Τα  «έξυπνα δίκτυα» οδηγούν σε μείωση του ενεργειακού κόστους
shutterstock
shutterstock

Τα  «έξυπνα δίκτυα» οδηγούν σε μείωση του ενεργειακού κόστους

Σε εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους που μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 290 δισ.δολάρια, παγκοσμίως, ως το 2029 μπορεί να οδηγήσει η περαιτέρω διείσδυση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της ενέργειας.

Ο λόγος για τα «έξυπνα δίκτυα ενέργειας» που σε συνδυασμό με τις λύσεις αποθήκευσης μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους 

Πρόσφατη μελέτη από την εταιρεία αναλύσεων Juniper Research η οποία ειδικέυεται στον τομέα Fintech, τηλεπικοινωνιών και Internet of Things , εκτιμά ότι, έως το 2029, οι δυνατότητες εξοικονόμησης από τα έξυπνα δίκτυα θα αυξηθούν κατά 249% από τα 84 δισ.δολάρια το 2024, προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, όσο και των καταναλωτών.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των επενδύσεων σε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας από πλευράς κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας αλλά και χωρών της Ευρώπης, με το BESS (Battery Energy Storage Systems).  Σημειώνεται ότι τα συστήματα αυτά εξελίσσονται σε κομβικό σημείο για την αγορά.

Μάλιστα, οι αναλυτές της Juniper Research στην έκθεση «Global Smart Grid Market 2024-2029» αναφέρουν ότι η αναβάθμιση των λύσεων BESS τείνει να γίνει, πλέον, προτεραιότητα παγκοσμίως. Ακόμη, διαπιστώνει ότι η στροφή της αγοράς στην ιεράρχηση της αποδοτικότητας και των λύσεων BESS διευκολύνεται και από την ανάγκη επίτευξης κλιματικών στόχων και μείωσης της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. 

Σύγκλιση ενέργειας και τεχνολογίας 

«Δεδομένου ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν καλύπτουν την τρέχουσα ζήτηση, η διασφάλιση της εξοικονόμησης ενέργειας  είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα”, αναφέρουν οι αναλυτές της Juniper Research. 

«Η ζήτηση για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (BESS) κινείται σε υψηλό όλων των εποχών από δίκτυα, ιδρύματα, ακόμη και καταναλωτές, ενώ οι επενδύσεις στην έρευνα στον κλάδο των μπαταριών επιταχύνονται με πρωτοφανή ρυθμό», σχολιάζει ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο  Matthew Purnell.

«Οι μελλοντικοί ηγέτες της αγοράς», προσθέτει, « θα είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που θα αναπτύξουν βελτιωμένες μπαταρίες, ικανές να ενσωματώσουν πολλές πηγές ενέργειας, ενώ θα μετριάσουν την ενεργειακή αποσύνθεση, φέρνοντας εξοικονόμηση κόστους για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους καταναλωτές».

Η προσπάθεια διείσδυσης  των νέων τεχνολογιών στον ενεργειακό τομέα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια σύγκλισης των δυο τομέων, στα βήματα μιας άλλης επιτυχημένης σύγκλισης, αυτής της τεχνολογίας πληροφορικής με τις τηλεπικοινωνίες που ξεκίνησε πριν από δυο δεκαετίες, βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη με την τεχνολογία 5G και, μέχρι στιγμής, έχει στεφθεί  με σημαντική επιτυχία, καθώς έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της. Δηλαδή η αναβάθμιση της ποιότητας αλλά και των δυνατοτήτων  των τηλεπικοινωνιών σε όλα τα επίπεδα και ταυτόχρονα η μείωση του κόστους, τόσο για τους παρόχους υπηρεσιών, όσο και για τους καταναλωτές - χρήστες. 

Χαρτογράφηση ενεργειακών απαιτήσεων μέσω GenAI

Η έκθεση σημειώνει, επίσης, ότι - ενώ η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται εκτενώς για διαδικασίες αυτοματισμού δικτύων - το GenAI (Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη) προσδίδει πρόσθετα χαρακτηριστικά. Τα μοντέλα παραγωγής, που έχουν εκπαιδευτεί στα ενεργειακά δεδομένα των πελατών, μπορούν να δημιουργήσουν σενάρια για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ώστε να αναπτύξουν μελλοντικές στρατηγικές δικτύου.

Για παράδειγμα, ο υπολογισμός των απαιτήσεων παραγωγής ενέργειας, με βάση τα σπίτια, που υιοθετούν ηλιακές τεχνολογίες, επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να σχεδιάζουν μελλοντικές επενδύσεις στο δίκτυο. «Το GenAI επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δικτύου, επομένως οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να ενσωματώσουν λύσεις στις προσφορές τους πριν επέλθει ο κορεσμός της αγοράς», αναφέρει η Juniper Research.