Γράφει ο James Pethokoukis
Ο πολυδισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Musk συμμετείχε σε μια ανταλλαγή αναρτήσεων στο Twitter με θέμα την παγκόσμια φτώχεια. Το CNBC συνοψίζει τη συζήτηση:
«Ο Ήλον Μασκ έχει σήμερα περιουσία που υπερβαίνει τα 300 δις δολάρια και απ’ ό,τι φαίνεται είναι έτοιμος να αρχίσει να ξοδεύει. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX - του οποίου η καθαρή περιουσία αυξήθηκε κατά περισσότερα από 140 δισ. δολάρια φέτος, κυρίως χάρη στην αστρονομική αύξηση της αξίας της ηλεκτρικής του αυτοκινητοβιομηχανίας - έγραψε την Κυριακή στο Twitter ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει μια πρόταση ενός αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος είπε πως μιας δωρεά 6 δισ. δολαρίων από έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη της παγκόσμιας πείνας.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο David Beasley, διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, είπε στο CNN ότι ήρθε η ώρα οι υπερπλούσιοι να “ανταποκριθούν τώρα σε μια εφάπαξ συνδρομή” προκειμένου “να βοηθήσουν τα 42 εκατομμύρια ανθρώπους που κυριολεκτικά πρόκειται να πεθάνουν αν δεν σπεύσουμε να τους βοηθήσουμε”. Ανέφερε μάλιστα ονομαστικά τον Μασκ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, Τζεφ Μπέζος, τους δύο πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο».
Σήμερα οι εξελίξεις κινούνται γρήγορα. Η περιουσία του Μασκ ανέρχεται πλέον στα 336 δισ. δολάρια σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το πήγαινε-έλα εγείρει αναπόφευκτα το ζήτημα της παγκόσμιας φτώχειας, της οικονομικής ανάπτυξης και του καπιταλισμού. Και ας είμαστε ξεκάθαροι, η πτώση που σημειώνεται τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στην παγκόσμια φτώχεια οφείλεται στον καπιταλισμό, στη διαδικασία της απελευθέρωσης των αγορών ώστε οι φτωχοί να μπορούν να γίνουν πλουσιότεροι. Και με την άνοδο των εισοδημάτων έρχεται η μείωση της πείνας και των τρομερών συνεπειών του υποσιτισμού.
Όπως επισημαίνει μια ανάλυση του Our World in Data Η εμφάνιση μεγάλων ποσοστών παιδικής καχεξίας - του κύριου δείκτη του χρόνιου υποσιτισμού - σχετίζεται έντονα με το εισόδημα και την ευημερία των νοικοκυριών.
Ακολουθούν δύο ενδιαφέροντα διαγράμματα από ένα αποθετήριο δεδομένων του Our World in Data το οποίο σας συστήνω.
Αν υπάρχουν αποτελεσματικά προγράμματα που ο Μασκ θέλει να χρηματοδοτήσει, αυτό είναι κάτι το σπουδαίο. Μπορεί να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη. Δεν είναι όμως δύσκολο να δει κανείς ότι η εστίαση στην παγκόσμια φτώχεια λειτουργεί ως μία ελάχιστα κεκαλυμμένη επίθεση εναντίον του καπιταλισμού, ιδίως όπως αυτός ασκείται από τους Αμερικανούς υπερ-επιχειρηματίες που κυριαρχούν στον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.
Βεβαίως, πολλά κράτη ελέγχουν απείρως περισσότερους πόρους ακόμη και από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της τεχνολογίας. Και δεν χρειάζεται να επιβάλουν δημευτικούς φόρους για να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την ανακούφιση της φτώχειας αν αυτό επιλέξουν.
Η Αμερική και ο κόσμος μάλιστα θα πρέπει να θέλουν περισσότερους δισεκατομμυριούχους που απέκτησαν τα πλούτη τους δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για τους καταναλωτές ανά τον κόσμο. Και ομοίως, το είδος της ανοιχτής οικονομίας και του δημοκρατικού καπιταλισμού όπου ανθεί η δημιουργία του πλούτου θα πρέπει να αποτελέσει μοντέλο και για τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.
* Ο James Pethokoukis είναι αρθρογράφος και μπλόγκερ στο American Enterprise Institute (ΑΕΙ).
** Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 4 Νοεμβρίου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.