Του Γιάννη Παλιούρη
Στα σύγχρονα εργοστάσια και αποθηκευτικούς χώρους, η θέα ρομπότ που τρέχουν, μετακινούν αντικείμενα ή εργαλεία από έναν σταθμό εργασίας στον άλλο δεν ξενίζει. Γενικά σε ανοικτούς χώρους η ρομποτική μηχανική ανταποκρίνεται με ικανοποιητική ευελιξία. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μικρούς χώρους όπου απαιτείται αυξημένος βαθμός ελευθεριών και «ευφυής» διαχείριση κινήσεων. Εκεί τα ρομπότ υστερούν δραματικά σε σύγκριση με τους ανθρώπους.
Μηχανικοί του MIT ανέπτυξαν ένα νέο τύπο ρομπότ το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επεκτείνει ένα εύκαμπτο προσάρτημα με αλυσίδα και να ελίσσεται εντός οποιαδήποτε χωρικής διαμόρφωσης. Ταυτόχρονα, όμως, παραμένει αρκετά άκαμπτο για να στηρίζει βαριά φορτία ή να εφαρμόζει ροπή στη συναρμολόγηση εξαρτημάτων σε στενούς χώρους. Όταν ολοκληρώσει μια εργασία, το ρομπότ μπορεί να αποσύρει το εξάρτημα και να το επεκτείνει ξανά, σε διαφορετικό μήκος και σχήμα, ώστε να ταιριάζει στην επόμενη.
Ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα φυτά, μέσω της μεταφοράς θρεπτικών συστατικών, σε ρευστοποιημένη μορφή, μέχρι την άκρη τους. Εκεί, μετατρέπονται σε στερεό υλικό για να παράγουν το επόμενο υποστηρικτικό στέλεχος.
Ομοίως, το ρομπότ του ΜΙΤ αποτελείται από ένα "σημείο ανάπτυξης", το οποίο έλκει μια χαλαρή αλυσίδα από μπλοκ αλληλοσύνδεσης. Ειδικοί σύνδεσμοι στη συνέχεια κλειδώνουν την αλυσίδα μετατρέποντάς της σε άκαμπτο εξάρτημα. Οι ερευνητές παρουσίασαν το δημιούργημά τους στοΔιεθνές Συνέδριο για τα Ευφυή Ρομπότ και Συστήματα (IROS) και υποστηρίζουν ότι πάνω του μπορούν να τοποθετηθούν αρπάγες, κάμερες και άλλοι αισθητήρες. Ουσιαστικά θέλουν να δημιουργήσουν έναν ρομποτικό ελβετικό σουγιά, για πολλαπλά καθήκοντα.
Η τάση για τη δημιουργία μικρότερων και πιο ευέλικτων ρομπότ δεν είναι καινούρια. Ωστόσο η καταιγιστική πρόοδος στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και η σμίκρυνση των αισθητήρων θα επιτρέψουν το επόμενο μεγάλο βήμα προς την αυτοματοποίηση: τη γενικευμένη χρήση ρομπότ τα οποία θα μπορούν στο μέλλον αντιμετωπίσουν έναν πολύ μεγαλύτερο βαθμό μεταβλητότητας από πλευράς εργασίας.
Τα ρομπότ θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν πιθανά ζητήματα ποιότητας κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός προϊόντος. Για παράδειγμα, στη μεταβολή της δύναμης που ασκείται για τη συναρμολόγηση δύο τμημάτων με βάση τις διαφορές διαστάσεων μεταξύ τους ή την επιλογή και το συνδυασμό εξαρτημάτων διαφορετικού μεγέθους για την επίτευξη των σωστών τελικών διαστάσεων.
Επιπλέον, τα δεδομένα που παράγονται με τη χρήση ρομπότ και οι προηγμένες τεχνικές ανάλυσης θα επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση της παραγωγικής διαδικασίας και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότερη οργάνωσή της. Επίσης θα εξαλείψουν τυχόν κατασκευαστικές αστοχίες προϊόντων καθώς θα μπορούν να ανιχνεύσουν και να διορθώσουν τέτοια προβλήματα κατά τη διάρκεια της παραγωγής.