Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους υπέρ της χρήσης της AI από την αστυνομία και το στρατό
Shutterstock
Shutterstock
Μελέτη

Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους υπέρ της χρήσης της AI από την αστυνομία και το στρατό

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων υποστηρίζει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο επιχειρήσεων της αστυνομίας και του στρατού, σύμφωνα με νέα έκθεση του Πανεπιστημίου IE της Μαδρίτης που δημοσιεύει τη Δευτέρα το CNBC.

Η έκθεση «European Tech Insights», η οποία μελέτησε τη στάση περισσότερων από 3.000 Ευρωπαίων πολιτών, διαπίστωσε ότι το 75% υποστηρίζει τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η αναγνώριση προσώπου και τα βιομετρικά δεδομένα, από την αστυνομία και τον στρατό, για σκοπούς επιτήρησης.

Τα στοιχεία αυτά εκπλήσσουν, καθώς η Ευρώπη διαθέτει μερικούς από τους αυστηρότερους κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων στον κόσμο. Το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων ή GDPR - ένα πλαίσιο που διέπει τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί αποθηκεύουν και επεξεργάζονται τις πληροφορίες των χρηστών.

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα για την παραβίαση των κανόνων. Σε μια εταιρεία που παραβιάζει τους νόμους περί GDPR μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 4% των ετήσιων εσόδων της ή 20 εκατομμύρια ευρώ, όποιο από τα δύο είναι το υψηλότερο ποσό.

«Δεν είναι σαφές εάν το κοινό έχει σκεφτεί τις επιπτώσεις αυτών των εφαρμογών [Τεχνητής Νοημοσύνης]», δήλωσε στο CNBC ο Ιχλάκ Σιντού, κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου IE.

Το επίπεδο υποστήριξης για τη χρήση της ΤΝ σε δημόσιες υπηρεσίες όπως η βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας, ήταν ακόμη υψηλότερο, σύμφωνα με την έκθεση, φτάνοντας στο 79%.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για ευαίσθητα θέματα, όπως οι αποφάσεις για αναστολή/απόλυση υπό όρους, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (64%) αντιτίθενται στη χρήση της ΤΝ.

Χειραγώγηση των εκλογών μέσω ΑΙ

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να ανησυχούν πολύ περισσότερο για το ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημοκρατική διαδικασία, με το 67% να φοβάται ότι η ΑΙ μπορεί να έχει ρόλο χειραγώγησης στις εκλογές.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός παραπληροφόρησης, με ορισμένους χρήστες να προσπαθούν σκόπιμα να χρησιμοποιήσουν fake news για να υπονομεύσουν τις απόψεις άλλων. Μια βασική ανησυχία είναι ότι τα λεγόμενα deepfakes, συνθετικές εικόνες, βίντεο ή ηχητικά κλιπ που δημιουργούνται με τη χρήση ΑΙ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραποίηση των απόψεων των πολιτικών ή τη διάδοση άλλων ειδών παραπληροφόρησης.

Οι πλατφόρμες Gen AI, όπως η Dall-E της OpenAI και η Midjourney της Stability AI, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εικόνων με λίγες μόνο οδηγίες από τον χρήστη.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα deepfakes είναι τα τελευταία παραδείγματα μιας τάσης παραπληροφόρησης και έλλειψης της δυνατότητας επαλήθευσης», δήλωσε ο Σιντού στο CNBC και πρόκειται για μια τάση που «αυξάνεται».

Πράγματι, σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 31% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΑΙ έχει ήδη επηρεάσει τις αποφάσεις τους για την ψήφο τους. Η έκθεση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται ένα βήμα πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Χάσμα γενεών

Η έκθεση του Πανεπιστημίου IE διαπίστωσε επίσης ένα χάσμα γενεών στην Ευρώπη.

Περίπου το ένα τρίτο (34%) των ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών θα εμπιστευόταν μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης η οποία θα ψήφιζε για λογαριασμό τους. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 29% για τα άτομα ηλικίας 35 έως 44 ετών και μόλις στο 9% για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.