Σε αγώνα δρόμου για αναστολή δόσεων των δανείων, χωρίς να χαρακτηριστούν δάνεια δεύτερου σταδίου (Stage 2 loans), έχουν επιδοθεί όλες τις τελευταίες ημέρες οι ελληνικές τράπεζες μαζί με την ΤτΕ και την Ελληνική ένωση Τραπεζών, σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή.
Το σημείο αυτό μαζί με το γεγονός ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δεν έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης ή της αποκατάστασης της λειτουργίας τους και της μεταφοράς προϊόντων τους στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, ενδέχεται να έχει επηρεάσει τις πρώτες αποφάσεις και ανακοινώσεις που έχουν προετοιμάσει οι ελληνικές τράπεζες, για να κοινοποιήσουν, μετά τη σημερινή συνάντησή τους, με το επιτελείο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη στις 5 το απόγευμα.
Η προσπάθεια για τον μη χαρακτηρισμό των δανείων σε «πορτοκαλί», καταβάλλεται γιατί η λογιστική καταγραφή των τραπεζικών δανείων διεθνώς και ασφαλώς και με βάση τις προδιαγραφές της ΕΚΤ, απαιτεί τα δάνεια που καταβάλλονται με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών και έως 90 ημέρες να καταγράφονται ως «επικίνδυνα δάνεια» της κατηγορίας 2 που λογαριάζονται διαφορετικά, ανατρέποντας την εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι ελληνικές τράπεζες.
Η πρώτη κατηγορία δανείων είναι αυτά που εξοφλούνται εντός 30 ημερών, ενώ μετά τους τρεις μήνες (90 ημέρες) το δάνειο χαρακτηρίζεται μη εξυπηρετούμενο, δηλαδή «κόκκινο» και αυτά χάνουν την πλήρη λογιστική αξία τους, απομειώνονται, και πωλούνται σε κλάσμα της αρχικής τιμής τους.
Τα δάνεια που έχουν σε κατηγορία καθυστέρησης οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί σημαντικά και η συνέπεια και σταθερότητα που επιδεικνύεται έχει εκπλήξει τους ξένους αναλυτές.
Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν περισσότερα «πορτοκαλί» δάνεια από ότι στο εξωτερικό με τα στοιχεία εξαμήνου να δείχνουν ότι διαθέτουν ποσοστά από 10%-12,3% ανά τράπεζα, πάνω από 10% όλες.
Ενδεικτικά σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε τον Ιούλιο η ΕΚΤ και αφορούν όμως στοιχεία πρώτου τριμήνου του 2023, ο μέσος όρος των πορτοκαλί δανείων στην ΕΕ είναι 9,31% μειωμένος από 9,62% στο προηγούμενο τρίμηνο.
Βεβαίως, τα ελληνικά «πορτοκαλί» δάνεια είναι ακόμα περισσότερο μειωμένα αφού υποχώρησαν κατά 900 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο φέτος από 18,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2002 σε 17,3 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι η ΕΤΕ μόνον τα μείωσε τα κατά 400 εκατ. ευρώ, η Eurobank κατά 300 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank κατά 100 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 100 εκατ. ευρώ.
Για τα δάνεια αυτά έχουν γίνει προβλέψεις 900 εκατ. ευρώ, ενώ οι καλύψεις τους (ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο δανείων που διαθέτει κάθε τράπεζα) και κατηγοριοποιούνται ως «πορτοκαλί», ποικίλλουν από 6,5%-7% για ΕΤΕ και Eurobank, έως 3,2%-3,7% για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.
Να σημειωθεί ξανά, ότι αυτά δεν είναι κόκκινα δάνεια, απλά σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από 30 ημέρες, που μπορεί να φθάνει και τις 90 ημέρες. Τα κόκκινα δάνεια έχουν επίσης μειωθεί
Αντίστοιχα τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ήταν περίπου στο 6% τον Ιούνιο με προοπτική να υποχωρήσουν κάτω από το 5,5% έως και το 5% στο τέλος του χρόνου. Στην ΕΕ τα στοιχεία πρώτου τριμήνου της ΕΚΤ έδειξαν ότι ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες υποχώρησε στο 2,24% από 2,27%.
Να σημειωθεί επίσης ότι η ρευστότητα των τραπεζών είναι πολύ καλή, με τους δείκτες δανείων προς καταθέσεις να είναι στο 57% για την ΕΤΕ, στο 61% για την Πειραιώς, στο 75% για την Alpha Bank και στο 73% για τη Eurobank.
Οι δείκτες ρευστότητας είναι στο 254% για την ΕΤΕ, στο 233% για την Πειραιώς και στο 176% και 174% αντίστοιχα για Alpha Bank και Eurobank. Όπου ο δείκτης πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 100% και οι ελληνικές τράπεζες υπερβαίνουν κατά πολύ το μίνιμουμ απαιτούμενο ποσοστό.