε ο Τέγκμαρκ σε συνέντευξή του στο CNBC τον Νοέμβριο.

Οι κυβερνήσεις προσπαθούν ήδη να συνεργαστούν για να καταλάβουν πώς να δημιουργήσουν κανονισμούς και πλαίσια γύρω από την ΤΝ. Το 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξένησε μια παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην οποία συμμετείχαν και οι διοικήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας, για να συζητήσουν τις πιθανές ασφαλιστικές δικλείδες γύρω από την τεχνολογία αυτή.