Σιγκαπούρη: Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σχεδιάζει 4.000 απολύσεις σε βάθος τριετίας λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης
Shutterstock
Shutterstock

Σιγκαπούρη: Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σχεδιάζει 4.000 απολύσεις σε βάθος τριετίας λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι αναμένει να περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) θα αναλάβει περισσότερες εργασίες που σήμερα γίνονται από ανθρώπους.

«Η μείωση του εργατικού δυναμικού θα προέλθει από τη φυσική φθορά, καθώς οι ρόλοι προσωρινών και συμβασιούχων θα καταργηθούν τα επόμενα χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της DBS στο BBC.

Το μόνιμο προσωπικό δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τις περικοπές και ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πίγιους Γκούπτα δήλωσε πάντως ότι αναμένει να δημιουργηθούν περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Αυτό καθιστά την DBS μία από τις πρώτες μεγάλες τράπεζες που προσφέρουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει τις δραστηριότητές της.

Η εταιρεία δεν ανέφερε πόσες θέσεις εργασίας θα περικοπούν στη Σιγκαπούρη ή ποιοι ρόλοι θα επηρεαστούν.

Η DBS απασχολεί επί του παρόντος 8.000 έως 9.000 προσωρινούς και συμβασιούχους εργαζόμενους, ενώ απασχολεί συνολικά περίπου 41.000 άτομα.

Πέρυσι, ο κ. Γκούπτα δήλωσε ότι η DBS εργαζόταν πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη για πάνω από μια δεκαετία.

«Σήμερα αναπτύσσουμε πάνω από 800 μοντέλα AI σε 350 περιπτώσεις χρήσης και αναμένουμε ότι ο μετρούμενος οικονομικός αντίκτυπος αυτών θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια S$ (745 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) το 2025», πρόσθεσε.

Η συνεχιζόμενη διάδοση της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης έχει θέσει τα οφέλη και τους κινδύνους της στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αναφέρει το 2024 ότι πρόκειται να επηρεάσει σχεδόν το 40% όλων των θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι «στα περισσότερα σενάρια, η Τεχνητή Νοημοσύνη πιθανόν θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα».