Social media: Αρνούνται ότι λογοκρίνουν περιεχόμενο που αφορά στην Παλαιστίνη
Shutterstock
Shutterstock

Social media: Αρνούνται ότι λογοκρίνουν περιεχόμενο που αφορά στην Παλαιστίνη

Όλο και περισσότεροι χρήστες των social media, ειδικά από το ξεκίνημα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μιλούν για λογοκρισία όταν στις αναρτήσεις τους αναφέρονται στην Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με το CNBC, oι εταιρείες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης απάντησαν στους ισχυρισμούς για «σκιώδη απαγόρευση» των χρηστών αναφορικά με περιεχόμενο που σχετίζεται με την Παλαιστίνη. 

Τα ΜΚΔ έχουν κατηγορηθεί πολλάκις για αποκλεισμό συγκεκριμένου περιεχομένου ή χρηστών από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο οποίος ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2023. 

Η βασίλισσα Ράνια Αλ Αμπντάλα της Ιορδανίας, κατά την επίσκεψή της στη Σύνοδο Κορυφής στην Ντόχα επέκρινε τις μεγάλες πλατφόρμες για τον περιορισμό του περιεχομένου που σχετίζεται με την Παλαιστίνη σχετικά με τον πόλεμο.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ζήτημα παρατηρήθηκε ότι οι μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, X, YouTube και TikTok) λογοκρίνουν λογαριασμούς ή μειώνουν την απήχηση του περιεχομένου τους που σχετίζεται με τον πόλεμο στο Ισραήλ. Πώς το κάνουν αυτό; Με shadowbanning.

Αναρτήσεις υπέρ της Παλαιστίνης διαγράφονται από τα social media

Παράλληλα, έχουν επικριθεί για το γεγονός ότι αφαιρούν αυθαίρετα αναρτήσεις που απλώς αναφέρουν την Παλαιστίνη για παραβίαση των «κατευθυντήριων γραμμών της κοινότητας».

Τι ανέφερε η Meta για τη λογοκρισία

Σε ανάρτησή του, στο ο εκπρόσωπος της Meta, Άντι Στόουν, απέδωσε τη μειωμένη εμβέλεια των αναρτήσεων σε σφάλμα. «Αυτό το σφάλμα επηρέασε εξίσου λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο και δεν είχε καμία σχέση με το θέμα του περιεχομένου – και το διορθώσαμε το συντομότερο δυνατό», έγραψε.

Ο πόλεμος της πληροφορίας 

Καθώς διεξάγεται ένας πόλεμος πληροφοριών στο διαδίκτυο μεταξύ φιλοπαλαιστινιακών και φιλοϊσραηλινών αφηγήσεων, πλατφόρμες όπως το Snapchat και τα Instagram και Facebook που ανήκουν στη Meta έχουν γίνει βασική πηγή για τους χρήστες που αναζητούν περιεχόμενο και πληροφορίες σχετικά με τη σύγκρουση.

Θέλοντας να επιβάλλει διαφάνεια στα κοινωνικά δίκτυα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε έναν νέο κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Σύμφωνα με αυτόν, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης υποχρεούνται να συμμορφώνονται με κανόνες που διασφαλίζουν την ψηφιακή ασφάλεια και επίσης προστατεύουν την ελευθερία έκφρασης των χρηστών.

«Οι πλατφόρμες πρέπει να είναι διαφανείς και σαφείς σχετικά με το ποιο περιεχόμενο επιτρέπεται βάσει των όρων τους και να επιβάλλουν με συνέπεια και επιμέλεια τις δικές τους πολιτικές», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλε κανονισμό για τη διαφάνεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η DSA επιβάλλει επίσης διαφάνεια γύρω από τη σκιώδη απαγόρευση και άλλα είδη μετριασμού του περιεχομένου. «Όταν ένας λογαριασμός περιορίζεται, ο χρήστης πρέπει να ενημερώνεται», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.