Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να πυροδοτήσει εξελίξεις που «θα σκοτώσουν πολλούς ανθρώπους» σε μόλις δύο χρόνια, προειδοποίησε ο σύμβουλος του βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ.
Ειδικότερα, ο Ματ Κλίφορντ εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη παγκόσμιας ρύθμισης για τους παραγωγούς τεχνητής νοημοσύνης και δήλωσε ότι αν αφεθούν οι εφαρμογές που κυκλοφορούν, αρρύθμιστες, θα μπορούσαν να γίνουν «πολύ ισχυρές» και δύσκολο να ελεγχθούν από τους ανθρώπους, δημιουργώντας σημαντικούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα.
Έκανε τα εν λόγω σχόλια σε συνέντευξή του στο TalkTV, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει επικίνδυνα κυβερνο- και βιολογικά όπλα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολλούς θανάτους.
Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζονται αναρίθμητοι ειδικοί στον τομέα, όπως αποδεικνύεται από επιστολή που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η οποία προέτρεπε για αυξημένη προσοχή και δράση προς τον μετριασμό των κινδύνων της ΤΝ σε επίπεδο αντίστοιχο με τις πανδημίες ή τον πυρηνικό πόλεμο.
Η επιστολή που απορρίπτει την επιβλαβή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης υπογράφηκε από κορυφαία στελέχη κορυφαίων εταιρειών όπως η Google DeepMind και η Anthropic.
Ο Geoffrey Hinton, ευρέως γνωστός ως «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», ενέκρινε επίσης την επιστολή, προειδοποιώντας ότι αν η τεχνητή νοημοσύνη πέσει σε λάθος χέρια, θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την ανθρωπότητα.
Ο κ. Κλίφορντ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Οργανισμού Προηγμένης Έρευνας και Εφευρέσεων (ARIA), συμβουλεύει επί του παρόντος τον πρωθυπουργό για την ανάπτυξη της κυβερνητικής ομάδας εργασίας για τα μοντέλα θεμελίωσης, η οποία επικεντρώνεται στη διερεύνηση γλωσσικών μοντέλων ΤΝ, όπως το ChatGPT και το Google Bard.
«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κινδύνων με την τεχνητή νοημοσύνη και συχνά στον κλάδο μιλάμε για βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους και οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι στην πραγματικότητα αρκετά τρομακτικοί», δήλωσε ο κ. Κλίφορντ στο TalkTV.
«Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ΤΝ σήμερα για να δημιουργήσετε νέες συνταγές για βιολογικά όπλα ή για να εξαπολύσετε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Αυτά είναι άσχημα πράγματα».
Νοημοσύνη μεγαλύτερη των ανθρώπων
«Το είδος του υπαρξιακού κινδύνου για το οποίο νομίζω ότι μιλούσαν οι συγγραφείς της επιστολής είναι... για το τι θα συμβεί όταν ουσιαστικά δημιουργήσουμε ένα νέο είδος, μια νοημοσύνη που είναι μεγαλύτερη από τους ανθρώπους».
Ο κ. Κλίφορντ αναγνώρισε ότι η πρόβλεψη ότι οι υπολογιστές θα ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη μέσα σε δύο χρόνια ήταν στο "αισιόδοξο άκρο του φάσματος", αλλά δήλωσε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνονται γρήγορα και γίνονται όλο και πιο ικανά.
Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στην εκπομπή First Edition τη Δευτέρα, ρωτήθηκε τι ποσοστό θα έδινε στην πιθανότητα η ανθρωπότητα να εξαλειφθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, απαντώντας: "Νομίζω ότι δεν είναι μηδενικό".
Συνέχισε: «Αν πάμε πίσω σε πράγματα όπως τα βιολογικά όπλα ή οι κυβερνοεπιθέσεις (επιθέσεις), μπορεί να έχουμε πραγματικά πολύ επικίνδυνες απειλές για τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να σκοτώσουν πολλούς ανθρώπους - όχι όλους τους ανθρώπους - απλά από το σημείο που θα περιμέναμε να βρίσκονται τα μοντέλα σε δύο χρόνια».
«Νομίζω ότι αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα είναι πώς θα διασφαλίσουμε ότι ξέρουμε πώς να ελέγχουμε αυτά τα μοντέλα, διότι αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε».
Ρύθμιση σε παγκόσμια κλίμακα
Ο εμπειρογνώμονας τεχνολογίας πρόσθεσε ότι η παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να ρυθμίζεται σε παγκόσμια κλίμακα - όχι μόνο από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Οι προειδοποιήσεις για την ΤΝ έρχονται καθώς οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία έχουν γίνει viral, με χρήστες να μοιράζονται ψεύτικες εικόνες διασημοτήτων και πολιτικών, ενώ οι φοιτητές χρησιμοποιούν το ChatPGT και άλλα "μοντέλα εκμάθησης γλώσσας" για να δημιουργήσουν δοκίμια πανεπιστημιακού επιπέδου.
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται επίσης με θετικό τρόπο - όπως η εκτέλεση εργασιών που σώζουν ζωές, συμπεριλαμβανομένων αλγορίθμων που αναλύουν ιατρικές εικόνες από ακτίνες Χ έως υπερήχους, βοηθώντας έτσι τους γιατρούς να εντοπίζουν και να διαγιγνώσκουν ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα.
Εάν αξιοποιηθεί με τον σωστό τρόπο, ο κ. Κλίφορντ δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια δύναμη για το καλό.
«Μπορείτε να φανταστείτε την ΤΝ να θεραπεύει ασθένειες, να κάνει την οικονομία πιο παραγωγική, να μας βοηθήσει να φτάσουμε σε μια οικονομία χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», είπε.
Ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα έχει παροτρύνει τους υπουργούς να απαγορεύσουν στους προγραμματιστές τεχνολογίας να εργάζονται πάνω σε προηγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εκτός εάν τους έχει χορηγηθεί άδεια.
Η σκιώδης υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λούσι Πάουελ, η οποία θα μιλήσει σήμερα στο συνέδριο του TechUK, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αδειοδοτείται με παρόμοιο τρόπο όπως τα φάρμακα ή η πυρηνική ενέργεια.
"Αυτό είναι το είδος του μοντέλου που θα πρέπει να σκεφτόμαστε, όπου θα πρέπει να έχετε άδεια για να κατασκευάσετε αυτά τα μοντέλα", δήλωσε η ίδια στον Guardian.