Σε συνθήκες οικονομικών πιέσεων και αυξανόμενων προσδοκιών των καταναλωτών, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους στρέφονται προς την Τεχνητή Νοημοσύνη ως λύση για την αύξηση της αποδοτικότητας, τη μείωση του κόστους και την εξασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Σύμφωνα με το techradar, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θεωρείται πλέον ακόμη μία τεχνολογική τάση, αλλά στις μέρες μας λογίζεται ως ένα βασικό εργαλείο στο ψηφιακό «οπλοστάσιο» μιας επιχείρησης, με το 60% των CEOs να αναμένουν ότι η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI), ειδικότερα, θα βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών κατά το επόμενο έτος.
Ως αποτέλεσμα, σχεδόν εννέα στα δέκα (87%) των επιχειρηματικών στελεχών νιώθουν την ανάγκη να εφαρμόσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα λύσεις που προέρχονται από τη χρήση εργαλείων GenAI.
Ο ενθουσιασμός γύρω από την GenAI - γνωστή για την ικανότητά της να δημιουργεί κείμενο, εικόνες και άλλα μέσα από απλές οδηγίες - είναι δικαιολογημένος.
Η GenAI υπόσχεται να φέρει «επανάσταση» στη δημιουργία περιεχομένου, στην εξυπηρέτηση πελατών και σε πολλούς άλλους τομείς. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την έρευνα της Gartner, οι παγκόσμιες δαπάνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να φτάσουν τα 229 δισ. στερλίνες μέχρι το 2027, με τις επιχειρηματικές εφαρμογές που ενσωματώνουν την GenAI να αποτελούν σημαντικό μέρος αυτής της επένδυσης.
Ωστόσο, παρά τη διαφημιστική εκστρατεία, είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε το GenAI με μια ισορροπημένη οπτική.
Η GenAI είναι μια μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης, και ενώ προσφέρει δυνητικά σημαντικές ευκαιρίες, η υιοθέτησή της από τις επιχειρήσεις είναι επί του παρόντος κάπως περιορισμένη.
Στην πραγματικότητα, έως σήμερα, δεν έχει καταφέρει να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα των περισσότερων επιχειρήσεων και πολλά από τα πρώιμα projects της απέτυχαν στο να αποφέρουν τα αναμενόμενα κέρδη.
Η πραγματική ισχύς της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις εκτείνεται πολύ πέρα από ορισμένα προγράμματα AI τύπου Co-piot που καθοδηγούνται από την GenAI και βοηθούν τους εργαζόμενους παρέχοντάς τους εξειδικευμένες γνώσεις.
Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης έγκειται στην απρόσκοπτη ενσωμάτωσή της στις διαδικασίες λειτουργίας μιας επιχείρησης, διασφαλίζοντας ότι οι δυνατότητές της είναι ολοκληρωμένες και όχι μεμονωμένες.
Η Gartner προβλέπει ότι μέχρι το 2027, το 70% των δαπανών για την GenAI θα πραγματοποιείται μέσω των εργαλείων GenAI.