Το «αγκάθι» της ΕΚΤ, οι προτάσεις τραπεζών και οι κινήσεις της κυβέρνησης
Shutterstock
Shutterstock
Δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Το «αγκάθι» της ΕΚΤ, οι προτάσεις τραπεζών και οι κινήσεις της κυβέρνησης

Λύση στο μεγάλο πρόβλημα δανειοληπτών που είχαν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο ψάχνει η κυβέρνηση, η οποία όμως δεν έχει λάβει ακόμα το πράσινο φως της ΕΚΤ. Και αυτό γιατί μπορούν να επηρεαστούν οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο στο πλαίσιο του «Ηρακλή» και είναι πιθανό να είχε επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Με φόντο τα παραπάνω, μια ρύθμιση για τους δανειολήπτες θα απαιτούσε την έγκριση της ΕΚΤ, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί. Το όλο ζήτημα αφορά 40 με 50 χιλιάδες δανειολήπτες με δάνεια την περίοδο 2004 - 2008, ενώ ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος. Ειδικότερα έφτανε τους 70.000 δανειολήπτες, ωστόσο οι 20.000 μετέτρεψαν τα δάνειά τους σε ευρώ ή τα έχουν ήδη εξοφλήσει.

Το χαρτοφυλάκιο των δανείων αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, από 7 δισ. ευρώ που ήταν, και σύμφωνα με τις τράπεζες τα 3 εξ’ αυτών βρίσκονται στο portfolio τους και είναι εξυπηρετούμενα. Ωστόσο, 1,5 δισ. ευρώ έχει πουληθεί ήδη στους servicers.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως το μέτρο που θα έρθει δε θα αφορά μεγάλη παρέμβαση, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα επιβαρύνονταν η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Έτσι λοιπόν, αναμένεται να δοθεί ανάσα μέσω μέτρων ανακούφισης και όχι μείωσης των οφειλόμενων ποσών. Η λύση που προκρίνεται θα λαμβάνει υπόψη της τη νομική πραγματικότητα, δεν θα αποσταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους προσεχείς μήνες.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο επιβαρύνονται περισσότερο λόγω ενίσχυσης του νομίσματος που έχει ισοτιμία περίπου 0,94 ευρώ με το ευρώ. Στην ουσία κάποιος δανειολήπτης πληρώνει ακριβότερα τα δάνειά του, ενώ το άληκτο κεφάλαιο επιβαρύνεται σταθερά, ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης πλήρωνε σταθερά το δάνειο.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες αναφέρουν πως πολλοί δανειολήπτες ευνοήθηκαν έστω για σύντομο διάστημα από την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου όταν πήραν τα δάνεια, ενώ επικαλούνται την απόφαση του Αρείου Πάγου (4/2019) τονίζοντας πως έχουν δικαιωθεί. Ωστόσο, ο σύλλογος δανειοληπτών ελβετικού φράγκου αναμένεται να κινηθεί κατά του Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση για τη μη παραπομπή της υπόθεσης στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Επικαλούνται το ιστορικό χωρών που αντιμετώπισαν προβλήματα από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, όπως η Πολωνία, η Γαλλία και άλλες χώρες, οι οποίες είχαν απευθυνθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, με αίτημα την ερμηνεία του εσωτερικού δικαίου.

Υπενθυμίζεται, πως πολλοί δανειολήπτες το χρονικό διάστημα 2007 - 2009 έλαβαν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο λόγω του χαμηλού επιτοκίου. Ωστόσο, η κατάργηση της σταθερής ισοτιμίας με το ευρώ το 2015 αύξησε πολύ την οφειλή τους, καθιστώντας τα δάνεια ασύμφορα, παρά την εξυπηρέτησή τους.

Στόχος των τραπεζών και της κυβέρνησης είναι να μην καταστούν τα δάνεια αυτά «κόκκινα» και επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναζητούνται λύσεις, όπως η αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους, ώστε τα υπόλοιπα δανείων να μετατραπούν σε ευρώ.